07.02.2012. / 14:03

Autor: Nacional.hr

Gospodarstvenici traže promjene rokova plaćanja

Smatramo da Zakon treba preciznije propisati uvjete pod kojima je prekoračenje rok do 60 dana dopušteno

Nadan VidoševićNadan VidoševićHrvatska gospodarska komora poslala je ministru financija Slavku Liniću inicijativu za izmjenama Zakona o rokovima ispunjenja novčanih obveza. U inicijativi ističu kako podržavaju sve aktivnosti i mjere kojima je cilj uspostavljanje financijske discipline jer smatraju kako je upravo ona važan preduvjet razvoja svakog gospodarstva.

Međutim, žele skrenuti pozornost na neke dijelove Zakona koje bi trebalo promijeniti kako ne bi došlo do zabuna ili poremećaja na tržištu. Ističu kako im se velik broj članova Komore obratio za tumačenje odredaba u kojima su propisane iznimke od zakonskog roka za plaćanje koji iznosi 60 dana.

"Smatramo da Zakon treba preciznije propisati uvjete pod kojima je prekoračenje rok do 60 dana dopušteno, obzirom da kršenje navedenih odredaba dovodi do ništetnosti odredaba ugovora kojim je ugovoren kor ispunjenja novčane obveze", stoji u inicijativi koju potpisuje predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Ističu kako je veoma teško definirati i ocijeniti opravdane razloge za odstupanje od zakonskih rokova. Također, skreću pozornost na činjenicu da bi nadzor provedbe Zakona trebala provoditi Financijska policija koja se ukida.

Na kraju dodaju kako bi trebalo odrediti prijelazni rok za primjenu Zakona jer je on u EU ostavljen do prvog tromjesečja 2013. Ranijim uvođenjem takvog Zakona u Hrvatskoj stavilo bi se hrvatsko gospodarstvo u neravnopravan položaj što bi moglo rezultirati povećanjem uvoz.

Zbog svega navedenog HGK predlaže da se provedu hitne izmjene i dopune Zakona, a da se u izradu istih uključe i predstavnici HGK koji će dati svoj doprinos konkretnim primjedbama i prijedlozima.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 07.02.12. 15:01

Baš ste mi osvježili dan sa ovim rahitikom Vidoševićem kojeg bi pod hitno strpao u zatvor jer toliko se obogatiti, a da ne govorim o "betonaži" u toj komori iz koje ga niko ne može skinuti, bijedna sramota!!!! Rahitik je jedan od onih 200 bogatih i točka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika