23.02.2012. / 16:45

Autor: Hina

Dva dana žalosti u Argentini zbog željezničke nesreće

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez proglasila je dvodnevnu žalost zbog nesreće prigradskog vlaka u Buenos Airesu u kojoj je poginulo 50 osoba, a prema zadnjim podacima hitne medicinske službe broj ozlijeđenih narastao je na 703, prenose u četvrtak argentinski mediji.

Christina FernandezChristina FernandezArgentinska predsjednica Cristina Fernandez proglasila je dvodnevnu žalost zbog nesreće prigradskog vlaka u Buenos Airesu u kojoj je poginulo 50 osoba, a prema zadnjim podacima hitne medicinske službe broj ozlijeđenih narastao je na 703, prenose u četvrtak argentinski mediji.

Vlak na liniji od zapadnog predgrađa Buenos Airesa prema središtu prevozio je oko 2.000 putnika u srijedu kada je bez kočenja uletio u postaju Once i udario u odbojnik, pokazale su snimke nadzornih kamera.

"Zbog tragične nesreće na željezničkoj postaji Once proglašava se dvodnevna nacionalna žalost", stoji u ukazu koji je potpisala predsjednica Fernandez, a prenosi dnevni list Clarin.

Vlasti su objavile da je broj poginulih s 49 porastao na 50 u tragediji u glavnome gradu Argentine, jer je jedna osoba podlegla zadobivenim ozljedama, pišu dnevnici u internetskom izdanju.

Preostaje identificirati još 10 osoba, šest muškaraca i četiri žene, rekao je vladin dužnosnik.

Ravnatelj hitne medicinske službe Alberto Crescenti rekao je da je broj ozlijeđenih porastao na 703.

Argentinski listovi pišu da je uzrok nesreće dotrajalost željezničke opreme i manjak ulaganja te da su koncesionari godinama obećavali ulaganja koja nisu ispunili.

Zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja u izvedbi radova, linija Sarmiento je iz 50-ih godina prošlog stoljeća, a vlakovi su stariji od 50 godina dok je signalni i sigurnosni sustav nedjelotvoran, piše list Clarin.

Tvrtka TBA, privatni kocensionar koji upravlja vlakovima, tvrdi da je ulagala više od drugih operatera u modernizaciju opreme i razmatra "ljudsku pogrešku" kao mogući razlog nesreće.

Nesreća na postaji Once treća je najveća željeznička nesreća u povijesti Argentine. Godine 1970. 200 je osoba poginulo pri sudaru dviju kompozicija kod Tigtre. Godine 1978. u naletu vlaka na kamion kod mjesta Santa Fe poginulo je 55 osoba, a 56 je bilo ozlijeđeno.

Spasilačkim ekipama trebalo je četiri sata da oslobode žrtve stiješnjene između dvaju prvih vagona jer se jedan zabio šest metara u prethodni vagon, objavili su.

Linija Sarmiento duga je 70 km i preveze oko 500.000 osoba na dan. U rujnu je u nesreći na toj liniji poginulo devet osoba pri naletu vlaka na autobus na željezničkom prijelazu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika