21.02.2012. / 10:17

Autor: Nacional.hr

Sirija kao Bosna prije 20 godina

Francuska je već tražila od Sigurnosnog vijeća UN-a uspostavu humanitarnih koridora iz Turske, Libanona i Jordana, no podsjetimo kako je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbacio ideju direktne intervencije naglasivši kako 'revolucija mora biti vođena iznutra'

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU Siriji se ponavlja scenarij kao u Bosni i Hercegovini prije 20 godina, piše Reuters.

Novinar Douglas Hamilton uspoređuje sirijski grad Homs sa Sarajevom, navodeći snajperska ubojstva, granatiranja, operacije pod svjetlom ručnih lampi i pokapanja poginulih na sportskim terenima kao svakodnevnicu grada.

Podsjeća kako je rat u Bosni cjelodnevno pratilo nekoliko svjetskih televizijskih kuća, dok se krvoproliće u Homsu snima mobitelima i amaterskim kamerama. Dodaje kako je Zapadnim silama trebalo četiri godine da zaustave rat u Bosni, u kojem je umrlo na desetke tisuća ljudi. Ističe kako međunarodna zajednica nema namjeru stati na kraj Bashar al-Assadovim snagama, jer se boje još većeg nasilja u toj nestabilnoj regiji svijeta. Naglašava kako je Sirija 'velika arapska republika', smještena na strateškom položaju s moćnim saveznicima, Rusijom i Iranom.

Lako naoružani pobunjenici i civili već 11 mjeseci se bore protiv režima tiranina Assada. Ujedinjeni narodi upozoravaju kako je dosad u demonstracijama i pobuni ubijeno 5 500 ljudi i djece. Soner Cagaptay i Andrew Tabler iz Washingtonskog instituta tvrde kako su 'rat u Bosni i konflikt u Siriji drugačije prirode', no dodaju kako su međunarodne organizacije trebale nešto naučiti iz 'primjera Bosne i dostaviti humanitarnu pomoć te uspostaviti enklave i sigurne zone za sirijsku opoziciju'. Nakon tog trebala bi uslijediti zračna potpora NATO-a, koju bi trebao voditi muslimanski general iz Turske, a uključile bi se i arapske vojne snage.

Francuska je već tražila od Sigurnosnog vijeća UN-a uspostavu humanitarnih koridora iz Turske, Libanona i Jordana, no podsjetimo kako je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbacio ideju direktne intervencije naglasivši kako 'revolucija mora biti vođena iznutra'. Rusija i Kina opet ulažu veto na direktnu akciju, bez obzira što je Opća skupština Ujedinjenih naroda po ne znam koji put osudila Assadov režim za kršenje ljudskih prava i pozvala ga da napusti vlast. Slabašni su i napori promatrača te vodećih dužnosnika Arapske lige.

Dosad nije bilo prosvjeda u svjetskim metropolama koji bi tražili intervenciju NATO-a, no kako se povećava broj državnika koji osuđuju sirijski režim, čini se kako će i do toga doći. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kaže kako usprkos potpori dužnosnika u UN-u i Arapske lige sumnja kako će se saveznici umiješati u sukob.

Vezane vijesti

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

"Školokrečina“ je zbirka objavljenih tekstova Nenada Veličkovića u kojima autor govori o ozbiljnim propustima u obrazovnom sustavu BiH. Podnaslov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika