17.02.2012. / 19:19

Autor: Hina

Čović: Do lipnja zahtjev za kandidaturom BiH

Predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak da će vlasti te zemlje do sredine lipnja podnijeti zahtjev za kandidacijski status za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Dragan ČovićDragan ČovićPredsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak da će vlasti te zemlje do sredine lipnja podnijeti zahtjev za kandidacijski status za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

"Siguran sam da ćemo do sredine lipnja predati kandidaturu za stjecanje kandidacijskog statusa Europske unije", rekao je Čović na konferenciji za novinare HDZ-a BiH u stanci sjednice predsjedništva te stranke u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a ponovio je tvrdnje da će u međuvremenu kao dio promjena doći i do rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH s ulaskom u vladu Federacije, što je u petak ujutro kao mogućnost odbacio predsjednik SDP-a BiH i novi ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

"U sve te promjene vezano za stjecanje kandidacijskog statusa za članstvo u EU je i rekonstrukcija federalne vlasti, reforme u pravosuđu", pojasnio je Čović. Po njegovim riječima, da bi vlast mogla provoditi reforme potrebno je imati iste stranke na vlasti na svim razinama.

"Ja sam siguran sam da ćemo u razumnom vremenu imati rekonstrukciju vlade Federacije BiH, sukladno ustavu i zakonu, koja će uvažiti legitimne predstavnike hrvatskog naroda", rekao je predsjednik HDZ-a BiH i dodao da se o tome raspravljalo i na sjednici predsjedništva HDZ-a BiH.

Čović je rekao i da HDZ BiH očekuje da Mostar bude ustrojen kao jedna izborna jedinica, što odbijaju većinske bošnjačke stranke koje su najavile i da će se oduprijeti provedbi odluke ustavnog suda BiH koji je naložio promjene pravila izbora vijećnika u gradskom statutu i izbornom zakonu BiH.

"Mostar ne smije biti iznimka ni u kojem slučaju", dodao je.

Pri tome je izrazio nezadovoljstvo što se pokušava osporiti presuda ustavnoga suda BiH i izrazio bojazan da bi općinski izborni u ovome gradu mogli biti dovedeni u pitanje ne postigne li se dogovor domaćih političara ili pak ne intervenira međunarodna zajednica koja je nametnula statut grada Mostara.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika