29.02.2012. / 14:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Prosvjed protiv mjera štednje

Borba protiv krize na leđima radnika

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) poručili su Vladi da rigidna štednja neće izvući zemlju iz krize niti smanjiti nezaposlenost

Prosvjed upozorenja SSSH i NHS zapoceo je okupljanjem na Trgu bana Jelačića, a nastavljen je povorkom Radićevom ulicom gdje je policija zaustavila prosvjednike. Prosvjednicima su se obratili Krešimir Sever iz NSH te Mladen Novosel iz SSSH. Photo: Davor Puklavec/PIXSELLProsvjed upozorenja SSSH i NHS zapoceo je okupljanjem na Trgu bana Jelačića, a nastavljen je povorkom Radićevom ulicom gdje je policija zaustavila prosvjednike. Prosvjednicima su se obratili Krešimir Sever iz NSH te Mladen Novosel iz SSSH. Photo: Davor Puklavec/PIXSELLU povodu Europskog sindikalnog dana, danas je dvjestotinjak sindikalaca iz dviju najvećih hrvatskih sindikalnih središnjica u Radićevoj ulici, blizu Kamenitih vrata, održalo polusatni prosvjed protiv mjera štednje zbog kojih se borba protiv krize prelama ponajviše na leđima radnika.

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) poručili su Vladi da rigidna štednja neće izvući zemlju iz krize niti smanjiti nezaposlenost.

Obećavali su nam nova radna mjesta, investiranje u realni sektor i proizvodnju, a dobivamo poskupljenje naftnih derivata i komunalija i veći PDV, istaknuo je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

U pokušaju odlaska na Markov trg zaustavila ih je policija.

"Ovdje smo jer nas svakodnevno bombardiraju rastom cijena i padom standarda", rekao je Novosel.

Zatražio je da se hrvatska Vlada ugleda na vlade Njemačke i Poljske koje su, umjesto oštrih rezova, investirale u proizvodnju, pa njihovi građani danas ne osjećaju krizu.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever podsjetio je da trenutno više od 342 tisuće nezaposlenih čeka na posao, te ocijenio da im ga Vladine mjere neće dati već će im se umjesto toga na burzi rada pridružiti nove tisuće ljudi.

Tražimo hitnu izmjenu zakona da se hrvatskim građanima omogući dolazak na Markov trg jer hrvatske vlasti nemaju pravo na svoj mir dok istovremeno građanima stvaraju nemir, rekao je Sever.

Sindikati su također poručili "odlučno ne" zahtjevima za fleksibilizacijom Zakona o radu i tržišta rada te najavili da će ih na idućim prosvjedima, ako Vlada ne promijeni politiku, biti sve više.

Europski sindikalni dan organiziraju europske sindikalne federacije kako bi zajednički upozorile da je ekonomska i socijalna kriza dosegnula nepodnošljivu razinu za milijune Europljana, a mjere štednje, koje uzrokuju snižavanje plaća i mirovina te urušavanje sustava socijalne zaštite, samo pogoršavaju stanje.

Europski sindikati traže od svojih vlada alternativne politike koje će izlazak iz krize tražiti kroz poticajne mjere za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 29.02.12. 14:55

"...borba protiv krize se prelama ponajviše na leđima radnika." A preko čijih bi se leđa trebala prelamati? Kad nismo vodili brigu da se izgradi država koja je socijalno nastrojena, gdje riječ čovjek ili radnik nešto vrijedi, nego smo dozvolili da Tuđman i njegovi odabranici stvaraju zakone i institucije koji koriste njima, sad se čudimo što se sve prelama na leđima radnika.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.02.12. 15:01

Radnik je živio puno bolje i bio puno sretniji nego djelatnik.


registracija
8/7/09

bankar, 29.02.12. 15:32

a čijih radnika su leđa poreznog obeveznika i još k tome radnika


registracija
17/6/05

torpedo, 29.02.12. 15:57

sto bi trebali prebacit teret ove krize preko umirovljenika ili teta u vrticima?


registracija
26/2/12

okvardz, 29.02.12. 16:04

KOJE KRIZE, JOŠ KRIZA NIJE POKUCALA NA VRATA RH.


registracija
26/2/12

okvardz, 29.02.12. 16:05

kada bude euro 20,00 kn, a benzin 1,5 eura onda je kriza.


registracija
26/2/12

okvardz, 29.02.12. 16:09

niti jedna vlada od 1991. god naovamo ne zna svoj posao, kada bi merkel tako radila njemačka bi bila na koljenima. vlada nijedna nije svjesna stanja u kojem se nalazimo, jer se s trga bana jelačića i ilice ne vide problemi blatnjave slavonije i baranje, a i ostalih provincija lijepe naše.bitno je da 8 sati prođe i dođe vikend. sjetite se sanadera i njegovih hajduka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika