Objavljeno u Nacionalu br. 460, 2004-09-07

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Najbolji glumac generacije u filmu najboljeg redatelja u posljednjih trideset godina

Kriminalistička drama Clinta Eastwooda 'Mistična rijeka' jedan je od rijetkih suvremenih filmova koji zaslužuju čistu peticu u bilo kojem sustavu vrednovanja

Dean ŠošaDean ŠošaObjašnjavajući zbog čega svim filmovima daje otprilike barem dvije zvjezdice više nego što zaslužuju, moj poštovani kolega i prijatelj Živorad Tomić davno je zaključio kako je raspon ocjena prilagođen današnjim filmovima koji su takvi kakvi jesu i koje bi bilo neumjesno vrednovati onako kako vrednujemo “Vrtoglavicu”, “Moderna vremena” ili “Građanina Kanea”. Kriminalistička drama “Mistična rijeka” Clinta Eastwooda jedno je od onih rijetkih suvremenih ostvarenja koje bi unutar bilo kojeg sistema ocjenjivanja zaslužilo čistu peticu, baš kao što je i njen redatelj Clint Eastwood čovjek čije se ime može, bez pretjerivanja, staviti uz bok najvećim majstorima filma uopće.

Mnogo godina je trebalo proći prije nego što su se svi počeli kleti u Eastwooda kao što se danas kunu, iako je već njegov redateljski prvijenac “Jeza u noći” bio nevjerojatan. I danas se može pronaći poneki kritičar koji će se narugati nekadašnjem “Prljavome Harryju”, no od 1971. godine do danas Eastwood je nanizao impozantnu filmografiju kojoj u suvremenom Hollywoodu nema premca. Kad govorimo o Eastwoodu, govorimo o kategorijama glumaca poput Johna Waynea ili Garyja Coopera, redateljima klase Forda, Hawksa, Hustona i Peckinpaha, glumcima-redateljima poput Chaplina ili Keatona, iako su potonji bili komičari. Eastwood je sve njih sintetizirao i danas je najizrazitiji reprezent one struje pripovjedača unutar filma i umjetnosti uopće, čija su ostvarenja podjednako razumljiva i nepismenima i onima koji pripremaju doktorate iz naratologije. “Mistična rijeka” je prava mala enciklopedija Eastwodovih tema i režijskih postupaka, briljantna studija prijateljstva, krivnje, moći, zločina i osvete. U featuretteu, jedinom dodatnom prilogu DVD izdanju filma, Eastwood citira izjavu Johna Hustona da svaku scenu treba režirati kao da je ključna. To mu je u potpunosti uspjelo, iako je na njeno snimanje potrošio svega 39 dana. “Mistična rijeka” je film kojemu je nemoguće bilo što dodati ili oduzeti, u kojemu svaka gesta, dijalog ili prizor traju onoliko koliko trebaju trajati i čine nedovojivi dio cjeline.

Hvaliti samo Eastwooda bilo bi nepravedno jer je adaptaciju romana “Mistična rijeka” obavio je ugledni Brian Helgeland, sjajan “prerađivač” Elroyeva remek djela “L.A. povjerljivo”. Briljantni Sean Penn, najbolji glumac svoje generacije, zasluženo je nagrađen Oscarom, baš kao i Tim Robbins. Odličan je i Kevin Bacon, no prvo ime je tu ipak Eastwood, mudri pripovjedač neovisan o bilo kakvim trendovima, prvo redateljsko ime svjetske kinematografije u posljednjih 30 godina.
DISTRIBUTER: ISSA
DVD+VHS
Mystic River, am. triler, 2003. R: Clint Eastwood GL: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, Laura Linney, Marcia Gay Harden
FILM: 4
DVD: 1

STUDENGORA
Continental film
DVD+VHS

Poput “Engleskoga pacijenta” i “Studengora” Anthonyja Minghelle je prilično skupa i podulja ekranizacija jednoga romana, krcata slavnim glumačkim imenima, draga publici a i akademijinim glasačima. Doduše, ova ratno-ljubavna priča je zaradila puno manje i novca i Oscara nego “Engleski pacijent”. Pozlaćenim kipićem je nagrađena tek dražesna Renée Zellweger, no dojam koji ostavlja u potpunosti je jednak onome koji je ostavio “Engleski pacijent”: gledljivo djelce čija je radnja razvučena taman toliko da stignete skoknuti do kioska po novo pivo bez da vam nešto bitnoga promakne. Ako vam se pak čini da je Minghellin epski ljubić prekratak, bez brige – DVD izdanje filma sadrži i 11 izbačenih scena!

Cold Mountain, am. ratni ljubić, 2003. R: Anthony Minghella GL: Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger, Philip Seymour Hoffman, Giovanni Ribisi
FILM: 2
DVD: 1

RIPLEYJEVA IGRA
ISSA
DVD+VHS

Proza genijalne Patricie Highsmith nije baš najpogodnija za prenošenje na filmsko platno, no prema njenome romanu “Ripleyjeva igra” glasoviti Wim Wenders je snimio “Prijatelja iz Amerike”, svoje možda najbolje ostvarenja. “Ripleyjeva igra” zasigurno nije najbolji film 70-godišnje veteranke Liliane Cavani, no nije ni toliko neuspio koliko bi se dalo zaključiti iz brojnih recenzija. Ukupni dojam bio bi i bolji da je Ripleyja odigrao netko raspoloženiji od Johna Malkovicha čiji je manirizam već godinama teško podnošljiv. Ukratko, nedavni Minghellin “Talentirani gospodin Ripley” bolji je od “Ripleyjeve igre” taman onoliko koliko je Matt Damon u to doba djelovao svježije od Malkovicha. DVD izdanje “Ripleyjeve igre” ne sadrži dodatne priloge.

Ripley’s Game, tal.-brit.-am. triler, 2002. R: Liliana Cavani GL: John Malkovich, Ray Winstone, Chiara Caselli, Lena Headey
FILM: 2
DVD: 1

NAPOKON POLLY
BLITZ
DVD+VHS

Najsmotanijeg tipa na svijetu žena vara već na medenom mjesecu nakon čega se on zaljubi u frendicu iz srednje škole, iako mu se od njenih omiljenih restorana i plesnih dvorana povraća. Nespretnjakovića glumi Ben Stiller a dodamo li još i to da scenarist i redatelj filma John Hamburg oponaša humor braće Farrelly, jasno je da njegova ljubavna komedija “Napokon Polly” opako nalikuje na “Svi su ludi za Mary”. Iako “Napokon Polly” nije tom filmu ni do koljena, kao ni Jennifer Aniston Cameron Diaz, ovaj film ima svojih trenutaka od kojih su najzabavniji oni u kojima se pojavljuje raspoloženi Australac Bryan Brown. Najzanimljiviji dodatni prilozi solidnom DVD izdanju filma su izbačene scene i redateljev audiokomentar.

Along Came Polly, am. ljub. komedija, 2004. R: John Hamburg GL: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Philip Seymour Hoffman, Alec Baldwin, Bryan Brown
FILM: 2
DVD: 2

OCTANE: KULT PROKLETIH
Continental film
DVD+VHS

Madeleine Stowe nikad nije bila obasipana nekim ogromnim hvalospjevima niti nagrađivana Oscarima, no sve u svemu radilo se o solidnoj i vrlo simpatičnoj glumici koja je nastupila u bitnim ostvarenjima, poput Altmanovih “Kratkih rezova”, Gilliamovih “12 majmuna”, Baileyjevom “Mjesecu od porculana” ili Mannovom “Posljednjem Mohikancu”. Sve u svemu, njezin nastup u opskurnom mističnom trileru “Octane: Kult prokletih”, snimljenom u britansko-luksemburškoj koprodukciji koja je kino dvorane samo mogla sanjati, valja što prije zaboraviti.

Octane, brit.-luks. triler, 2003. R: Marcus Adams GL: Madeleine Stowe, Mischa Barton
FILM: 0
DVD: 0

UMRIJETI ZA…
DISCOVERY
DVD+VHS

Agilnom distributeru koji je izdao dramu “Umrijeti za…” velike pohvale. Naime, riječ je o indijskom filmu iz 1999. godine koji nije bio neki veliki festivalski hit. Vrlo dobra drama bavi se pripremama mlade teroristice za atentat na moćnog političara koji će je koštati života. Smiješno jeftin, snimljen navodno za svega 50.000 dolara, film Santosa Shivana neće nikoga ostaviti ravnodušnim. DVD izdanje ne sadrži dodatke, no uistinu ne treba pretjerivati jer je pojava ovog filma vrlo lijepa vijest.

The Terrorist, ind. drama, 1999. R: Santos Shivan GL: Ayesha Dharker, K. Krishna
FILM: 3
DVD: 1

BEZIMENI
BLITZ
DVD+VHS

Španjolski okultni triler “Bezimeni” imao je solidan odjek na specijaliziranim, žanrovskim festivalima, iako su njegove mane brojnije od vrlina. Za jedan triler koji ide prema hororu “Bezimeni” su jednostavno previše brbljavi. Umjesto da što više toga pokaže, vizualno talentirani redatelj Jaume Balagueró u ključnim trenucima priče poseže za objašnjavanjima i filozofiranjima koja ozbiljno narušavaju ritam. Ipak, poklonici mračnih trilera krcatih religioznim motivima naći će u “Bezimenima” sasvim dovoljno razloga za uživanciju.
Los Sin nombre, španj. triler, 1999. R: Jaume Balagueró GL: Emma Vilarasau, Karra Elejalde
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika