09.02.2012. / 14:13

Autor: Hina

"Fimi medija" sutra pred optužnim vijećem

Zagrebački Županijski sud sutra će raspravljati o USKOK-ovoj optužnici u slučaju Fimi media, prvoj u kojoj se za krađu novca iz državnih institucija i tvrtki tereti politička stranka - HDZ i njen bivši predsjednik, istovremeno i premijer, Ivo Sanader.

Ivo SanaderIvo SanaderZagrebački Županijski sud sutra će raspravljati o USKOK-ovoj optužnici u slučaju Fimi media, prvoj u kojoj se za krađu novca iz državnih institucija i tvrtki tereti politička stranka - HDZ i njen bivši predsjednik, istovremeno i premijer, Ivo Sanader.

O pravomoćnosti jedne od najopsežnijih optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa, s više od 500 stranica, odlučivat će vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac koje je sredinom prosinca prihvatilo Sanaderovu jamčevinu za puštanje iz istražnog zatvora i obranu sa slobode.

Zbog opsežnog spisa moguće je da vijeće istog dana neće objaviti je li optužnica prihvaćena, odbačena ili vraćena USKOK-u na doradu, nego će prije odluke zakazati novo ročište.

Obrana prvooptuženog Sanadera, koji je u istrazi odbacio optužbe, nije željela otkriti kojim će argumentima pokušati pobiti optužnicu, na koju nisu ulagali prigovor.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da ne može govoriti o detaljima sjednice zatvorene za javnost te da još nije odlučeno hoće li na nju doći i bivši premijer, s obzirom da ga zakon na to ne obvezuje.

Prigovor na optužnicu, kako se doznaje, nisu podnosili ni HDZ-ovi odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić, koji su zastupanje te stranke preuzeli nakon što joj je odvjetnik Vladimir Gredelj otkazao punomoć zbog "nepremostivih razlika u gledanju na predmet obrane".

Uz Sanadera koji se navodno okoristio s 15 milijuna kuna i HDZ u čije se "crne fondove", po optužnici, od 2003. do 2009. nezakonito slilo 31,6 milijuna kuna, optuženi su i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici - rizničar Mladena Barišića, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

USKOK tvrdi da je ukupno 70 milijuna kuna iz državnih institucija i poduzeća izvučen preko privatne tvrtke Fimi media po kojoj je slučaj i nazvan. Dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka navodno je financirala i svoje izborne kampanje.

Mediji nagađaju da na sjednici optužnog vijeća neće biti nagodbi s USKOK-om, odnosno da niti jedan optuženik neće priznati kazneno djelo u zamjenu za manju kaznu. To odgovara okrivljenicima koji negiraju nedjelo jer svaki optuženik koji pristane na nagodbu automatski postaje svjedok i zakon ga obvezuje da na sudu govori istinu. Optuženici, međutim, ne moraju odgovarati na optužbe ili pitanja suda.

Ovom optužnicom nisu obuhvaćeni šefovi javnih poduzeća i ministri koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika