27.02.2012. / 11:40

Autor: Nacional.hr

Kad državna tvrtka - profitira

Višeslav Majić, direktor korporativnih komunikacija HP-a kaže kako su kopirali model europskih pošti i prilagodili ga hrvatskim uvjetima

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatska pošta odlučila je otvoriti nova područja poslovanja i provesti su restrukturiranje kako bi se smanjili troškovi, piše Večernji list.

Državna tvrtka koja ima monopol na pismovne pošiljke do 2013. godine umjesto otkaza smanjila je administraciju, centralizirala je brojne procese, više od 1770 radnika iz administracije prebačeno je u operativni dio poslovanja tvrtke, a gotovo 2500 radnika izašlo iz sustava. HP trenutačno zapošljava 10 699 radnika.

Novost je i da Hrvatska pošta ulazi na tržište digitalne televizije, ishodili su desetogodišnju koncesiju sa zemaljskim odašiljačem koji pokriva cijelu državu. Ulazak na to tržište omogućila im je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, nitko osim HP-a se nije borio za zauzimanje frekvencija.

Višeslav Majić, direktor korporativnih komunikacija HP-a kaže kako su kopirali model europskih pošti i prilagodili ga hrvatskim uvjetima. "Prvi je put lani Hrvatska pošta ušla na popis 20 najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj prema istraživanju portala MojPosao i tu je ostala i ove godine", ističe Majić i dodaje kako su promjene započele još 2010. godine. Hrvatska pošta je 2010. godinu završila sa 35 milijuna kuna neto dobiti, sličan rezultat očekuje se i za prošlu godinu.

Profitabilnost poslovanja državne tvrtke slična je postocima sličnih poduzeća u razvijenim europskim državama. "Promjene u poslovanju rezultat su procesa restrukturiranja koji je Hrvatska pošta provela. Krajem 2008. donijeli smo strategiju razvoja i krenuli. Ukinuto je 20 županijskih središta pošta te je uspostavljena moderna divizijska organizacija po uzoru na moderne poštanske svjetske i europske operatore", nastavlja Majić.

Jedan od daljnjih ciljeva je ulazak u vlasničku strukturu najveće tiskare u Hrvatskoj, tiskare Vjesnik. Hrvatska pošta trenutno ima 64,75 posto dionica. "Naime, gotovo 20 milijuna kuna koje je Hrvatska pošta predvidjela za razvoj vlastitog segmenta tiskarske djelatnosti investirat će se u razvoj i modernizaciju postojećih kapaciteta tiskare Vjesnik, koji su već instalirani, čime će se osigurati još snažnije tržišno pozicioniranje i kvalitetnije poslovanje. Istaknuti projekti koji sjedinjuju inovativnost i unapređenje poslovanja Hrvatske pošte jesu i sustav e-doc i digitalna televizija, odnosno virtualni poštanski ured" najavio je Višeslav Majić.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika