18.11.2002. / 00:00

Autor: Tanja Simić


TEL AVIV: Abba Eban, bivši izraelski ministar vanjskih poslova i jedan od najvećih izraelskih diplomata, umro je u bolnici nedaleko Tel Aviva u 87. godini života. Izrael će mu prirediti državni sprovod.
Rodio se 1915. godine kao Aubrey Solomon Meir u židovskoj obitelji u današnjoj Južnoafričkoj Republici. Tijekom Drugog svjetskog rata služio je u britanskoj vojsci, a 1946. godine emigrirao u današnji Izrael. S obzirom na znanje deset jezika te izuzetnu spretnost u kontaktiranju stranih ličnosti, vrlo rano postavljen je za glavnog diplomatskog pregovarača kako bi Izrael bio priznat u Ujedinjenim narodima. Nakon što je u tome uspio postao je izraelski ambasador u Ujedinjenim narodima i u Sjedinjenim državama.

Godine 1959. napušta profesionalnu diplomaciju, ulazi u politiku te postaje laburistički član parlamenta. Sedam godina kasnije postaje izraelski ministar vanjskih poslova, te na tom položaju ostaje do 1974. godine, tj. za vrijeme oba sudbonosna izraelska rata 1967. i 1973. godine. Smatrali su ga vrlo umjerenim čovjekom s kojim se moglo pregovarati pa je bio među prvim Izraelcima koji je uspostavljao kontakte s Arapima. O arapskim diplomatima je izrekao slavnu ocjenu, koja se često citirala. “Oni nikada ne propuste priliku da propuste priliku.”

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika