02.03.2012. / 11:36

Autor: Nacional.hr

Posao iz snova Josipovićevog prijatelja

Dobit koju su njegove tvrtke ostvarile na poslu, koji su bez natječaja dobile od HDS-a, iznosi čak 36,5 milijuna kuna

Marko Vojković  Marko Vojković Financijski izvještaji dokazuju kako je vlasnik tvrtke Emporion i Emporion usluge, Marko Vojković, od stručne službe Hrvatskog društva skladatelja Zaštita autorskih muzičkih prava uprihodio nevjerojatnih 111,5 milijuna kuna u razdoblju od 2008. do 2010. godine, pišu Novosti.

Dobit koju su njegove tvrtke ostvarile na poslu, koji su bez natječaja dobile od HDS-a, iznosi čak 36,5 milijuna kuna. Ugovori s HDS-om sklapani su dok je Hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio glavni tajnik te organizacije od 1987. do 2001. godine, a kasnije član predsjedništva. Član predsjedništva ostaje sve do ulaska u izbornu kampanju za predsjednika Republike krajem 2009. godine. Dodajmo kako je od 2004. do 2008. godine članica predsjedništva HDS-a bila i Sanda Vojković Smiljanić, sestra Marka Vojkovića i Josipovićeva prijateljica.

Novinari tjednika Novosti su otkrili kako je priča o ugovorima i Vojkovićevoj zaradi, koja se ovih dana spominje u hrvatskim medijima, netočna. Nakon plaćanja poreza Vojković je u tri godine poslovanja mogao izvući iz tvrtke oko 29 milijuna kuna. Vojković je prvi ugovor s HDS-om sklopio 1993. godine, a ugovor o preuzimanju ZAMP-ovih poslova sklopio je 1999. godine.

Podsjetimo kako je 2003. godine usvojen Zakon o autorskim i srodnim pravima, čiji je Josipović bio veliki zagovornik i sutvorac, a koji je ZAMP-u otvorio velike mogućnosti širenja naplate od čitavog niza korisnika, televizija, radija, diskoteka, ugostiteljskih objekata i tako dalje. Novim ugovorom cijeli je posao prepušten Vojkoviću, a HDS-ova služba ZAMP ima samo ime.

Iz Ureda predsjednika Josipovića je na upit o slučaju stigao odgovor kako poznanstvo predsjednika Josipovića sa Sandom Vojković Smiljanić i Markom Vojkovićem 'nije ni u kakvoj vezi s poslovanjem ZAMP-a i tvrtke Emporion', kako predsjednik 'već 12 godina ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a' i da se 'za sve ostalo pita odgovorne u ZAMP-u'. Iz ZAMP-a su izjavili kako je predsjedništvo HDS-a, u kojem su bili Josipović i Vojkovićeva sestra, 'odlučivalo o svakom ugovoru s Emporionom'. Izvještaji o skupštinama HDS-a dokazuju kako je Josipović bio redovito prisustan i kako su na njima bili usvajani financijski, programski i drugi dokumenti.

ZAMP međutim nije odgovorio na pitanje koje se odnosi na razliku od čak 10 milijuna kuna godišnje između financijskih izvještaja Emporiona i financijskih izvještaja HDS-a, kada je riječ o troškovima koje HDS plaća Emporionu. Prema dokumentaciji to znači kako barem jedna od dvije strane lažno prikazuje podatke.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 02.03.12. 12:48

PravDA za Josipovića, Emporion i Vojkovića!

Ovo nikada neće postati predmet uskokovih istraživanja! Sve je po zakonu! Tja, domoljubi, s desnom na srcu a lijevom u džepu...uvijek uz hrvatski barjak...


registracija
3/8/10

Vjetar, 02.03.12. 13:04

Ti'š se meni petljati u ured i mirovinu ( penziju ).
Sa'š vidit kako ja to radim. Bolje bi ti bilo da si muča i bija skrušen i poslušan, a ne si ka pivac počeja kukurikat. Nitko nije veći od mene. Jednom predsjednik uvijek predsjednik.


registracija
9/3/11

poluprovokator, 02.03.12. 13:05

Svi "moderni" nameti su gori od povjesno crnenih "Crkvenih desetina", "mostarina", "Harača" i sl...

Josipović je svakako najobrazovaniji i najkompetentniji predsjednik kojega imasmo i vjerojatno mu još duugo nitko neće biti niti do koljena po mom mišljenju- pa ako se gleda omjer gafova/dobrih postupaka spada u megacareve.

ZAMP naplaćuje čak i pinku za svaki prazan medij "jer bi se na njemu moglo snimiti nešto što podlježe autorskim pravima..."

Ako baš mora postojati neki namet onda mora biti javno dostupan podatak u lipu tko je kada i koliko dobio i to je, kada i koliko uplatio!

Ja radim 10 sati dnevno i mojim se parama financiraju razni Joleti, Stavrosi, Gertrude, Kalemberi, Tutići, Emilije, Kvesići, Mikulići, Toniji, Trumbićke i sl... a oni u fušu odrađuju gaže, ne plaćaju poreze, ljetuju i zimuju i šeću po rivama i slikaju se po brodovima. I ja bi volio biti prepun slobodnog vremena i prozvati se "boemom" ili "umjetnikom" pa lagaaano...

Parama otetim građanima financiraju svoj luxuz i njihovi sinovi gaze bemweima našu djecu, razbijaju kafiće, drogiraju se i teatralno bahate tako stečenim bogatstvom pred gladnim pukom.

Sramota!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.03.12. 14:00

Josipović s time nema veze kao što ni Pavić nema veze s Kamenskim.
Ovako će biti službeno:
Sve su to zlonamjerne i tendenciozne tvrdnje.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.03.12. 14:16

dobro se Josipovič brine za naplačivanje prava po ZAMPu. Međutim teško je s naplačivanjem prava radncima JadranKamena. Đakovštine, KIO Orahovice, Kamenskog, i svih drugih masovnih zločina hrvatske politike i pravosuđa.


registracija
11/1/10

fluid, 02.03.12. 14:51

PREDSJEDNIČEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!


registracija
13/10/09

branimir, 02.03.12. 17:35

A što se čudite!. Nije li prema anketama naš predsjednik, partizanski sin.... najpopularniji političar u Lijevoj Našoj?!


registracija
10/2/12

Hazu, 02.03.12. 20:34

Gori su oni od kradeze-a


registracija
31/1/10

STTony, 02.03.12. 20:42

Nitko ne može biti gori od kradezea.


registracija
27/11/11

Culex, 02.03.12. 21:05

Koliko se g.Josipović trudio do krajnje mjere( bilo je već smiješno i jadno gledati i slušati predsjednika jedne evropske zemlje) u podšci prihvaćanju ACTA-e čak i poslije presude Evropskog suda o mogućem konfliktu s općim ljudskim pravima te ACTA-e!? Nakon Vojkovićeve izjave o godišnjim prihodima od ZAMP-a,stvari su puno jasnije.ACTA, koja pretendira,pored zaštite intelektuanog vlasništva muzikaša štititi mnogo širi dijapazon intelektuaša,teško je i zamisliti iznose koje bi ZAMP uplaćivao,ne samo Vojkoviću.Zašto se o svemu ne oglasi predsjednik ZAMP-a ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika