16.02.2012. / 16:20

Autor: Hina

Čačić:

Mijenjat će se Zakon o radu

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da je što prije potrebno izmijeniti odredbe Zakona o radu (ZOR) koje su rigidne, ali da se neće zadirati u prava.

Radimir ČačićRadimir ČačićPrvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da je što prije potrebno izmijeniti odredbe Zakona o radu (ZOR) koje su rigidne, ali da se neće zadirati u prava.

Sasvim sigurno nužno je i mijenjanje Zakona o radu i to u "u onim segmentima koji su potpuno neprihvatljivi, a to je ona apsolutna rigidnost da je on nepromjenjiv", kazao je Čačić odgovarajući prije sjednice Vlade na novinarski upit da li će za zadržavanje kreditnog rejtinga trebati mijenjati i Zakon o radu u dijelu koji se tiče produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora.

"Izmjene Zakona u tom smislu će ići, no nisu nikakva socijalna drama niti zadiranje u prava. Mora se poštovati gospodarska situacija i kolektivni ugovori o tome moraju voditi računa", rekao je Čačić .

"To vi ne možete objasniti ni MMF-u, ni Fitchu ni bilo kome, ali mislim da o tome postoji konsenzus sa sindikatima. Svi smo svjesni da to jednostavno ne može. I ova zemlja, ako si misli pogledati u ogledalo i reći što treba učiniti, onda i to moramo učiniti", rekao je Čačić.

Nije govorio o rokovima, no kaže je kako je to, ako se poštuje gospodarska situacija u kojoj se zemlja nalazi, potrebno napraviti što prije.

Govoreći o jučerašnjoj ocjeni agencije Fitch Ratings da predloženo smanjenje rashoda u hrvatskom državnom proračunu za ovu godinu ohrabruje, no da su planirani rezovi manji od ranije najavljenih te najavila da će ocjena rejtinga Hrvatske biti završena do kraja prvog tromjesečja, Čačić je rekao kako je ta agencija po prvi put izrijekom rekla da je smjer kojim Vlada ide dobar i da su mjere štednje nešto što je dobar pokazatelj.

"Kad ja govorim da je to dobro, možete to sumnjati, kad to kažu ministar Linić ili predsjednik vlade, možete to sumnjati i trebate, ali Fitch, vjerujte mi, nije pod našim utjecajem", kazao je.

Milanović: Mijenjat ćemo dio o Kolektivnim ugovorima

Da će Vladau dogovoru sa sindikatima krenuti u izmjene Zakona o radu (ZOR) u dijelu koji se odnosi na produženu primjenu kolektivnih ugovora, no neće ići na fleksibilizaciju koja bi dovela do toga da svaki radnik može završiti na ulici, potvrdio je i premijer Zoran Milanović.

ZOR treba raspraviti u jednoj točki, odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila i nakon isteka kolektivnog ugovora, gdje su potrebne određene prilagodbe, no krenemo li ga stalno mijenjati na kraju više neće biti pravila niti sigurnosti za radnike, rekao je Milanović novinarima nakon Vladine sjednice.

Sindikati, od kojih u zadnje vrijeme čujem vrlo racionalne tonove, svjesni su kako je neobično da kolektivni ugovor možete otkazati, ali kad istekne rok njegove primjene jedna strana može opstruirati i praktički onemogućiti njegovu izmjenu.

Stoga ćemo mijenjati rok primjene prava iz kolektivnih ugovora nakon njihova isteka, najavio je Milanović dodavši kako su i sindikati govorili da je moguće produljenje tog roka na šest mjeseci, a ne u nedogled.

Određene prilagodbe su potrebne jer je stanje u društvu teško. Oni koji imaju siguran posao i plaću moraju biti svjesni da rade i žive u društvu koje se bori za kreditni rejting i mora se dokazivati svaki dan.

No, pretjerano labavljenje ZOR-a ne bi bilo dobro jer bi na kraju svaki radnik mogao svakog trenutka završiti na ulici.

Poslodavac je uvijek jači i mora postojati civilizirana razina zaštite radnika, ne može se sve pravdati krizom i potrebom fleksibilizacije, naglasio je predsjednik Vlade.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 16.02.12. 16:02

Imam rješenje nezaposlenosti:-
U familiji dozvoliti da samo jedan od supružnika može biti zaposlen.
Na taj način i povečati plaće,....


registracija
10/2/12

Hazu, 16.02.12. 17:45

Radit će se do 72 godine,a gdje kad več nema posla sada>????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika