Objavljeno u Nacionalu br. 445, 2004-05-25

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Večer talijanske hrane, Dannyja Aiella i mafije

Odlični, pomalo nezapaženi crnohumorni krimić čija se radnja odvija tijekom jedne večeri u njujorškom talijanskom restoranu

Dean ŠošaDean ŠošaIgrom slučaja, crnohumorni krimić “Vruća večera” završava rečenicom kojom “Kill Bill” počinje: “Osveta je najbolja kada je servirana hladna”. Ipak, u ovom slučaju, spominjanje “serviranja” nema samo simboličku narav. Naime, izuzev prologa, čitava radnja filma odvija se u jednom uglednom newyorškom restoranu i prati privatne drame osoblja restorana i desetaka gostiju koji ondje dolaze večerati. Glavni junak “Vruće večere” je ostarjeli vlasnik restorana i ilegalni kladioničar Louis Cropa (izvrsni Danny Aiello), čijeg partnera u prologu filma ubiju dvojica mafijaša iz Queensa. Zalizani dvojac dolazi na večeru u njegov restoran i zahtijeva svoj dio kolača. Cropa sjedi za svojim stolom u društvu knjigovođe i razmišlja kako im odgovoriti. Kuhinju restorana vodi njegov sin Udo (Edoardo Balerini) koji je neobičnim jelovnikom u lokal privukao newyoršku kremu. Ipak, tati se više sviđaju specijaliteti koje mu pripravlja tradicionalno orijentirani Duncan (Kirk Acevedo), kockar dužan spomenutom dvojcu iz Queensa 13.000 dolara. Kako večer odmiče, za stolovima se gomilaju raznorazni gosti; umjetnici, kritičari, brokeri s Wall Streeta, čak i jedan detektiv…

Sudeći po biografijama njezinih autora, od “Vruće večera” ne bi trebalo očekivati ništa: redatelj Bob Giraldi prestao je režirati igrane filmove koncem 80-ih, posvetivši se snimanju TV reklama (realizirao ih je više od 3000) a scenaristima Ricku Shaughnessyju i Brianu S. Kaleti ovo je jedini scenarij. Ipak, njihov “mali”, gotovo anonimni film, snimljen za svega 23 dana u Giraldijevom restoranu “Gigino Trattoria”, itekako zaslužuje pozornost.

Naime, Giraldiju u 90-ak minuta “Vruće večere” uspijeva napraviti ono za što su, primjerice, Robertu Altmanu potrebna tri sata. On i scenaristi munjevito nas vode od stola do stola sjajno profilirajući desetke likova od kojih nijedan nije karikaturalan, čak ni mafijaši ili sveznajući konobar. Odlični dijalozi ni u jednom trenutku ne djeluju napisano, a samo nekoliko replika Giraldiju je dovoljno da oslika složeni emotivni odnos poput onoga između vlasnika restorana i kćeri njegova ubijenog partnera. No najviše od svega fascinira odličan prikaz zahuktale šljake u restoranu, u čemu je Giraldi zasigurno “kod kuće”, s obzirom na to da , osim reklamama, vodi i nekoliko restorana.

“Vruća večera” nije prikazana u američkim kinima niti se dočepala nekih uglednijih festivala. No gledajući pošast koja u domaćim medijima u posljednje vrijeme vlada za kuhanjem, domaći ju je distributer komotno mogao frknuti u kina. Izvrsni crnohumorni kulinarski krimić filmska je poslastica prve kategorije, jedna od najzanimljivijih DVD premijera tekuće sezone.

DISTRIBUCIJA VTI
DVD+VHS
Dinner Rush, am. crnohumorni krimić, 2000. R: Bob Giraldi GL: Danny Aiello, Edoardo Ballerini, John Corbett, Summer Phoenix, Kirk Acevedo, Vivian Wu
FILM: 3
DVD: 0

KILL BILL
UCD
DVD+VHS
Drugi dio “Kill Billa” stiže u hrvatska kina tek na jesen. Do tada se moramo zadovoljiti krnjim, “izvidničkim” DVD izdanjem prvoga dijela, koje od dodataka sadrži jedino “featurette” i foršpane. Nema veze, “Kill Bill” bi vrijedilo pogledati i na najgoroj VHS kopiji. Nakon fantastične “Jackie Brown” kojom se oprostio od art-publike, Tarantino je postao moj veliki miljenik i nisam u stanju racionalno obrazložiti zbog čega je “Kill Bill” čisto remek-djelo, jedan od najhrabrijih i najzabavnijih eseja o snimanju filmova i pričanju priče, jednak Hawksovu klasiku “Hatari!”. Najslojevitiji i najosobniji Tarantinov film mnogi su otpisali, no do jeseni i njegova drugog toma – ugodan višekratni provod uz Umu, Sonnyja Chibu i “Bang, Bang” Nancy Sinatre.

Kill Bill, am. akc. drama, 2003.
R: Quentin Tarantino
GL: Uma Thurman, Lucy Liu, Sonny Chiba
FILM: 3
DVD: 1

DOBAR, LOŠ, ZAO
CONTINENTAL FILM
DVD
Treći film Sergia Leonea koji se pojavio kod nas na DVD-u od jeseni, “Dobar, loš, zao”, dolazi nam u raskošnom dvostrukom izdanju koje zaslužuje biti proglašeno antologijskim. Kao i “Bilo jednom u Americi” i ovaj film prati sjajni audiokomentar glasovitog filmskog povjesničara i kritičara Richarda Schickela. Svi dodaci su izvrsni, međutim najzanimljiviji detalj vezan uz ovo DVD izdanje je činjenica da prvi put imamo priliku vidjeti originalnu, talijansku verziju filma, sinkroniziranu na engleski. Naime, američka verzija u startu je srezana za 15-ak minuta tako da su Clint Eastwood i Eli Vallach neke svoje replike prvi put sinkronizirali upravo za ovu prigodu.
Uz “Nema”, do sada najbolje ovogodišnje pojedinačno DVD izdanje.

The Good, The Bad, And The Ugly, tal.-španj. vestern, 1966.
R: Segio Leone
GL: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef, Aldo Giuffre
FILM: 3
DVD: 3

U KINI JEDU PSE 2
DISCOVERY
DVD+VHS
Redateljsko-scenaristički tandem Lasse Spang Olsen i Anders Thomas Jensen snimio je 1999. dopadljivu kriminalističku komediju “U Kini jedu pse”, a tri godine potom i njezin nastavak. Riječ je zapravo o svojevrsnom “prequelu” koji s prvim filmom dijeli neke zajedničke likove poput debeljuškastoga gangstera Haralda i njegovih neprijatelja – srpskih mafijaša. Za nijansu slabiji od prvog filma, drugi “U Kini jednu pse” još uvijek nudi dovoljno zabave i informaciju da svi danski filmovi ne izgledaju poput Dogminih. Da je scenarist Jensen sposoban i za veće stvari posvjedočio je odlični krimić “Kod treperave svjetiljke” nedavno prikazan na televiziji.
DVD izdanje od dodataka sadrži jedino foršpan.

Gamle mæend i nye biler/ I Kina spiser de hunde 2, dan. akc. komedija, 2002.
R: Lasse Spang Olsen
GL: Kim Bodnia, Iben Hjejle, Tomas Villum Jensen, Torkel Petersson, Brian Patterson
FILM: 1
DVD: 0

POD SUNCEM TOSCANE
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS
Scenaristica i redateljica Audrey Wells utemeljila je svoj film “Pod suncem Toscane” na biografskoj knjizi glavne junakinje, spisateljice Frances Mayes. Priča o Amerikanki koja se nakon razvoda skrasi u talijanskoj provinciji nije najzanimljivija na svijetu, međutim Diane Lane je jednostavno briljantna, čak i kada dopušta da je ljigavi Talijan zavede riječima “želio bih zaplivati u tvojim očima”. Filmofili oprez – u cameo roli pojavljuje se i legendarni talijanski redatelj Mario Monicelli.
DVD izdanje sadrži prevedeni audiokomentar Audrey Wells.

Under the Tuscan Sun, am.-tal. humor. drama, 2003.
R: Audrey Wells
GL: Diane Lane, Sandra Oh
FILM: 2
DVD: 2

GUBITNIK
VTI
DVD+VHS
Ugledni dramatičar i glumac Sam Shepard zalutao je zajedno sa svojim ne tako ozbiljnim kolegama Valom Kilmerom i Neve Campbell u sumanuti triler “Gubitnik”, film čiji naslov upućuje na njegovu sudbinu na kinoblagajnama. Shepard je solidan, no Kilmer i Neve Campbell na razini su kaotične i nerežirane priče o mutnom tipu koji nakon nesreće oboli od amnezije i počne fantazirati kako će se u zabiti u kojoj se zatekao dogoditi atentat na američkog predsjednika.
Posve razumljivo, DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.

Blind Horizon, am. triler, 2004.
R: Michael Haussman
GL: Val Kilmer, Neve Campbell, Sam Shepard
FILM: 0
DVD: 0

MILIJUN RAZLOGA
Blitz
DVD+VHS
Ljubavna komedija “Milijun razloga” sadrži nažalost samo dva zbog kojih je, eventualno, vrijedi vidjeti – šarmantne Elizabeth Hurley i Denisa Learyja u glavnim ulogama. Redateljica Victoria Hochberg ispekla je zanat na televiziji, režirajući uz ostalo i neke epizode “Ally McBeal” i “Seksa i grada”. Ipak, priča o ženskarošu koji, želi li uživati u bakinu nasljedstvu, mora zaslužiti oprost 12 žena koje je iskoristio, daleko je od razine većine epizoda spomenutih serija.
DVD izdanje, naravno, ne sadrži dodatne priloge.

Bad Boy, am. ljub. komedija, 2002.
R: Victoria Hochberg
GL: Denis Leary, Elizabeth Hurley
FILM: 1
DVD: 0

SAKUPLJAJUĆI DIJELOVE
Blitz
DVD+VHS
Crna komedija “Sakupljajući dijelove” okuplja šaroliku glumačku ekipu u kojoj su među ostalim Sharon Stone, Maria Grazia Cucinotta, Kiefer Sutherland i David Schwimmer. Sve njih snimio je briljantni Vittorio Storaro, a režiju potpisao nekoć hvaljeni Meksikanac Alfonso Arau (“Kao voda za čokoladu”). Ipak, priča o mesaru koji raskomada svoju nevjernu ženu čija ruka nakon toga postane čudotvorna odveć je predvidljiva i karikaturalna, a tko zna koji po redu neurotični, brbljavi i auto-referencijalni nastup Woodyja Allena već je pomalo iritantan.

Picking Up the Pieces, am. crna komedija, 2000.
R: Alfonso Arau
GL: Woody Allen, Sharon Stone
FILM: 1
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika