Objavljeno u Nacionalu br. 456, 2004-08-10

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Još jedan Rade s naglaskom

'Živi pijesak' dopadljiv je krimić čiji su udarni aduti glavni glumci - Michael Keaton, Michael Caine i Rade Šerbedžija

Dean ŠošaDean ŠošaNe osobito zapažen krimić ”Živi pijesak” pruža dobar uvid u karijere trojice nekoć vrlo zanimljivih tipova, koji, svaki na svoj način, nisu postigli ono što su mogli. Prvi je Michael Keaton, čovjek čije se ime rijetko spominje u raspravama o velikim glumcima, no koji za razliku od mnogih razvikanijih kolega u svojoj filmografiji ima nekoliko velikih filmova – “Bubimir”, “Batman” i “Batmanov povratak” Tima Burtona, “Daleko od očiju” Stevena Soderbergha i “Jackie Brown” Quentina Tarantina, čije se DVD izdanje nedavno moglo jeftino kupiti na kioscima. Drugi napola “propali” slučaj jest naš Rade Šerbedžija, koji je na zapadu zaradio pristojne novce, međutim najčešće u krajnje nezanimljivim ulogama opakih tipova s naglaskom. Treći je “gubitnik” u priči o ”Živom pijesku” redatelj filma John Mackenzie, čovjek koji je 1980. snimio “Crni petak za gangstere”, jedan od možda najboljih britanskih filmova uopće, da bi se potom vrlo brzo pretvorio u nezainteresiranoga rutinera.
Njih se trojica, dakle, susreću u ”Živom pijesku”, a društvo im pravi i Michael Caine. Šerbedžija glumi ruskoga mafijaša na privremenom radu u Francuskoj, koji pere lovu producirajući filmove, Keaton je američki bankar koji ga dolazi kontrolirati, a Caine glavni glumac Šerbedžijine mutne produkcije. Ubrzo nakon dolaska Keaton upada u Šerbedžijine spletke i biva optužen za ubojstvo koje nije počinio.
”Živi pijesak” povremeno je vrlo dopadljiv i napet krimić tjeskobne atmosfere, no isto tako i djelce u kojem likovi ulaze i izlaze iz priče mimo bilo kakve narativne logike. Sve u svemu, riječ je o korektnom, gledljivom filmu koji ne nudi ništa spektakularno, ali pruža kakvu-takvu zabavu. Kreativni motor ”Živoga pijeska” ponajprije je Michael Keaton. Pravi je gušt gledati običnog čovjeka u neobičnoj situaciji. Keaton nije ni zgodan ni snažan niti zna teatralno mahati rukama tako da ga je nemoguće uklopiti u bilo koji od postojećih hollywoodskih kalupa, komercijalnih ili “umjetničkih”, no njegov je nastup itekako sugestivan. Burton, Tarantino i Soderbergh znali su dobro zbog čega mu daju uloge u svojim filmovima. Caineov autoironičan nastup može se mirne duše okarakterizirati kao odrađivanje ugovora, a isto vrijedi i za Šerbedžiju. Uz dužno poštovanje Šerbedžijinoj suradnji s Eastwoodom i Kubrickom, sve uloge koje je odigrao u tuđini ne vrijede koliko primjerice ona u “Snu o ruži” Zorana Tadića.
I na kraju, redatelj John Mackenzie po tko zna koji put snimio je film inferioran “Crnom petku za gangstere”.
Jedini su dodatak DVD izdanju ”Živoga pijeska” kratki razgovori s glumcima.

UCD
DVD+VHS

‘Quick Sand’, franc.-brit. krimić, 2001., R: John Mackenzie, GL: Michael Keaton, Rade Šerbedžija, Michael Caine, Judith Godreche, Matthew Marsh
FILM: 2
DVD: 1

TOTALNA PLAVUŠA
UCD
DVD+VHS

“Totalna plavuša” perolaka je komedija o brineti koja nema sreće s muškarcima sve dok ne postane plavuša, a onda se ne može odlučiti između dobrog prijatelja i bogatog idiota. Upravo je nevjerojatno koliko je gluposti nagomilano u filmu scenarista i redatelja Andrewa Van Sleeja, inače specijalista za casting statista, no na neku čudnu foru i one najsuludije u “Totalnoj plavuši” funkcioniraju solidno. Čak je i nekadašnja Emmanuelle Krista Allen više nego simpatična.
Od dodataka DVD izdanje “Totalne plavuše” sadrži jedino foršpan.

‘Totally Blonde’, am. ljub. komedija, 2001., R: Andrew Van Slee, GL: Krista Allen, Maeve Quinlan, Michael Buble
FILM: 2
DVD: 0

PARTNERI U ZLOČINU
BLITZ
DVD+VHS

Nezaboravni replikant Roy, Verhoevenov nizozemski heroj i veteran brojnih B produkcija Rutger Hauer, ostvario je u “Partnerima u zločinu” još jednu izvrsnu ulogu koja je ostala nezapažena. Skriven iza naočala s dioptrijom, Hauer glumi samohranog oca, policajca, koji jednaku pažnju posvećuje kćeri na pragu puberteta i otmici svoga bogatog susjeda. Njegovu bivšu suprugu, koja mu pomaže u istrazi, igra još uvijek predivna Paulina Porizkova, a za sjetni i obiteljski ugođaj ovoga solidnoga krimića najzaslužnija je redateljica Jennifer Warren.

‘Partners in Crime’, am. krimić, 2000., R: Jennifer Warren, GL: Rutger Hauer, Paulina Porizkova, Andrew Dolan
FILM: 2
DVD: 1

VAMPIRI
BLITZ
DVD

John Carpenter doduše već odavno nije u modi, no to još uvijek ne znači da nije u formi! Iako je od njegovih remek-djela poput “Napada na policjsku stanicu” ili “Noći vještica” prošlo puno godina, jedan od nekoć najzanimljivijih američkih filmaša potiho gradi koherentan opus kakvih u suvremenoj kinematografiji nema previše. Romantično-cinični Carpenterovi “Vampiri” unikatan su vampirski vestern bliži “Rio Bravu” negoli bilo kojem hororu, pravi užitak za filmske sladokusce. DVD izdanje “Vampira” sadrži Carpenterov audiokomentar.

‘Vampires’, am. akc. horor, 1998., R: John Carpenter, GL: James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee
FILM: 4
DVD: 1

ZAŠTITA
DISCOVERY
DVD+VHS

Ne spadate li u one kojima je srce zaigralo kada je kanadsko zrakopolovstvo u “South Parku” bombardiralo kuću braće Baldwin, staromodni krimić “Zaštita” mogao bi vam se i svidjeti. Naime, glavni je adut “Zaštite” upravo Stephen Baldwin, neočekivano odličan u ulozi mafijaškog pokajnika koji se pod novim identitetom skrasi u malenom gradu, no ne može dugo bez uzbuđenja. “Zaštitu” je pristojno režirao John Flynn, B majstor vrijedan kudikamo veće reputacije od one koju uživa, a dobar je posao obavio i Peter Gallagher.

‘Protection’, kan. krimić, 2001., R: John Flynn, GL: Stephen Baldwin, Peter Gallagher, Aron Tager
FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika