25.02.2012. / 14:27

Autor: Hina

SSSH i Vijeće za zaštitu potrošača protiv poskupljenja vode i ZET-a

Zagrebački Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba usprotivili su se danas prijedlogu Zagrebačkog holdinga za povećanjem cijena vode i javnog gradskog prijevoza.

Sindikati se protive poskupljenju ZET-aSindikati se protive poskupljenju ZET-aZagrebački Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba usprotivili su se danas prijedlogu Zagrebačkog holdinga za povećanjem cijena vode i javnog gradskog prijevoza.

U otvorenom pismu Gospodarsko-socijalnom vijeću Grada Zagreba i gradonačelniku Milanu Bandiću SSSH ih poziva da kažu NE prijedlogu podružnica Zagrebačkog holdinga za povećanjem cijena.

Imamo razloga sumnjati da se iza takva prijedloga skriva neracionalnost Zagrebačkog holdinga i njegovih podružnica, neodgovornost i nebriga prema javnom dobru i infrastrukturi koja im je dana na upravljanje. U prilog tome ide loša regulacija javnog gradskog prijevoza i spora rekonstrukcija dotrajale vodovodne i kanalizacijske mreže. Ceh takva neprofesionalnoga i površnog pristupa poslu, opet, plaćamo mi građani, stoji u pismu.

SSSH ih poziva da poslovanje Zagrebačkog holdinga poslože sukladno ciljevima njegova osnivanja – maksimalna kvaliteta usluga s minimalno ostvarenim troškovima, racionalizacija i rekonstruiranje troškova, smanjivanje rashoda, te povećanje efikasnosti ljudskog potencijala.

S našim „neekonomskim“ plaćama i mirovinama ne možemo i ne želimo plaćati njihove više „ekonomski opravdane“ cijene, upozorava sindikalna središnjica.

Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba izvijestilo je da na svojoj sjednici većinom glasova članovi Vijeća nisu dali pozitivno mišljenje o povećanju cijena vode, usluge pročišćavanja otpadnih voda i gradskog prijevoza (ZET-a).

"U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača smatramo da je Vodovod i odvodnja s postojećom cijenom poslovala bez gubitaka, a povećanjem osnovne cijene vode od tridesetak lipa i uvođenjem mjesečne fiksne naknade od petnaestak kuna , te uz smanjenje PDV-a na 10 posto stvoriti će se ekstra profit. Treba li u ovo vrijeme ići na tako veliko povećanje? Također je pitanje opravdanosti nove cijene pročišćavanja otpadnih voda uvećane za 66 posto", stoji u priopćenju.

Vijeće za zaštitu potrošača protivi se i najavljenom povećanju cijena za prijevoz u gradskom prometu jer je to veliki udar na srednji sloj , ako ga još ima, na roditelje koji školuju svoju djecu jer nije samo za njih povećan izdatak prijevoz, već je tu i voda , te hrana koja će itekako poskupjeti.

"Pitanje je ima li u Zagrebačkom holdingu snage za bolju organizaciju, smanjivanje troška, bolju naplatu, manje krađa", stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika