22.02.2012. / 14:29

Autor: Hina

Juppe traži hitan prestanak nasilja u Siriji

Francuska traži od sirijske vlade hitan prestanak nasilja i poštivanje humanitarnih obveza, kazao je u srijedu u Parizu, nakon vijesti o pogibiji dvoje novinara u Homsu, francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

Alain JuppeAlain JuppeFrancuska traži od sirijske vlade hitan prestanak nasilja i poštivanje humanitarnih obveza, kazao je u srijedu u Parizu, nakon vijesti o pogibiji dvoje novinara u Homsu, francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

"Nakon vijesti koje smo dobili iz Homsa, da je skupina novinara bila žrtvom bombardiranja, tražim od sirijske vlade trenutačni prekid napada i poštivanje humanitarnih obveza", kazao je francuski šef diplomacije, prema transkriptu dostavljenom Hini.

Juppe je od francuskog veleposlanstva u Damasku zatražio da od sirijskih vlasti zahtijeva siguran pristup Homsu kako bi se žrtvama pružila pomoć.

"Zatražio sam od mog šefa kabineta da sazove sirijsku veleposlanicu u Parizu kako bi joj ponovio ove zahtjeve i podsjetio ju na neprihvatljivo ponašanje sirijskih vlasti", istaknuo je, dodajući da je Francuska "više nego ikada odlučna u tome da djeluje kako bi se zaustavila divlja represija čija je svakodnevna žrtva sirijski narod".

Dvoje zapadnih novinara ubijeno je u snagama sigurnosti opkoljenom sirijskom gradu Homsu u srijedu kada su granate pale na kuću u kojoj su odsjeli, javljaju strani mediji pozivajući se na izjave očevidaca.

Nove žrtve sve oštrijeg i dugotrajnog sukoba u Siriji su američka novinarka Marie Colvin koja je radila za britanski Sunday Times i francuski fotograf Remi Ochlik.

Očevici tvrde da su granate pogodile kuću u Homsu u kojoj su novinari odsjeli, a kada su oni pokušali pobjeći iz kuće na njih je otvorena vatra.

Marie Colvin i Remi Ochlik bili su veterani u pokrivanju ratova diljem svijeta.

Sukob u Siriji posebno je opasan za novinare koji pokušavaju pratiti događaje, a većina stranih novinara bila je prisiljena napustiti zemlju. Mnogi od njih, u Siriju dolaze ilegalno, poput reportera The New York Timesa, dvostrukog dobitnika Pulitzera Anythonyja Shaida, koji je prošli tjedan preminuo od napada astme pokušavajući doći do ustaničke strane.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika