13.02.2012. / 15:28

Autor: Hina

Seibert: Njemačka čestita Grčkoj na dobroj volji

Glasnogovornik ureda njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert u ponedjeljak je čestitao grčkom parlamentu što je u nedjelju navečer prihvatio novi plan štednje.

Angela MerkelAngela MerkelGlasnogovornik ureda njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert u ponedjeljak je čestitao grčkom parlamentu što je u nedjelju navečer prihvatio novi plan štednje.

"Posebne čestitke" upućujemo Grčkoj na tom glasovanju koje je "pokazalo njezinu dobru volju da provede teške reforme", rekao je na redovitoj tiskovnoj konferenciji. Dodao je da Njemačka, koju u Grčkoj oštro kritiziraju, ne traži štednju "samo da bi se štedjelo", već kako bi se "oslobodile produktivne snage" Grčke.

Atena se u ponedjeljak probudila nakon noći nasilja koje je obilježilo prosvjede protiv novog plana štednje. On predviđa smanjenje minimalne plaće za 22 posto i smanjenje plaća radnika do 25 godina za 32 posto.

Njemačka je bila najčešća tema slogana i kritika prosvjednika u Ateni i drugim većim grčkim gradovima.

Nešto prije Seiberta, njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler bio je puno oprezniji, pozivajući na "mudru suzdržanost" u vezi s glasovanjem i preporučio da se pričeka s provedbom reforma.

Seibert je pak ocijenio da "poštovanje prema grčkom parlamentu nalaže da se njegove odluke uzimaju ozbiljno kao i odluke bilo kojeg" demokratski izabranog parlamenta.

Novi plan pomoći još moraju odobriti njemački zastupnici koji će o njemu raspravljati 27. veljače na izvanrednoj sjednici.

Odgovarajući na kritike da Njemačka veću pozornost pridaje štednji umjesto mjerama gospodarskog oporavka u Grčkoj, Seibert je pecnuo Atenu rekavši da bi "sigurno bilo više ulaganja u Grčkoj da se privatizacije (koje je obećala grčka vlada) provode brže".

Seibert se usto nije htio upustiti u spekulacije o izlasku Grčke iz eurozone i o stečaju zemlje kakav su spominjali ministri gospodarstva. "Želimo pomoći Grčkoj u okviru eurozone", kazao je.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 13.02.12. 17:35

Povecali su poreze a smanjili plate. Ludilo


registracija
20/8/10

McCoy, 14.02.12. 17:23

I kad smanje plate radnicima do 25 godina da li ce ti isti ostati u takvoj drzavi? Krenuce novi talas ekonomske emigracije, ovaj put iz Grcke, kao sto je proslih godina bio iz Irske i Portugalije. A Grckoj se smesi ekonomska zavisnost od EU sa Nemackom na celu, nije slucajno sto je i dalje zele u eurozoni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika