28.02.2012. / 12:47

Autor: Deutsche Welle

DW

Prijateljski s BiH, ali ne s Lagumdžijom

Analitičari u BiH ocjenjuju da hrvatski premijer Zoran Milanović želi graditi prijateljske odnose dviju zemalja. Kritike su upućene ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji koji je bojkotirao Milanovića

Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Photo: Patrik Macek/PIXSELL (arhiva)Poruka hrvatskog premijera Zorana Milanovića da u BiH ne dolazi kao „tutor ili mentor", za predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) fra Luku Markešića nagovještaj je poboljšanja odnosa između BiH i Hrvatske. „Milanovićev posjet BiH pokazuje da je nekadašnja hrvatska, HDZ-ova politika prema BiH, bila štetna i da s promjenom politike u Hrvatskoj treba očekivati i promjenu politike među Hrvatima u BiH. Također, nadam se da će nova hrvatska vlast raskinuti veze sa dva HDZ-a u BiH čija je politika pogubna za Hrvate u ovoj zemlji", rekao je fra Luka Markešić.

Prema ocjeni profesora Sveučilišta u Mostaru Mile Lasića, prvi nastup Zorana Milanovića u Sarajevu je „zrelo državničko ponašanje i potvrda da se hrvatska politika spram BiH uozbiljila posljednjih nekoliko godina". „Ovo je izraz jedne politike koja ne želi biti tutor ni mentor kao što su bile neke ranije politike iz Zagreba, ali želi pomoći da se hrvatsko i druga nacionalna pitanja, kao i državno pitanje BiH, riješi na bolji način nego što je to sada", kaže Lasić.

SDP-ov bojkot hrvatskog premijera

Analitičari ocjenjuju da posjet Milanovića Sarajevu nije prošao sasvim u duhu prijateljskog i dobrosusjedskog ozračja. Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i premijer FBiH Nermin Nikšić nisu se susreli s hrvatskim premijerom, a nisu se pojavili ni na zajedničkom ručku na koji su bili pozvani, što je Milanović tijekom posjeta Vitezu kratko prokomentirao; „Primijetio sam da gospode nije bilo i to je sve. Primit ću ih kada dođu u Zagreb." Pojašnjavajući svoj postupak, Lagumdžija se pozvao na „čaršijski red". „Moramo uvažavati institucije BiH. Nije bilo razloga da kao ministar vanjskih poslova budem na sastanku s Milanovićem i Bevandom, jer je s Milanovićem bio zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova", kazao je Lagumdžija.

Da pravila „čaršijskog reda" ne važe baš u svakoj prilici, šef bosanskohercegovačke diplomacije je potvrdio susretom s članovima turske delegacije u kojoj u ponedjeljak (27.2.) nije bilo ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua. Profesor Lasić tvrdi da je to još jedna u nizu grešaka Zlatka Lagumdžije i SDP-a BiH. „Upadljivo je da se predsjednici dviju socijaldemokratskih partija mimoilaze. Mislim da je to posljedica niza katastrofalnih pogrešaka SDP-a BiH počinjenih prema novoj hrvatskoj politici. Na žalost, to je vrlo kontraproduktivno po SDP BiH i po BiH", upozorava Lasić.

Hrvatski premijer bi danas (28.2.) u Mostaru trebao razgovarati i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora čiju okosnicu čine dva HDZ-a u BiH. Dužnosnici SDP-a BiH vjeruju da je Milanovićev posjet BiH „isuviše nacionalno obojen".

Autor: Samir Huseinović, Sarajevo

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 28.02.12. 13:35

O jebote! Njima u BiH nikad nije dovoljno dobro! Kakva je to glupa primjedba o "suviše nacionalno obojanom posjetu!?! Da nije bio obojan, primijetili bi onda da je manjkav. Bojkot ministra vanjskih poslova koji je, k tomu još sdpeovac, i premijera, najblaže rečeno je diplomatski gaf. Da ne govorim dalje o kulturnom, pristojnom ponašanju i dobrim običajima. I šupljem obrazloženju za nedolazak.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 28.02.12. 14:15

sta ce Lagundjija on je zaduzen za Protok droge iz Turske prema BIH.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika