28.02.2012. / 09:10

Autor: Nacional.hr

'Novi' RH zrakoplovi: F-16 ili Gripen

Posljednjih nekoliko tjedana aktualna je postala američka diplomatska ponuda nizozemskih zrakoplova F-16 Block 15 koji bi bili modernizirani. Cijena takvog "moderniziranog" zrakoplova kretala bi se oko 10 milijuna EUR po komadu, dakle bez pričuvnih dijelova, naoružanja, obuke, dokumentacije, te ostale opreme

IlustracijaIlustracijaDržavni vrh Republike Hrvatske je odlučio da borbeno zrakoplovstvo ostaje sastavni dio Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, te da hrvatsko nebo neće morati nadzirati članice NATO saveza, doznao je portal Defender.hr iz izvora bliskih Uredu predsjednika. Isti izvor je rekao kako će se odbaciti ideja o remontu MIG-ova s obzirom kako je Hrvatska dugoročno odlučila samostalno štititi svoj zračni prostor, pa se ruska tehnika ne uklapa dugoročno u takvo strateško opredjeljenje.

"Naime, još prošle godine unutar NATO saveza pojavio se koncept "Smart Defense" koji podrazumijeva još više interoperabilnosti, zajedničkog korištenja resursa, logistike i slično kako bi se smanjili troškovi. Kada bi kojim slučajem Hrvatska zadržala MIG-ove 21 teško da bi s bilo kim unutar NATO saveza mogla dijeliti zajedničke resurse, pričuvne dijelove i slično", ustvrdio je naš izvor koji je dodao kako će se konačna odluka sigurno donijeti ove godine, a s obzirom na sve spomenuto jedini su u igri ostali zrakoplovi F-16 i Gripen.

Posljednjih nekoliko tjedana aktualna je postala američka diplomatska ponuda nizozemskih zrakoplova F-16 Block 15 koji bi bili modernizirani. Cijena takvog "moderniziranog" zrakoplova kretala bi se oko 10 milijuna EUR po komadu, dakle bez pričuvnih dijelova, naoružanja, obuke, dokumentacije, te ostale opreme. Radi se o 29 zrakoplova nizozemskog ratnog zrakoplovstva proizvedenih sredinom 80-ih koji su konzervirani i na njima nije provedena modernizacija.

Izvor portala Defender.hr je napomenuo i kako se razmatra i ponuda švedskog SAAB-a za zrakoplov Gripen, osobito za zrakoplove koje je koristilo švedsko ratno zrakoplovstvo, jer Šveđani nude konkretan offset program, znatno novije zrakoplove i najpovoljnije dugoročne troškove održavanja i korištenja zrakoplova, ali smatra kako zbog teške gospodarske situacije SAAB mora učiniti dodatne napore kad su u pitanju cjenovni uvjeti i rokovi plaćanja za Republiku Hrvatsku.

Vezane vijesti

Godina orbitalnog predatora

Godina orbitalnog predatora

Jeste li znali da jedan space shuttle oko Zemlje u orbiti kruži već punih godinu dana? Na vrhu Lockheed Martinove rakete Atlas V iz baze Ratnog… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 28.02.12. 12:39

Starudiju već imamo u savakom slučaju pa da su dva, dva, ali nova Gripen-a.
Europski su, a po dijelove moženo i pješice ako treba. Rađeni su također po NATO standardima.
Ovako bumo dobili nešto gdije buju dećki samo vježbali iskakanje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika