10.02.2012. / 14:06

Autor: Nacional.hr

Video: Novi snijeg i hladnoće okovali Hrvatsku i Europu

U nedjelju će se vrijeme postupno početi smirivati i početkom idućeg tjedna bit će sunčanije, a hladnoća će popustiti

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSinoć je snijeg opet prekrio Dubrovnik, a jutros je padalo u Zagrebu, Čakovcu, Delnicama, Koprivnici i drugdje. Veće snježne padaline na području Hrvatske očekuju se sutra.

Najniže temperature jutros su izmjerene na istoku zemlje, u Slavonskom Brodu, Kopačkom Ritu i Brestovcu izmjereno je -21 Celzijevih stupnjeva. Stupanj više imali su Osijek, Đakovo, Zavižan, Gradište - Županja i Beli Manastir. Najtoplije je bilo na otoku Palagruži s 5 Celzijevih stupnjeva, u Makarskoj i Dubrovniku zabilježen je 1 Celzijev stupanj.

Vrijeme danas bit će pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, na južnom Jadranu i kišom. Upozorava se kako bi kiša pomiješana sa snijegom mogla stvoriti poledicu. Oborine se očekuju u poslijepodnevnim satima i navečer te u noći na subotu. Osobito se to odnosi na Dalmaciju, unutrašnjost Dalmacije te Gorski kotar i Liku, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje podsjeća kako je DHMZ upozorio da će tijekom petka na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhati jaka, a na udare i orkanska bura, brzine vjetra između 120 i 170 km/h, a ponegdje na udare i do 200 km/h.

U nedjelju će se vrijeme postupno početi smirivati i početkom idućeg tjedna bit će sunčanije, a hladnoća će popustiti.

Hrvatski autoklub upozorava kako su za sav promet zatvorene:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok- Maslenica,
- autocesta A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
- državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački
- Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene i državne ceste,
- D425 Čeveljuša-Karamatići,
- D506 Dobroselo-Mazin,
- D523 Šmrika-Križišće, i
- D5155 Čanak-Janjačka Kosa

HAK vozačima savjetuje odgodu putovanja, a u slučaju neodgodivosti puta valja ponijeti zimsku opremu. Na cestama promet teže otežano. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zabranjen je promet u velikom dijelu zemlje.

Snijeg i hladnoće nastavljaju uzimati živote diljem Europe.

Nedostatak drva i ugljena natjerao je mađarske vlasti da najsiromašnijima dijele brikete sačinjene od starih bankovnih novčanica. U Mađarskoj je danas u potpunosti obustavljen plov rijekom Dunav.

Sve europske države pozivaju građane da pokažu solidarnost, jer se za vikend očekuje pad temperature do 40 stupnja Celzijusa ispod nule, što vrijedi i za Veliku Britaniju, Francusku te Španjolsku. U cijeloj Europi zbog snježnih padalina vladaju poteškoće s održavanjem prometa.

Osim velikih problema i velikog broja mrtvih na istoku Europe te Rusiji iznimno je teška situacija u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Makedoniji i Grčkoj. Poseban problem u BiH predstavljaju psi lutalice, koji su krenuli u očajničku potragu za hranom. Snijeg pada i na sjeveru Afrike, u Alžiru je od hladnoće umrlo 44 osoba.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika