21.02.2012. / 16:14

Autor: Nacional.hr

Jemen bira nasljednika Ali Abdulah Saleha

"Danas gradimo novi Jemen, gradimo demokratski i sretni Jemen o kojem sanjaju mladi i žene", rekla je Tawakkol Karman

Ali Abdulah SalehAli Abdulah SalehZamjenik predsjednika Jemena, Abd-Rabbu Mansour Hadi, naslijediti će Ali Abdulah Sallaha na čelu te afričke države, piše Reuters.

Prvi izbori koji se održavaju u Jemenu nakon 33 godine, omogućiti će Hadi mirno preuzimanje vlasti. Ali Abdulah Saleh je pozvao državljane da izađu na izbore i glasuju za njegovog zamjenika te tako osiguraju 'miran prijenos vlasti'. Hadi je bio jedini kandidat na ovim izborima.

Podsjetimo kako je predsjednik Saleh potpisao ugovor prema kojem će odstupiti s 33-godišnje vlasti, ali samo u slučaju ako bude izabran novi predsjednik. Nada se kako će tako zaustaviti nezadovoljstvo, višemjesečne demonstracije te separatističke pokrete na sjeveru i jugu zemlje. Dodajmo kako njegovi sinovi, obitelj i dalje imaju kontrolu nad vojskom te sigurnosnim agencijama. Saleh je trenutno na liječenju u SAD-u, kamo je otišao nakon ranjavanja u neuspijelom pokušaju atentata u lipnju prošle godine. On je četvrti arapski autokrat koji je svrgnut od početka Jasmin revolucije u Tunisu.

"Izbori su jedini put izlaska iz krize u kojoj se našao Jemen prošlu godinu dana", rekao je Hadi na biralištu. Novi predsjednik ostat će na funkciji dvije godine, nakon čega slijede novi predsjednički i parlamentarni izbori. Separatisti na jugu zemlje ubili su osam vojnika na biralištima, traže bojkot izbora. Odmetnička plemena na jugu optužuje se za vezu s al Qaedom. Dodajmo kako je noć prije izbora u gradovima bilo eksplozija te kako su ispadi zabilježeni i na sjeveru zemlje.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. godine, Tawakkol Karman, s veseljem se pojavila na biračkom mjestu. "Danas gradimo novi Jemen, gradimo demokratski i sretni Jemen o kojem sanjaju mladi i žene", rekla je. Procjenjuje se kako je odaziv na izbore oko 80 posto, od oko 14 milijuna registriranih birača. Točne brojke znat će se za nekoliko dana.

Visoki odaziv je presudan u davanju legitimnosti Hadiju koji će morati provesti promjene koje su zapisane u ugovoru za koji su lobirale Zemlje zaljeva, na čelu sa Saudijskom Arabijom. Prema ugovoru morat će se usvojiti novi Ustav, uvesti višestranački izbori i provesti reforme u vojsci.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

registracija
7/3/08

harms, 02.03.12. 21:28

"Reuters" ne prenosi da je Jemen afrička država. Tu glupost piše netko kome su i geografija i engleski španska sela, a Nacional ga za to plaća.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika