08.02.2012. / 13:48

Autor: Nacional.hr

Zašto je Todorić odustao od Mercatora?

Odustajanje Agrokora za Mercator neće ništa promijeniti. Njegove dionice i dalje su na prodaju, ali bi cijela situacija mogla biti problematična za najvećeg vlasnika, Pivovarnu Laško

Mercator i dalje ostaje u slovenskim rukamaMercator i dalje ostaje u slovenskim rukamaDan nakon što je Agrokor i službeno odustao od kupovine Mercatora, slovenski mediji analiziraju što je dovelo do takvog poteza hrvatskog koncerna koji je ovoga puta bio najbliži preuzimanju slovenskog trgovačkog lanca.

Finance pišu kako je Agrokor odustao jer je prije nekoliko dana od konzorcija prodavatelja dobio novih 11 zahtjeva za prodaju iako je ugovor o prodaji bio usklađen još u prosincu. Uz to, na odustajanje su ih navodno navele i činjenice da Uprava Mercatora ne dopušta dubinsko snimanje svojih financija. Kada se sve to zbroji i doda činjenica da slovenska politika nije bila naklonjena prodaji Mercatora u hrvatske ruke, lako je zaključiti zašto je Agrokor odustao.

Odustajanje Agrokora za Mercator neće ništa promijeniti. Njegove dionice i dalje su na prodaju, ali bi cijela situacija mogla biti problematična za najvećeg vlasnika, Pivovarnu Laško.

Slovenski Dnevnik ističe kako se zbog odustajanja Agrokora u pitanje dovodi reprogram dugova Pivovarne Laško. Naime, krajem ožujka na naplatu dolaze krediti koje je Pivovarna planirala pokriti novcem od prodaje Mercatora. Samo za plaćanje kamata Pivovarna mora ove godine izdvojiti 25 milijuna eura, a procjenjuje se da cijela grupa Pivovarna Laško ima oko 380 milijuna eura kredita.

Prodavatelji su krivi za sve

Zanimljiv je bio komentar Karela Lipnika u Financama koji je krivicu za odustajanje Agrokora prebacio na prodavatelje koji, kako piše, nisu znali prodati Mercator.

"Prodavatelji su proces prodaje povjerili stranoj investicijskoj banci, a sami nisu bili sposobni osigurati ni čvrsta jamstva za plaćanje. Takvi prodavateljima ne bi trebali povjeriti ni prodaju salate na tržnici", oštar je Lipnik.

Prodavateljima predbacuje što nisu znali privući prave strane ulagače već samo Agrokor, ali i što nisu mogli dogovoriti međusobno uvjete prodaje.

"Možemo biti sretni da je kupac prvi došao k zdravoj pameti i povukao ponudu. Ne zato što smo tako u Sloveniji izbjegli još jednog tajkuna ili što bi nam Agrokor možda donio nešto loše. Nego jer se nadam da ćemo iz toga nešto naučiti i možda sljedeću prodaju provesti kako treba", zaključuje svoj komentar Lipnik.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.02.12. 15:54

Još da hoće maknuti šape s Hrvatske.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.02.12. 16:18

Dole Todorić!

Hoćemo Lidl i Kaufland! I Delta Holding...

...samo da nije hrvatsko...strano je sve pošteno i moralno a još i džabe....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika