10.02.2012. / 13:31

Autor: Nacional.hr

EIB odobrio zajam od 150 milijuna eura HBOR-u

EIB-ov zajam bit će iskorišten za sufinanciranje projekata malog i srednjeg poduzetništva te projekata srednje velikih poduzeća u proizvodnom i uslužnom sektoru

Anton KovačevAnton KovačevEuropska investicijska banka (EIB) odobrila je zajam u iznosu od 150 milijuna eura Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za financiranje projekata malog i srednjeg poduzetništva, srednje kapitaliziranih poduzeća i općina u Republici Hrvatskoj.

Anton Rop, potpredsjednik EIB-a zadužen za EIB-ovo djelovanje u Hrvatskoj, ovom je prilikom izjavio: "Jedan od EIB-ovih prioriteta unaprijediti je i olakšati malim i srednjim poduzećima kao i srednje kapitaliziranim poduzećima pristup dugoročnim izvorima financiranja. Ova poduzeća predstavljaju značajan sektor hrvatskog gospodarstva u smislu zapošljavanja, stvaranja BDP-a i uvođenja modernih proizvodnih tehnologija, a ona često pate zbog nedostatka mogućnosti za daljnja financiranja, što ih najteže pogađa u vrijeme krize."

Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak, istaknuo je: „Ugovor koji smo danas potpisali još je jedna potvrda izuzetnog ugleda HBOR-a u međunarodnim financijskim institucijama i nastavak odlične dugogodišnje suradnje s EIB-om. Ovaj zajam je od velike važnosti za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, kojemu će HBOR kao i uvijek do sada nastojati osigurati najpovoljnije uvjete financiranja i tako mu omogućiti što veću konkurentnost na svjetskom tržištu."

EIB-ov zajam bit će iskorišten za sufinanciranje projekata malog i srednjeg poduzetništva te projekata srednje velikih poduzeća u proizvodnom i uslužnom sektoru (uključujući projekte iz područja turizma), malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru, projekata u sektorima znanja i tehnologije kao i investicija u sektoru energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja u RH. Najmanje 70 posto iznosa zajma mora biti iskorišteno za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća.

Ovaj zajam predstavlja nastavak uspješne suradnje između EIB-a i HBOR-a. EIB je do sada HBOR-u odobrio šest kreditnih linija u ukupnom iznosu od 644 milijuna eura. Prethodni zajam za mala i srednja poduzeća i srednje kapitalizirana poduzeća koji je potpisan u travnju 2010. godine u iznosu od 250 milijuna eura uspješno se provodi.

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika