24.02.2012. / 09:10

Autor: Nacional.hr

Hrvatske krave proizvedu trećinu manje mlijeka od europskih

Iz GUI Croatiastočara ističu kako je bivša vlast isticala slobodno tržište i formiranje cijena, a kad bi traktori izašli na ulice, država bi intervenirala i davala subvencije i interventne potpore

Hrvatske krave proizvedu trećinu manje mlijeka od europskihHrvatske krave proizvedu trećinu manje mlijeka od europskihDio hrvatskih mljekara već 11. dan prosvjeduje na cesti tražeći veće otkupne cijene mlijeka. Točnije, traže da im otkupna cijena bude na razini europske. S obzirom na to da će Hrvatska za nešto više od godinu dana postati članica EU, to i nije tako problematična stvar. No, kada se malo bolje pogledaju podaci o hrvatskom mljekarstvu dolazi se do zaključka kako nije problem u cijeni, nego u količini proizvedenog mlijeka.

Kako piše Večernji list, u posljednjih 9 godina broj farmi pao je s 57 tisuća na samo 14 900. Od toga tek njih 1000 ima produktivnost na razini zemalja EU15. I tu leži najveći problem.

Naime, Hrvatska ima upisano 184 tisuće muznih krava koje godišnje proizvedu oko 780 milijuna litara mlijeka. To iznosi oko 4230 litara mlijeka po kravi. Za usporedbu, u Europskoj uniji krava u prosjeku proizvede 6394 litre ili za trećinu više.

Pojedinci su kroz operativni program podizanja mliječnih farmi dobili milijune kuna nepovratnih sredstava. No, ti milijuni nisu ulagani u proizvodnju već su se njima kupovali traktori ili automobili.

Iz GUI Croatiastočara ističu kako je bivša vlast isticala slobodno tržište i formiranje cijena, a kad bi traktori izašli na ulice, država bi intervenirala i davala subvencije i interventne potpore. Umjesto da država utvrdi kome od 100 tisuća gospodarstava treba potpora za proizvodnju, a kome socijalna pomoć, ona proračunskim novcem kupuje mir na cestama.

U Croatiastočaru, koji okuplja Vindiju, Dukat, Meggle, Ledo i Udrugu malih mljekara ističu kako je trenutačna cijena koju seljaci dobivaju gotovo 44 posto viša od one koje je dogovorena u promemoriji iz 2009. godine.

Vezane vijesti

Seljaci traže isplatu preostalih poticaja

Seljaci traže isplatu preostalih poticaja

Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje zatražila je danas da se u idućih nekoliko dana isplati ostatak od prvih 50 posto poticaja, a radi… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 24.02.12. 10:35

Kako koje! VINDIJA MLIJEKO---HRVATSKO MLIJEKO daju krave sa slobodne ispaše,prema kojima se humano postupa.VINDIJA krave daju nadprosječne prinose.Tamo su ZELENI BREGI!!


registracija
24/3/10

bagsy, 24.02.12. 10:50

Uđeš ti tako u štalu,izvadiš sačmaricu,dva puta opališ u zrak i kažeš da se navečer vraćaš i da očekuješ toliko i toliko mlijeka.
Vjerojatno nešto ima i u stereoidima koji se dodaju hrani za stoku,kao što je slučaj kod svinjetine,daju stereoide životinjama koje su usput rečeno,vrlo agresivne i kanibalne,takvo meso proizvode u eu i izvoze u hrvatsku kroz odojke za uzgoj,nakon toga se svi čude kako se debljamo bez razloga a zapravo jedemo vrlo malo.
Ne mjeri se uvijek sve u kilama,metrima,litrama,ipak mi jedemo hranu svaki dan pa je za očekivati da svekoliko pučanstvo pazi što jede.


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.02.12. 14:57

Kad je sve uništeno treba onda i ovo malo seljaka zadaviti pa svi, preko bare, trbuhom za kruhom. Valjda će se kinezi ili huni polakomiti za ovu plodnu ravnicu.

Sada svi kukaju kako je uništena industrija i da zemlju treba reindustrijalizirati. Sutra će, onako pameti dozvani, prodavati parole, o reagrarizaciji sela. Ali, hoće li ostati išta od tog sela?

Koliko je smiješno podilaženje ovoj novoj vladi, od strane medija, sindikata, struke, je zabrinjavajuće. Naravno da im treba "vremena" da dignu radnu temperaturu stroja, ali, ako čine krive korake, tko želi javno preuzeti odgovornost vlastitog bezuvjetnog agitiranja? Što nije dobro, nije dobro! Kako to da su se za iste poteze prethodne vlade valjale ulice a danas ih se u medijima, vještim piskaranjem, pretvara u samorazumne. Najava izmjena zakona o radu je rezultirala sa 700 000 potpisa Ribića, Matijaševića i Severa za referendum, s jakim pritiskom i nakon povlačenja iz saborske procedure, uz potpis i samog Milanovića, a danas se prešućivanjem od istih, drži to neophodnim. Pita li se itko, koliko je koštao nedostatak tog konsenzusa Milanovića i Kosorice državni proračun? Ne, jedini kriterij je doći na vlast!

Toplo sam se nadao pozitivnom efektu promjene vlasti koji sama po sebi donosi. Svakodnevni prijedlozi vlade te proračun donose odgodu suočavanja s krucijalnim problemima države. Mediji, sindikati i struka štite parcijalne interese dok se broj nezaposlenih vraća na rekordne prijašnje godine. Ne prepoznajem nigdje odgovornost, niti jedne javne osobe uključene u proces odlučivanja o izlasku iz ove situacije, koja je pretpostavila dugoročni javni interes na uštrb parcijalnih pojedinačnih, stranačkih ili trenutne vladajuće garniture.


registracija
27/11/11

Culex, 24.02.12. 17:45

@ cij.Zvonko,svjestan sam Vaše kontre ,al imam nešto reči.Kolone traktora
za vladavine HDZ ološa su nam ,večini,bile simpatične,išli bi s njima "ložiti" i ložiti vatru.Zašto?Pa znali su vaditi mast Sanaderu,Kosorici,Bošnjakoviću i sl.Sad vidimo da smo time nuncali HDZ da i dalje dijeli poticaje bez zdrave pameti.Sad kao plod tog kibiciranja imamo zakrčen grad i sela. Potpuno isto je bilo i s peticijom o Zakonu o radu.Kakve promjene, ste ludi..da vam p.m. hdz -ovsku! Sad vidimo da se mora mijenjati jer je separatistički i protu ustavan.Ma koga je Milanović svojim potpisom peticije zaveo!Nikoga.I za prvo i za drugo,tako i za Izbore se sakupila kritična masa prezira prema vlasti.Nije im bilo više nigdje mjesta. I ovoj se vlasti isto može dogoditi i to brže nego netko mislio.Večina smo prevareni i cinici.Teško je vladati takvima. Za kraj,Ovi novi nisu maheri u vladanju.Nisu sposobni za parcijane interese,možda g.Čačić poradi ega.Gđa. Pusić..nema spontanosti,zavodljiva na prvi pogled,predvidljiva.G. Milanović kao najstariji od braće..brine o svemu pa mu dosta toga promakne.Smatram da su odlični,osim nekih debilana na svoj račun.


registracija
18/2/12

Mirni, 25.02.12. 16:10

Zakon o radu je zakon koji vrijedi na mjesecu.Znam da neki radnici rade na ugovor po mjesec dana i to traje preko godine dana.Nemaju godišnjeg, nema bolovanja, nema nikakovih dodataka. Otkaz može doći svakog zadnjeg u mjesecu, pa se žali kome?
U ovoj državi zaštićeni su samo radnici u državnim poduzećima i upravi, ostali plešu kako gazda hoće.
Promjene zakona o radu su samo mlaćenje prazne slame koje sa stvarnim životom uopće nema veze.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika