10.02.2012. / 13:36

Autor: Hina

Potvrđena optužnica

Sanaderu i HDZ-u će se suditi za Fimi mediju

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u potpunosti je danas potvrdilo USKOK-ovu optužnicu u slučaju Fimi media u kojem se za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava, među devet optuženih pravnih i fizičkih osoba, prvi put tereti politička stranka - HDZ te njen bivši predsjednik i istovremeno premijer, Ivo Sanader.

Ivo SanaderIvo SanaderOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u potpunosti je danas potvrdilo USKOK-ovu optužnicu u slučaju Fimi media u kojem se za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava, među devet optuženih pravnih i fizičkih osoba, prvi put tereti politička stranka - HDZ te njen bivši predsjednik i istovremeno premijer, Ivo Sanader.

Za sada se ne zna kada će biti pripremno ročište na kojemu se mora odlučiti o datumu početka suđenja, a nije poznato ni koji sudac ili sutkinja će preuzeti predmet i voditi suđenje za jednu od najvećih korupcijskih afera.

Optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac je odluku o potvrđivanju optužnice, koja je time postala pravomoćna, donijelo iza zatvorenih vrata, a prije odluke održano je ročište na kojem su se pojavili branitelji optuženih.

Optužnica u slučaju Fimi media je s više od 500 stranica jedna od najopsežnijih u povijesti hrvatskog pravosuđa. Riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prethodne dvije, za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slučajeve Sanaderu već sudi.

Uz Sanadera, koji se navodno okoristio s 15 milijuna kuna, i HDZ u čije se "crne fondove", po optužnici, od 2003. do 2009. nezakonito slilo 31,6 milijuna kuna, optuženi su i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

USKOK tvrdi da je ukupno 70 milijuna kuna iz državnih institucija i poduzeća izvučen preko privatne tvrtke Fimi media po kojoj je slučaj i nazvan. Dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka navodno je financirala i svoje izborne kampanje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.02.12. 16:22

Bitno je hoće li se išta i presuditi iz tog procesa.Kao i u ostalim procesima.Ili će biti 5 godina zatvoda pretvoreno u 7 godina uvjeta.Bez obaveze vratiti opljačkano.To je bit procesa a ne sam proces kao sredstvo sa kojim se dokazuje kako pravosuđe tobožbože nešto ipak radi.Bitno je šta radi i kako.Rezultate ćemo vidjeti a tada će biti sve jasnije.


registracija
21/2/11

skyway, 11.02.12. 06:45

Ni ja bas ne vjerujem u neke spektakularne rezultate, ali da mi je samo dozivjeti lice Ratka Maceka nenasmijano, vise mi i ne treba. Taj mamlaz se samo kesi sto je zaista nepodnosljivo. No, bez obzira na sve mislim da je on glavni lupez u ovoj aferi i ako svi i prodju s uvjetnima njemu ne gine "dozivotna"...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika