16.02.2012. / 11:39

Autor: Hina

Ekstremni doživljaj jedne glumice

Anđeo od Bosne

Okosnicu priče ipak čini tanki predložak odnosno "jadni ljubavni ep u pokušaju koji je bio osuđen na skončavanje u najtežim mukama prije nego je i počeo", ocjena je kritičara koji dodaje kako je Jolie u konačnici imala sreću jer je radila s izvrsno glumačkom ekipom koja je dala sve od sebe

ArhivaArhivaHollywoodska filmska zvijezda Angelina Jolie je nakon prestavljanja njezina redateljskog prvijenca "U zemlji krvi i meda" sarajevskoj publici priskrbila status nedvojbenog prijatelja Bosne i Hercegovine te gotovo nacionalne heroine no njen film je i u toj zemlji, kao i drugdje, naišao na različita reagiranja pa i negativne kritike zbog razmjerno skromnog umjetničkog dosega.

Sarajevski "Dnevni avaz" je u četvrtak u osvrtu na boravak Jolie i njezina partnera Brada Pitta u Sarajevu tijekom nepuna dva dana pun hvale i za čuvenu glumicu ali i za njen film. "Anđeo od Bosne" naslov je posebnog priloga posvećenog Angelini Jolie kojega je objavio ovaj list temeljito prepričavajući s kim se sve najslavniji hollywoodski par današnjice fotografirao i razmjenio po neku riječ.

List navodi kako je prvi film kojega je režirala Jolie, sviđao se nekome ili ne, "postao povijesni dokument i bolno svjedočenje o genocidu" a potvrdu za to nalazi u rječima poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića. On je pak otišao tako daleko u pohvalama Jolie i njezinom redateljskom naporu da je film "U zemlji krvi i meda" proglasio "najboljim što se BiH dogodilo nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma".

"To je dokaz genocida i agresije na naš narod", ustvrdio je Cerić koji je sa suprugom također nazočio sarajevskoj projekciji ispunjenoj emocijama i kod redateljice ali i kod brojne publike. Cerić je Jolie nazvao iskrenom i hrabrom osobom koja se ne boji svima kazati istinu a dodao je kako je jedino tako moguće lliječiti ratne rane.

"Korisno bi bilo da film pogledaju Beograd i Banja Luka jer je šok-terapija najbolji lijek za neke bolesti", Cerićeva je poruka. On i sam priznaje da su ga neke scene u filmu veoma potresle.

Poklanjajući podjednaku pozornost boravku Angeline Jolie u Sarajevu i ne dvojeći kako je to bio izniman događaj koji je ponovo probudio zanimanje svijeta za zbivanja u BiH, "Oslobođenje" u četvrtak ipak donosi i filmsku kritiku u kojoj ističe kako je "U zemlji krvi i meda" još jedan dokaz da nije ni malo lako snimiti dobar film.

Podsjećajući kako je Jolie od početka snimanja bila izožena različitim pritiscima, uključujući tu i one iz udruga Bošnjakinja silovanih tijekom rata koje su joj pokušale onemogućiti snimanje filma u BiH, kritičar "Oslobođenja" konstatira kako se hollywoodska zvijezda tome ipak othrvala i na kraju snimila ono što je i planirala.

Okosnicu priče ipak čini tanki predložak odnosno "jadni ljubavni ep u pokušaju koji je bio osuđen na skončavanje u najtežim mukama prije nego je i počeo", ocjena je kritičara koji dodaje kako je Jolie u konačnici imala sreću jer je radila s izvrsno glumačkom ekipom koja je dala sve od sebe.

Mediji u Republici Srpskoj posjet Jolie Sarajevu i prikazivanje nezina filma zabilježili su na faktografskoj razini, poput zbivanja u bilo kojoj drugoj državi na svijetu. Tek su banjolučke "Nezavisne novine" ovom događaju posvetile nešto veću pozornost nudeći pri tom različite komentare publike.

Prikazivanja filma u kinima u RS za sada neće biti.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
9/2/12

bobance, 16.02.12. 14:18

Ako je gola u filmu - da gledamo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika