22.02.2012. / 11:48

Autor: Hina

Linić o poreznom dugu

Hrvati još nisu svjesni da poreze treba plaćati

Živimo u državi u kojoj ne postoji svijest da se porezi moraju platiti i zato ne čudi da imamo gotovo 42 milijarde kuna nenaplaćenih obveza, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić, predstavljajući u Saboru izmjene Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom.

Slavko LinićSlavko LinićŽivimo u državi u kojoj ne postoji svijest da se porezi moraju platiti i zato ne čudi da imamo gotovo 42 milijarde kuna nenaplaćenih obveza, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić, predstavljajući u Saboru izmjene Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom.

Linić je kazao kako je važeći zakon, koji je donijela bivša vlada i po kojemu se na rok od 30 mjeseci namjeravao reprogramirati porezni dug nastao do kraja 2010., nije dao rezultata, budući da je lani nelikvidnost nastavila rasti.

Po novom modelu, onima koji su prošle godine kasnili s plaćanjem, a mogu ispuniti svoje obveze, omogućio bi se otpis kamata ako u roku 30 dana podmire dug.

Za one koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti svoje dugove, sve neizvršene obveze do 31. siječnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci.

Nakon toga, naglasio je Linić, svako neplaćanje poreza ili neizvršavanja drugih obveza značit će blokadu i otvaranje stečajeva.

Ocijenio je kako Vlada novim mjerama pruža potporu gospodarstvu te stvara uvjete za donošenje Zakona o financijskom poslovanju kao mehanizma za provedbu strukturnih promjena u rješavanju problema dugova, te na taj način spašavanje radnih mjesta.

Linić je rekao kako Vlada ocjenjuje da od pravnih subjekata realno može naplatiti 25,8 milijardi kuna, iznijevši podatke po kojima su 40 posto dužnika pravne osobe, gotovo 43 posto su fizičke osobe u samostalnim djelatnostima, a oko 18 posto ostale fizičke osobe.

Među pravnim osobama više je od 131 tisuće dužnika ili 7 posto svih dužnika, 261 tisuća je dužnika kod fizičkih osoba u samostalnim djelatnostima, a kod ostalih fizičkih osoba čak 1,3 milijuna ljudi je dužno.

"To je popis od 1,7 milijuna dužnika prema poreznim obvezama", poručio je Linić, rekavši i kako se najveći dio duga - 21 milijarda kuna - odnosi na poreze (7 milijardi su dugovi od neplaćenog PDV-a), 6 milijardi su teški neplaćeni doprinosi za prvi stup mirovinskog osiguranja, 5,5 milijardi je dug u zdravstvenom osiguranju, a dug u sektoru dobiti se kreće oko 1,3 milijarde.

Linić je istaknuo kako Vlada od Porezne uprave već od ožujka očekuje snažniju aktivnost u naplati poreznog duga kroz postupanje prema svakom dužniku, što će, rekao je, značiti i blokadu i stečajeve za pravne subjekte koji ne izvršavaju obveze prema državi i lokalnim sredinama.

"Vlada je svjesna da te mjere pogoduju i neurednim dužnicima koji su svoje probleme rješavali poreznom nedisciplinom, nasuprot onima koji su - unatoč teškoćama - bili uredni u plaćanju. Svjesni smo i da moramo promijeniti ponašanje Porezne uprave jer više nemamo pravo tolerirati neodgovornost prema poreznim obvezama", poručio je.

Linić očekuje da će, sukladno predloženim izmjenama, svi zahtjevi pravnih subjekata za refinanciranje duga Porezna uprava prikupiti u roku od 30 dana od stupanja na snagu zakonskih izmjena, a kako bi već krajem ožujka "bili spremni provjeriti ponašanje Porezne uprave prema neplatišama".

"Sve ono što do tada ne uspije, znači da nema šanse za konkurentnu borbu na tržištu i to znači da izlaza za njih nema", istaknuo je Linić, koji, s obzirom na velike teškoće u gospodarstvu te velik broj nezaposlenih, ne očekuje neke brze i velike rezultate od zakonskih izmjena.

"Ta vječna dilema da li potpore usmjeriti na liječenje bolesti ili zdravlje onih koji su uspješni još će sigurno neko vrijeme biti prisutna ovdje u Saboru i u Vladi", dodao je Linić.

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a od Linića zatražila da zastupnike i javnost izvijesti o jučerašnjim "opasnim i neodgovornim" izjavama ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, koja je na Odboru za financije kazala da je bivša Vlada otpisivala kamate na dugove na zatvorenim sjednicama, da bi nakon sjednice novinare zamolila da o tome ne pišu te da svoju izjavu ne želi detaljnije pojašnjavati.

"Dat ću vam podatke, jedino ćemo se dogovoriti u kojem vidu", odgovorio joj je Linić.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 22.02.12. 12:13

A političari još nisu svjesni da država nije njihova privatna krčma u kojoj mogu raditi što god hoće bez ikakvog morala i odgovornosti.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.02.12. 12:30

plačamo poreze da bi išli u mirovinu ive sanadera, plačamo mirovinu gada sanadera kao i plaču liječnika! Plačanje poreza je domoljublje, zamo ako to ide u bolnice, škole, ceste, jačanje hrvatske industrije, vojske, pravne države.
Na žalost hrvatski porezi idu primarno na političke ciljeve koji nemaju ništa s dobrobiti zemlje.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.02.12. 12:32

smiješno je da Linić kao ministar gospodarstva ne govori o tehnološkom napredku, većoj produktivnosti nego samo o porezima!
Što Linić zna o tehnologiji, produktivnosti, nije žvaka za seljaka.


registracija
8/4/08

arisa, 22.02.12. 13:20

Porez treba smanjiti.
Oni koji dobivaju plaću od poreza trabaju i raditi.
Kada bi oni radili, i tih 42 milijarde bi naplatili, pa porez nebi trebalo povečacvati.
U nizozemskoj brzo se porez naplati. Porezna uprava sa mobilnim kamerama stoji uz cestu. Scaniraju tablice auta. Policija ih odmah zaustavlja. Onaj tko nije podmirio porez, može to odmah na licu mjesta uraditi, plus kazna, ili dalje nastaviti pješice. Auto ide na licitaciju i to bez diskusije. Podmiruje se dio poreza.


registracija
9/4/10

imela, 22.02.12. 13:23

Evo besplatan savijet novoj vladi.
Smanjite poreze i privucite ulagace, oni ce otvoriti tvornice i zaposliti gradjana. Gradjani ce kupovati proizvode, placati pdv i puniti drzavnu kasu. A ako vam je potreban brz novac, zapljenite imovinu stecenu nezakonitom privatizacijom.


registracija
9/4/10

imela, 22.02.12. 13:27

Evo besplatan savijet novoj vladi.
Smanjite poreze i privucite ulagace, oni ce otvoriti tvornice i zaposliti gradjana. Gradjani ce kupovati proizvode, placati pdv i puniti drzavnu kasu. A ako vam je potreban brz novac, zapljenite imovinu stecenu nezakonitom privatizacijom.


registracija
24/3/10

bagsy, 22.02.12. 13:30

Hrvatski političari nisu svijesni da se zajeb.... s nama i rasipaju novac na sve strane.
Možda zvuči malo zločesto,ali želim da već jednom ovo sve ode u onu stvar,da se ne mučimo više, pa da konačno možete pošteno dobiti po glavi.
Statistike kažu da tri četvrine hrvata jedva spaja kraj s krajem,za onu ostalu me nije briga.


registracija
30/9/09

davor12345, 22.02.12. 14:28

Hrvatima hrvatsko!


registracija
2/6/11

stereo, 22.02.12. 14:50

To da je ljudsku megalomaniju i pohlepnost nemoguće nahraniti i zaustaviti kao starenje u tome se potpuno slažem.
Ajde kometo ili meteoru udari u ovu plavo zelenu glupost i završimo više sa agonijom.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 22.02.12. 16:01

A naši političari još nisu svjesni da poduzetnici nisu krava muzara i da ako u državi u kojoj ima 42 milijarde ne plaćenih računa nemaš iz čega platiti porez, a sudski proces za naplatu tvojih potraživanja traje godinama.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.02.12. 16:11

Dakle,pošto Pavić duguje stotine milijuna,treba mu oduzeti Slobodnu Dalmaciju i dio EPH.Onda to lijepo prodati i država mirna.Brzo i učinkovito.
Isto i za drugu gospodu.Tako s to radi u razvijenom svijetu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.02.12. 16:14

Iz Businessa.hr:
Boro Grubišić, saborski zastupnik HDSSB-a, ustvrdio je danas na saborskoj raspravi o izmjenama zakona o poreznoj upravi, kako je "jedan medijski tajkun" državi dužan stotine milijuna kuna.

"Pismeno sam tražio od Ministarstva financija iznos njegovog duga, no prema sadašnjem zakonu, postoji diskrecijsko pravo porezne uprave da takve informacije ne otkriva", kazao je u Saboru Grubišić.

"Kao građanin možete dugovati 35 lipa, odmah će vam dug stići na naplatu, s njim i ovrha, zatezne kamate..."; dodao je HDSSB-ovac.

Na kasniji upit Business.hr-a je li govorio o suvlasniku EPH Ninoslavu Paviću i otkud mu iznos od, kako je kazao, više stotina milijuna kuna, Grubišić je izjavio da je do informacija došao neslužbenim kanalima i da je sve što je imao reći- već učinio u parlamentu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 22.02.12. 19:16

ja sam bila u poreznom prekrsaju u Hrvatskoj!!!

Zelila sam platiti poreze, ali idioti u drzavnoj admistraciji nisu znali koliko trebam platiti i koje dokumete trebam dobiti. Zapravo trazili su neke dokumente koji su bili totalna glupost i koje je bilo jako tesko dobiti.

Da ne bi riskirala sud, odlucila sam prepatiti poreze samo da se rijesim budala. Medutim to jos nije bilo dovoljno, premda je budala u vladinom uredu trazila je da iz amerike donesem dokumente koji u amerci uopce ne postoje. Danas je jednino sigurno da sam ja preze preplatila, sto je zapravo trebalo napraviti nitko nezna. Idioti u drzavnim uredima samo gledaju u tebe kao tele u sarena vrata, oni znaju sto se ne moze napraviti ali ne znaju sto se moze napraviti.

To je problem s nasim porezima i drzavnim budetom, nerealisticni zakoni, i masa budala, koji nemaju pojma sto rade.


registracija
12/1/11

siziff, 22.02.12. 23:20

....."Hrvati još nisu svesni da poreze trba plaćati"...

Čega su Hrvati uopće svjesni?


registracija
22/10/11

jadno100, 23.02.12. 07:51

ankicasreiber pa samo da te pitam zasto uopce dolazis u Hrvatsku kad su eto svi budale zakoni su nam idiotski Ministri su idioti po tvome pisanju sve u Hrvatskoj je cista idiotija e pa draga moja ostani tamo u toj obecanoj zemlji a nas pusti da se backamo sa nasim kako ti kazes budalama jer iako djeluju nesposobno ili mozda idiotski oni su nasi i samo oni koji ovdje zive i jedva prezivljavaju dan za danom a ujedno i placaju svoje obveze imaju pravo komentirati.Vi koju dojdete iz inozemstva punih dzepova para pa mislite da ste Bogovi i onda se sprdate kako nevalja ovo ili ono ostanite bolje tamo gdje jeste jer izgleda da je tamo jajo jako dobro.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.02.12. 09:00

Bravo jadno100, to je dobro pitanje, svi postavljaju to pitanje i nevjerovatno je kako je odgovor jednostavan.

Zasto bih ja priznala poraz, i bjezala, zasto dati budalama da te pobjede. Hrvatska je super zemlja, sa super ljudima. Hrvatska ima 1000 godina borbe za opstojnost, Nikola Subic Zrinski, antifasisti u II svjetskom ratu, borci za vukovar. Hrvati su svojim znanjem napravili svoju Plivu, svoj Koncar, hrvati imaju vladimira Ferdeljija, hrvati imaju znastvenike u hrvatskoj koji mogu danas napraviti novu plivu. Hravtska ima masu znastvenika na celnim pozicijama u svjetskim institucijama.

Zasto bi ja sada dozvolila da neke budale u drzavnim uredima sve to upropaste? Da rasprodaju Hrvatsko balgo? Zasto ja sada ne bi mogla raditi u Hrvatskoj Plivi, svjetskoj kompaniji? Ja se ne bojim ovih pedera na vlasti i pedera u drzavnim uredima, jer mi egzistenicja ne ovisi o njima. Vidio si kako je prosao Vladimir Ferdelji!

Po tvojem razmisljanju cini mi se da si ili zaposlenik u drzavnoj upravi , ili jedan od onih javnih biljeznika. Uglavnom jedan od onih ljudi cija je glava duboku u njihovim guzicama i nisi svjestan situacije, i ne zelis biti svjestan situacije. Ako se tebi ne svida da Hrvatska bude prosperitetna demokracija 21 stoljeca, s obrazovanim ljudima, idi lijepo tamo na Kosovo, ili srbiju i Bosnu. Oni zive po balkanskim pravilima, oni su zatucani u drzavnoj birokraciji iz turskog doba. Jebote HDZ za koji si glasao, i Ivo Sanader.


registracija
26/1/08

Rampa, 23.02.12. 11:36

@ankicascreiber

Naporna si u tim svojim "američkim" stavovima!

Osobito ti je riječnik "krasan"!

No s obzirom iz koje zemlje dolaziš gdje je "fuck" svaka treća riječ prosječnog govornika, dijelom te i razumijem!

Zato radije uživaj u blagodetima zemlje najvećeg svjetskog policajca i zločinca, a nama prepusti da se patimo u zemlji "budala"!

I inače tko tebe uopće pita želiš li što ovdje dozvoliti ili ne?

Ne pita se ni nas, pa slijedom toga, tebe još i manje!!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.02.12. 12:05

Rampa nisu u pitanju američki stavovi! Nego stavovi koji vrijede u porsperitetnim zemljama s funkcionalnom demokracijom (što amerika baš i nije). Angela Merklel bi ti rekla isto što i ja.
Zašto se ti ljutiš na mene ako ja smatram da bi jedan poduzetnik u Hrvatskoj trebao imati barem slične usluge od državne administracije i pravosuđa koje imaju njegovi konkurenti u demokratksim zemljama.
Kako bi se ti ponašao ako u americi dobiješ određeni dokument za 20 dolar u jednom danu, u nizozemskoj te košta 30 eura i dva dana (što se smatra onda komplicirano). U hrvatskoj ti za to treba preko 150 eura i mjesec i pol dana hoda po bezveznim uredima gdje susrečeš aroganciju i neupučenost neokomunističke birokracije (navodno riječi angele merkel).
Ne brini za moj riječnik, nema potrebe za diplomacijom kada se opisuju lopovi, ili glupani.
Po toj diplomatskoj finoći Ivo Sanader danas šeta kao slobodan čovjek i živi u kući od nekoliko milijuna jureka, koju je platio cash! Cash je uštedio radeći kao stručnjak za njemačku poeziju u austriji za svega nekoliko godina. Kutle je na sudu već 14 godina, i danas je poduzetnik :-). Radnici JadranKamena nisu dobili plače već mjesecima, iako im je tvrtka po svim pravilima superprofitabilna.
Tebe to sve ne ljuti, nema problema, mora da si zaposlen u državnoj admistraciji. Mora ja si jedna od onih službenika koji od mene traže neke glupave papire koje nije moguče dobiti, ali eto plača ti stiže uredno, jer misliš da za tebe ne vrijedi tržište. Zoki i kompa u vladi misle da je sve OK, oni idu u promjene, kuda se ljudima žuri...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.02.12. 13:07

Rampa i jadno100 jako je dobro da ste predstavili vaše stavove. Jednom prilikom sam slušala zaposlene u jednoj državnoj firmi u Hrvatskoj koji su se jadali kako nisu zadovoljni s poslom, budućnosti, plaćom, itd, itd (što je u stvari bilo i točno). Jednom mi je palo na pamet da postoji jedna strana firma koja bi mogla biti zainteresrna za rad, i da bi zapravo mogli imati super suradnju s ljudima koji su se onako jadali u Hrvatskoj. Odgovor ljudi zaposlenih u državnoj firmi na ponuđenu priliku je bio nevjerovatan. Umjesto da pokažu malo motivacije ili znatiželje, reagirali su agresivno, vrijeđajući, što će njima te prilike, što će njima ti dodatni poslovi.
Zapravo postoji ćitav sloj funkcija u hrvatskoj koje su toliko učmale da jedino mogu i živjeti u učmalosti. Jedina aktivnost koju pokazuju je agresija i vrijeđanje prema bilo kojem znaku promjene prema 21 stolječu.

Ja sam potpuno sigurna da ljudi u vladi i onih 120 savijetnika sada misle zašto se mljekari žale, zažto se radnici onih stotina opljačkanih firmi žale, sve će se to polako srediti kada dođe Godo. U međuvremenu mi sigurno primamo svoje plaće, a drugi neka se snalaze to mi tu ne možemo pomoći.

Slično je u i u Africi i u Afganistanu. Pomoć mogu primati, djeca i nemoćni im mogu umirati od gladi i bolesti, prljavština svuda okolo, ali tražiti od njih neku promjenu to je uvijek previše. Tako je negdje i hrvatsko pravosuđe i Zoki sa svojom kompom, na nivou Afrike. Pliva, JadranKmaen, Podravka, Slitska i Sisačka željezara, KIO Orahovica to sve ispaštaju.


registracija
12/1/11

siziff, 23.02.12. 13:38

ANKICASCHREIBER@

Bravo Ankica !

Ne isplati se! Jedino šta se isplati je; da ih grupno i pojedinačno pošalješ u krasni kurac.
Oni razmišljaju trenutno na nivou svojih uhljebljenja ili "MIROVINA", na isti način kao šta su razmišljali CRVENI na temelju svojih privilegija.
Možda su to isti, ili njihovi potomci (?), razmišljanje je indentično.
On tebe šalje van kao birtijaš nepoželjnog gosta.
Kojm pravom?
Najprje su slali van mrzitelje bratstva i jedinstva, sada šalju mrzitelje europske i demokratske Hrvatske.
Svaka kritika, svako upozorenje bi moglo promijeniti stanje koje njima odgovara. Prema tome: Status Quo šta je moguće više prolongirati, po mogučnosti u nedogled.
Nabijem vas.....
Rezultati su vidljivi, a uskoro će biti još vidljiviji

PS.
Uobražava si da zna pravopis i gramatiku. HE HE
Zašto ne ispunjava sve nikove samo sa mekano i tvrdo PRAVILNO PISANO Ć I Č ?
Bio bi glavni na forumu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika