07.02.2012. / 09:28

Autor: Hina , Nacional.hr

Diplomati tvrde

Iranska odlučnost u suprotstavljanju Zapadu

Odluka da se intenzivira rad na podzemnoj lokaciji u Fordowu blizu šijitskoga svetoga grada Koma, iako očekivana, ponovno pokazuje odlučnost Irana da se suprotstavi zapadnome pritisku

IlustracijaIlustracijaVjeruje se da Iran intenzivira obogaćivanje uranija na lokaciji duboko u planini, tvrde u ponedjeljak diplomatski izvori, a čini se da bi taj potez mogao pojačati napetost koja već vlada u odnosima sa Zapadom koji sumnja da Teheran želi razviti nuklearno oružje.

Odluka da se intenzivira rad na podzemnoj lokaciji u Fordowu blizu šijitskoga svetoga grada Koma, iako očekivana, ponovno pokazuje odlučnost Irana da se suprotstavi zapadnome pritisku.

Iran je u siječnju potvrdio da je u Fordowu počeo prerađivati uranij na koncentraciju od 20 posto, što je nužno za fisiju, a s nadzemne je lokacije premjestio pogon na lokaciju koju će lakše štititi od eventualnog američkog ili izraelskog napada.

Washington je 9. siječnja osudio aktiviranje pogona u Fordfowu kao još jedno od "stalnih iranskih kršenja" rezolucija Ujedinjenih naroda. Obogaćeni uranij može imati i civilnu i vojnu upotrebu, a unatoč zapadnim tvrdnjama da Iran pokušava proizvesti atomsku bombu, službeni Teheran tvrdi da je uranij obogaćuje isključivo u mirnodopske svrhe.

SAD nameće dodatne sankcije

Američki predsjednik Barack Obama donio je uredbu o novim američkim sankcijama vladi Irana, uključujući i iransku središnju banku, izvijestila je TV mreža Fox News.

U priopćenju koje je objavila Bijela kuća, Obama je rekao da su sankcije opravdane zbog "obmanjujuće prakse" središnje banke i "neprihvatljivog rizika" koji iranske aktivnosti predstavljaju za međunarodni financijski sustav.

Uredba dolazi usred rasta napetosti na Bliskom istoku i diljem svijeta zbog mogućeg jednostranog udara Izraela na iranski nuklearni program.

Obama je u intervjuu za NBC News, koji treba biti emitiran u ponedjeljak, izjavio kako je još uvijek moguće riješiti zastoj oko iranskog nuklearnog programa kroz diplomatske napore. Njegova administracija nastoji koristiti sankcije kao jedan od načina pritiska na Iran da zaustavi svoj nuklearni program.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika