Objavljeno u Nacionalu br. 850, 2012-02-28

Autor: Marko Biočina

Dijaspora 2.0

Nakon dva desetljeća zbog krize opet počinje veliki val ekonomske emigracije iz Hrvatske

IlustracijaIlustracijaVijest da se samo u proteklih nekoliko mjeseci tridesetak ljudi iz slavonskog gradića Belišća u potrazi za poslom i boljim životom odselilo u Kanadu samo je najnoviji pokazatelj novog važnog društvenog trenda. Ekonomska emigracija, u narodu poznatija kao gastarbajterstvo, u razdoblju između 2003. i 2009., za vrijeme jakog ekonomskog razvoja, gotovo je zamrla, samo da bi izbijanjem krize opet procvjetala. Propašću građevinske industrije deseci tisuća nižekvalificiranih građevinskih radnika ostali su bez posla, no kako je u isto vrijeme i zapadna Europa bila pogođena krizom, odljev radne snage nije bio intenzivan kao što se očekivalo. Ipak, svijet se od recesije oporavio prije nego Hrvatska, a granice otvorile. Pa se tako sada žitelji ruralnih područja, ali i gradova poput Belišća, Knina, Benkovca i Gračaca organizirano sele u Kanadu, državu s deficitom radne snage, visokim standardom i mekim viznim režimom. Iako službeni objedinjeni podaci ne postoje, procjenjuje se kako je broj zahtjeva za radnim vizama u stranim diplomatskim predstavništvima u Hrvatskoj u posljednje dvije godine porastao za više od 50 posto.

U sličnom omjeru porastao je i broj zaintersiranih za sezonske poslove u inozemstvu, ponajviše u Njemačkoj, s kojom Hrvatska ima ugovor o angažmanu sezonskih radnika. Svake godine u inozemstvu na takav način posao dobije oko 5000 ljudi. Na kraju, porastao je i interes stranih kompanija za zapošljavanje radnika iz Hrvatske. Broj oglasa tvrtki iz inozemstva na portalu Mojposao tako je 2011. bio za 31 posto veći. Stranci uglavnom traže visokoobrazovane, a osim zemalja EU, najviše interesa pokazuju arapske zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ulaskom u EU situacija će se dodatno pogoršati. Kreće li novi rast hrvatske dijaspore?

Vezane vijesti

Mrsić: Cijena rada u Hrvatskoj je već smanjena

Mrsić: Cijena rada u Hrvatskoj je već smanjena

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je kazao kako je cijena rada u Hrvatskoj smanjena jer je doprinos za zdravstvo manji dva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika