11.02.2012. / 19:46

Autor: Deutsche Welle

iPod i Galaxy (ipak) nisu isti

Njemački kupci i dalje će imati mogućnost izbora: ili Appleov iPad ili (sličan, a ne isti) konkurentski model firme Samsung Galaxy. Sud u Düseldorfu odbio je zahtev Applea da se u Europi zabrani prodaja Samsungovog tableta

Samsung GalaxySamsung GalaxyPoslije zabrane prodaje prethodnog modela, Samsung je u studenom na njemačko tržište izbacio izmjenjenu verziju tablet računala Galaxy sa oznakom 10.1 N. Okvir je postao širi, logo - veći, zvučnici su integrirani u prednju stranu kućišta. To je nešto što odmah upada u oči - i što je i za pokrajinski sud u Düseldorfu bilo odlučujuće, objašnjava glasnogovornik Andreas Vitek:

„Sud je odbacio zahtjev Appla zato što su izmjene u dizajnu ocijenjene kao dovoljne, tako da se više ne može reći da su povrijeđena prava Applea, ni kada je riječ o uzorku dizajna ni na planu pravila o konkurenciji."

Nije prihvaćen ni argument Applea da je Samsung ukrao dizajn uređaja kako bi izvukao korist od kultnog statusa iPada. „Sud je došao do zaključka da su promjene u dizajnu donijele dovoljno razlike tako da više ne postoji mogućnost da kupci pomiješaju ove tablete", objašnjava glasnogovornik suda.

Jer, Samsungov logo je jasno vidljiv, a i većina dobro informiranih kupaca ionako zna koji uređaj želi kupiti. Predsjedavajuća sutkinja je na usmenom ročištu čak izrazila uvjerenje da su Apple i Samsung većini građana vjerojatno poznatiji nego Savezni predsjednik i njemačka kancelarka.

Olakšanje u Samsungu

Na predstavniku Samsunga Aleksander Engelhart vidjelo se olakšanje, jer je njegov poslodavac već tri puta uzastopno na njemačkim sudovima gubio procese protiv Applea: „Samsung pozdravlja ovu odluku jer ona potvrđuje naš stav da je tablet Galaxy originalan i da se jasno razlikuje i da tu nisu povrijeđena prava Applea."

Suđenje u Düseldorfu je dio ogromnog broja sličnih procesa širom svijeta u kojima se Apple i Samsung međusobno optužuju za krađu ideja i povredu patentnog prava. 28. kolovoza je na redu usmeno ročište na kome bi se trebalo raspravljati o tome da li je Samsung kopirao dizajn iPhonea. Mjesec dana kasnije će se odlučivati i o zabrani prodaje pet Samsungovih tableta u Europi.

Bez obzira na ovaj sudski spor, Samsung je i dalje jedan od najvažnijih Appleovih dobavljača. Američki koncern od južnokorejskog konkurenta i dalje kupuje memorijske čipove i ekrane za svoje telefone i računala.

Autori: Martin Heke / Saša Bojić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Samsung Galaxy S III dostupan i u Hrvatskoj

Samsung Galaxy S III dostupan i u Hrvatskoj

Samsung Electronics Adriatic je samo mjesec dana nakon svjetske premijere u Londonu predstavio hrvatskim potrošačima treću generaciju Galaxy S… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 11.02.12. 20:44

Hebe lud zbunjenog!

Odlično zajednički rade i međusobno dobro surađuju, ali se istovremeno i tuže do iznemoglosti!

Koje ajkule!!


registracija
21/3/10

arcanius, 12.02.12. 07:57

koja fora....
reklama je relama, pa makar bila negativna....
ovako si međusobno rade reklamu....

uostalom, šta tu može biti različito???
komad plastike sa ogromnim ekranom i bez tipkovnice.....
jedina vidljiva razlika (bez diranja) može biti boja.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika