13.02.2012. / 11:16

Autor: Nacional.hr

Bivšoj radnici HEP-a odšteta zbog mobbinga

Damir Lučić je prošle godine s mjesta direktora promoviran na poziciju savjetnika, no Hrvatski elektroenergetski sindikat je nakon presude Županijskog suda u Rijeci podnio Upravi HEP-a zahtjev za otkazivanjem Lučićevog ugovora o radu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRiječanki Hildegardi Superini HEP Prozvodnja mora isplatiti 30 tisuća kuna zbog zlostavljanja na radnom mjestu, što je jedna od prvih pravomoćnih presuda za mobbing u Hrvatskoj, piše Novi list.

Odluku, u prilog radnice HEP-a u mirovini, donio je Županijski sud u Rijeci, koji je potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda. Slučaj je imao veliki medijski odjek i prije nego li je cijela priča dospjela na sud. Hildegarda Superina radila je na radnom je mjestu rukovoditelja Odjela za plan i analizu HEP-ovog Proizvodnog područja HE Zapad, a 'uznemiravao' ju je direktor Damir Lučić, po spolnoj, nacionalnoj osnovi i na razne druge načine, zbog čega je zaposlenica otišla u prijevremenu mirovinu.

Lučić je rukovoditeljicu nazivao pogrdnim izrazima, prijetio otkazom, a kroz dulje vremensko razdoblje uznemiravao ju je uvredljivim, neprijateljskim i ponižavajućim ponašanjem, 'pretrpavao' ju poslom i diskriminirao na razne načine.

Hildegarda Superina objašnjava kako cijeli slučaj počinje 2007. godine, kada se obratila Sindikatu i saborskom Odboru za ljudska prava zbog ponašanja jednog kolege, čime je na sebe navukla bijes vodećih kadrova HEP-a. Obratila se i Vladi te Saboru Republike Hrvatske, no zaštitu svojih prava morala je potražiti na sudu. U sudskom postupku sad već bivši direktor PP HE zapad, Lučić opovrgao je navode iz tužbe.

Biša zaposlenica HEP-a ističe kako je presudom prezadovoljna. "Zadovoljna sam jer sam se odlučno suprotstavila nasilju i rekla ne mobbingu. Sramotno je i nedopustivo da u HEP-u, javnom poduzeću u vlasništvu države, buja nacionalizam, da se tolerira verbalno uznemiravanje, vrijeđanje i provodi mobbing. Još je gore što su akteri svega zaposlenici iz rukovodne strukture". Dodaje kako je pozicija Damira Lučića još jaka, jer je predsjednik uprave HEP-a Leo Begović dobar prijatelj njegova brata Igora Lučića, moćnog i utjecajnog tajnika iz bivših vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Kaže kako joj je 'u dva navrata uručen otkaz'. "Zbog same te činjenice prema meni je pokrenuta neviđena odmazda, od nekih iz sada već bivše Sanaderove uprave čija je produžena ruka bio Lučić. To su ljudi kojima se sada sudi zbog pronevjera i malverzacija ili su završavali u Remetincu, poput Ivana Mravka, Petra Ćubelića i Željka Kljaković-Gašpića.U nastupu bijesa Lučić me smijenio s mjesta povjerenika za zaštitu dostojanstva, a čak je na Korzu verbalno napao mog supruga, zbog čega smo tražili i policijsku zaštitu.

Nakon pokretanja tužbe na Općinskom sudu u Rijeci Lučić mi je u dva navrata uručio i otkaz, no drugostupanjski organ u HEP-u otkaz je poništio i meni dao za pravo. Unatoč tome, na kraju sam u lipnju 2010. bila primorana otići u mirovinu", rekal je Hildegarda Superina.

Damir Lučić je prošle godine s mjesta direktora promoviran na poziciju savjetnika, no Hrvatski elektroenergetski sindikat je nakon presude Županijskog suda u Rijeci podnio Upravi HEP-a zahtjev za otkazivanjem Lučićevog ugovora o radu.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika