Objavljeno u Nacionalu br. 459, 2004-08-31

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Totemi od goveđeg repa

...

Velko BarbieriVelko BarbieriStrašni Huni, ako je suditi po njihovom poglavici Atili, ratnici koji su rado prihvaćali latinsku kulturu, barem oni iz najviših vojnih i plemenskih slojeva, koji su u dolasku i odlasku u V. stoljeću opustošili Italiju i iznenada zastali pred vratima Rima, nosili su na svojim pohodima totem na čijem je vrhu bilo izrezbareno muško udo, pri dnu omotano prepletenim bivoljim i konjskim repovima, kao simbolima ratničke i muške snage. Slične štapine nosili su na svojim seobama Slaveni i Bugari kod kojih se taj šamanski običaj sačuvao najdulje, tako da je u IX. stoljeću, za vladavine cara Borisa I., sam Papa naredio pokrštenim katekumenima da zamijene bivolje udesine i repine križem.

No moć silnog znaka kojim je bio ukrašen ratnički barjak, i koji je imao ulogu i značenje pravog vjerskog predmeta, imala je snagu kakvu će križ tek imati. Ta zamjena jednog simbola drugim, po antropologu J. P. Rouxu, konačno je označila i obilježila zbiljsko duhovno obraćanje. Pa ipak, još i danas u Španjolskoj, jednoj od najkatoličkijih zemalja svijeta, za majstorski izvedenu borbu s bikovima matador biva nagrađen repom i ušima ubijene životinje, a uz bikovo meso koje se u raznim pirjancima nudi po Castilli i madridskim restoranima, za prave aficionados del toreo ili strastvene zaljubljenike u koridu i u dobro jelo od bikova mesa, pripremaju se posebni jelovnici koji se služe dan nakon borbe. Taj običaj preuzet od Arapa, koji su također ljubili borbe s bikovima i bikov rep, kuhan pa malo zapečen, sačuvao se posebno u Andaluziji, najjužnijoj iberskoj pokrajini, zemlji maslina, vina, plesačica flamenca i pjesnika čije kastanjete i stihovi još odjekuju u filigranskim svodovima Alhambre. U Cordobi podjednako kao u Sevilli. Tamo je, naime, poznato i cijenjeno jelo rapo de torro con ciruelas, bikov rep sa suhim šljivama, preuzeto istina od Saracena, ali razvijeno među uzgajivačima stoke. Pripremaju ga tako da komade repa prvo prokuhaju s crvenim lukom, a onda pobrašne i prže na maslinovu ulju pa služe s dobro začinjenim umakom od propirjane andaluzijske šunke, kapule, luka i mrkve, u bijelom vinu sa suhim šljivama. Poslastica koja podsjeća na svoje gastronomske srodnike u svim stočarskim pokrajinama Sredozemlja, od Provanse do Toscane i Latija ili Istre i Dalmacije. Uzorni primjerci mogli bi biti coda alla vaccinara ili rep na kravarski, isječen na komade pa pirjan na ulju s kockicama slanine, kapule, luka, petrusimula, mrkve i selena, podlijevan mljevenim rajčicama i bijelim vinom, začinjen slatkom paprikom, solju, paprom i cimetom, a uz njega dalmatinski šufigani rep, pripremljen gotovo na isti način i s istim sastojcima, samo umjesto cimeta nešto jače začinjen majčinom dušicom, lovorom i suhicama.

Podjednako na sredozeman i podjednako na kršćanski način, iz kojeg kroz začine i suho voće, kao šum koji prati pirjanje, dopire otegnuta molitva mujezina s andaluzijskog minareta. No rep je snažna osnova juha i kuhanaca poput francuskog boeuf bouilli, kuhane govedine, u kojoj dominira volovski rep, uz razna druga mesa, kao u našem velikom lešom, ili talijanskom, tipično piemonteškom bollito misto, od raznih vrsta kuhanog mesa i povrća. Ne treba zaboraviti ni nama srodno jelo od repova glasovitih goveda iz Toscane, coda di manzo al pomodoro, ili goveđi rep u rajčicama, u kojemu prevladavaju arome i mirisi bilja i povrća, također pirjanog s komadima repa i podlijevanog mljevenim rajčicama ili šalšom od pomidora. Pa se ti isti južnjački načini i manire sele nešto sjevernije, tragom utjecaja koji su podjednako oblikovali tu kuhinju u trajnom prepletanju.

Ugarski su pirjanci i gulaši, čini se, oduvijek bili tu, dugo uz bok raznih tingula i žgvaceta, no onaj pravi duh i dah srednje Europe stigao je do Dalmacije, Istre i sjeverne Italije tek s austrougarskom kuhinjom, u kojoj goveđi rep također igra ulogu zapaženog ali pomalo mitskog statista. Svog gastronomskog Oscara zaslužio je svakako na velikom paneuropskom kulinarskom festivalu, objavljenom pri kraju XIX. stoljeća i objedinjenom u već toliko puta spominjanoj knjizi “Kuharski priručnik” slavne Caterine Prato, koja u poglavlju o govedini opisuje dva svoja recepta za pripremu repa, koje ističe među probranijim jelima od crvenog mesa. Iz njih osjećamo isto isijavanje kojim je njena kuhinja obasjala našu kulinarsku vještinu i nije teško prepoznati izravni utjecaj na recepte u za nas dragocjenoj knjizi “Nova zagrebačka kuharica – praktički naputak za kuhanje i ukuhavanje, podpuna sbirka najboljih propisa za domaćice i kuharice”, koju je, kako je sama u podnaslovu istaknula, sastavila Marija Kumičić, “po Katerini Prato, Saint-Hylaire i drugima i s obzirom na narodna jela”. Gospođa Prato komade goveđeg repa preko noći je stavljala u vrelu marinadu i bijelo vino, a onda pirjala sa sjeckanim povrćem i služila s kiselim ljutikama i pireom od graha. U drugom receptu ponavlja gotovo isti postupak, samo što se u njemu rep i umak poslije zgušnjavaju s rastopljenim šećerom i kandiranim krušnim mrvicama. Gospođa Kumičić nešto je jednostavnija u svom eklekticizmu koji je ipak silno iskren: “Volovski rep”, piše ova plemenita kuharica, “izreži članak po članak, vrelim razsolom (essigBeize) popari, neka ohladi, pa onda pirjani s vinom i razsolom tako da ostane malo soka.” Recept pročišćen kao naslijeđe. Baština tvrdoglava kao kunska uda i bivolje repine, za čudo jasno proslavljena i u najstarijoj “Hrvatskoj kuharici” iz 1876. Tamo pak možemo pročitati: “Operite i narežite volovski rep. U lonac pristavite raspolovljen luk, lorberov list, bosiljak, naribanu limunovu koricu, klinčić, rep, ocat i vodu. Pustite vriti dok meso bude mehko. Stenfajte ajnpren od masti i brašna, zalijte s malo govedske juhe i dodajte komad repa, da se napravi žmehki saft, pa umešajte kiselo verhnje.” Ni Bugari, ni Huni, ni korida ni kastanjete, ni poezija. Tek običan goveđi rep, kao izrezano i skuhano udo silnog gastronomskog totema.

Juha od goveđeg repa
Komade goveđeg repa kuhajte dok sasvim ne omekšaju zajedno s kapulom i mrkvom u komadu, lovorovim listom i sjeckanim petrusimulom i selenom, s nekoliko zrna papra. Procijedite juhu, a meso i mrkvu ostavite, pa sve posolite prije služenja.

Rep u vrhnju i kadulji
Skuhani goveđi rep u komadima prelijte umakom od umućenog kiselog vrhnja, maslinova ulja, žumanjaka, soka od limete i nekoliko listića kadulje, sve dobro posoljeno i popapreno. Služite hladno!

Šufigani rep
Skuhajte deblji goveđi rep dok ne primekša, a onda komade pirjajte na maslinovu ulju sa sjeckanom kapulom, slaninom, paprikom, mrkvom, korijenom selena, lukom i petrusimulom, podlijevajući juhom i bijelim vinom u koje ste dodali po žlicu koncentrata od pomidora i slatke paprike. Kad se meso počne odvajati od kosti, a povrće u komadima postane meko, dodajte prstohvat majčine dušice, lovor i žlicu suhica pa pustite nekoliko minuta da se zgusne. Posolite, popaprite i služite vruće.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika