Objavljeno u Nacionalu br. 848, 2012-02-14

Autor: Dragan Đurić

Uoči izbora u Indiji

Novi uspon dinastije Nehru - Gandhi

Pobijedi li na idućim parlamentarnim izborima u uskoro najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, unuk Indire Gandhi mogao bi poznatu obitelj vratiti u vrh indijske politike

Rahul Gandhi praunuk je prvog indijskog premijera
Jawaharlala Nehrua i sin
Rajiva GandhijaRahul Gandhi praunuk je prvog indijskog premijera Jawaharlala Nehrua i sin Rajiva GandhijaHoće li se poznata indijska obitelj Gandhi, sada u liku jednog od njenih nasljednika – Rahula Gandhija, vratiti na velika vrata na indijsku političku pozornicu trebalo bi se znati već potkraj veljače, premda se savezni izbori održavaju tek 2014. godine. Naime, potkraj veljače bit će obznanjeni rezultati parlamentarnih izbora u Uttar Pradeshu, najmnogoljudnijoj od 28 saveznih država Indije, zemlje koja će u sljedećem desetljeću, barem tako kažu sve relevantne procjene, preuzeti prednost Kini u broju stanovnika. Izborni rezultati u Uttar Pradeshu, najmnogoljudnijoj saveznoj državi velike Indije s više od 200 milijuna stanovnika, a petoj po veličini administrativnoj jedinici uopće u svijetu, uključujući tu, dakako, i velike države, dosad su uvijek bili znakoviti barometar ukupnih izbornih rezultata, kao i političkih kretanja na Indijskom potkontinentu.

U pravilu su dosad definirali i odnos snaga u cjelokupnom indijskom parlamentu. Iako će opći parlamentarni izbori biti održani tek 2014. godine, već će se početkom ožujka, dakle, moći nazrijeti buduća parlamentarna konfiguracija te perspektivno najmnogoljudnije zemlje svijeta. Tada će se znati je li novi nasljednik dinastije Nehru-Gandhi odgovorio izazovu vremena i svojih predaka. Indija se u međuvremenu smjestila u dinamičnu prestižnu svjetsku petorku, grupu od pet država koje, unatoč pritisku aktualne financijske i dužničke krize, i dalje bilježe najviše stope gospodarskog rasta. Doduše, i u toj zemlji poznatoj po izrazitim kontrastima, te stope gospodarskog spustile su se ispod 10 posto na godišnjoj razini, ali svjesnom odlukom njihovih vlada. Po svemu sudeći, shvatilo se da napuhavanje financijskih balona ozbiljno prijeti velikim i nepredvidljivim slomom ukupnoga svjetskoga gospodarstva, a onda to ugrožava sve, pa i države predvodnice u ekonomskoj dinamici.


U toj skupini ekonomski brzorastućih država okupljenih pod simboličkim nazivom BRICS, uz Rahulova majka Sonia supruga Rajiva upoznala je kao konobarica u restoranu u Cambridgeu, gdje je on studiraoRahulova majka Sonia supruga Rajiva upoznala je kao konobarica u restoranu u Cambridgeu, gdje je on studiraoIndiju, nalaze se i Brazil, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika. Ishod izbora u Uttar Pradeshu sada je u rukama Rahula Gandhija, aktualnog glavnog tajnika Indijskog nacionalnog konresa (Kongresne stranke), obiteljskog nasljednika u 4. generaciji svih ključnih političara Indije nakon što se izborila za svoju neovisnost od britanske krune 1947. godine. Rahul Gandhi praunuk je prvog indijskog premijera Jawaharlala Nehrua i unuk njegove nasljednice u premijerskom stolcu, svjetski poznate političarke Indire Gandhi. Napokon, sin je bivšeg premijera Rajiva Gandhija i Sonie Gandhi, Talijanke porijeklom, koja je u stolcu šefa najutjecajnije stranke u Indiji – Kongresne stranke, naslijedila svog ubijenog supruga. Koliko god njegovo obiteljsko naslijeđe običnim smrtnicima primamljivo djelovalo, ono je istodobno i veliki teret, koji na svojim leđima nosi taj 41-godišnjak. I otac i baka ubijeni su mu u atentatima. Indira Gandhi je smaknuta u atentatu, koji je izvršio jedan od ljudi iz njezina neposrednog osiguranja. Pripadao je manjinskoj religijskoj skupini Sikha, distanciranih od dominantne religije u Indiji – hinduizma, ali podjednako tako distanciranih i od islama iz indijskog okruženja.

Priyanka Gandhi Vadra, kći Sonie Gandhi, indijska je političarkaPriyanka Gandhi Vadra, kći Sonie Gandhi, indijska je političarkaI atentator na Rajiva Gandhija bio je, također, iz manjinske, ali etničke skupine u susjednoj otočnoj državi Šri Lanki,smještenoj u Indijskom oceanu jugoistočno od Indijskog poluotoka. Nakon što je poslije ubojstva supruga Sonia Gandhi, Rahulova majka, najprije postala predsjednicom Nacionalnog kongresa, na poticaj svojih savjetnika povukla se s čela stranke. Upozorili su je da će, unatoč svojoj dobroj volji, teško zadovoljiti očekivanja birača već i zbog svog talijanskog porijekla. Doduše, pritom su bili dovoljno obazrivi pa su izbjegli upozoriti je i na činjenicu da se sa svojim pokojnim suprugom Rajivom upoznala kada je radila kao konobarica u jednom restoranu u Cambridgeu, gdje je on tada studirao.

UNATOČ SVIM zloslutnim obiteljskim predznacima, nakon povlačenja svoje majke Sonie s čela najutjecajnije stranke, čini se da Rahul Gandhi nije imao izbora. Očekivalo se da će se, prije ili kasnije, naći u poziciji da ponovo pokuša preuzeti obiteljsku odgovornost za političku budućnost Indije, perspektivno najmnogoljudnije države u svijetu, ali trenutačno i zemlje koja nosi epitet područja s najuspješnijim kompjutorašima na svijetu, dakle, države koja ima potencijale na području visoke tehnologije. Ta će mu zadaća, uspije li se izboriti za premijersku nominaciju u sljedeće dvije godine, biti iznimno zahtjevna.

DOSAD JE indijsku vladu veoma uspješno još od 2004. godine vodio 80-godišnji Manmohan Narenda Modi, ministar indijske države Gujarat, pred plakatom Mahatme GandhijaNarenda Modi, ministar indijske države Gujarat, pred plakatom Mahatme GandhijaSingh. Taj bivši guverner indijske nacionalne banke ekonomist je koji je doktorirao na prestižnom britanskom sveučilištu Oxfordu. Na popisu indijskih premijera ponio je i epitet najobrazovanijeg premijera u indijskoj povijesti, a ostat će zabilježeno i to da je bio prvi Sikh kojem je u Indiji uspjelo doći na čelo vlade. Ekonomsku liberalizaciju pokrenuo je, najprije, kao ministar financija u vladi Narasimhe Raoa, a potom ju je doradio kada je preuzeo i dužnost premijera. U svakom slučaju, uspio je pripremiti dobar teren za eventualni dolazak budućeg premijera u liku perspektivnog Rahula Gandhija. Kako stvari trenutačno stoje, Rahul Gandhi može računati na potporu aktualnog Singha. On je ostao lojalan i njegovoj majci Sonii kada se našla na udaru neistomišljenika u Kongresnoj stranci u vrijeme kada je bila u opoziciji. Nije se svrstao u skupinu utjecajnih stranačkih članova koji su napali bivšu predsjednicu Kongresne stranke zbog njezina talijanskog porijekla.

U svakom slučaju, uz savjete tako uspješnog ekonomskog stručnjaka koji je, uz smanjenje proračunskog deficita, uspio siromašnim seljacima oprostiti dugove, Gandhi će se, barem u prvo vrijeme, moći dobro nositi s ekonomskim izazovima. Istodobno, Singh je uspio ojačati veze s većinom ključnih međunarodnih faktora: SAD-om, Kinom i Europskom unijom. Jedino u čemu nije uspio to je bila podrška Rusije da postane stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Tu će zadaću trebati preuzeti Rahul Gandhi. Dakako, uspije li pobijediti na sljedećim saveznim izborima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika