02.03.2012. / 18:14

Autor: Hina

Putin 'uvjeren u pobjedu'; Medvedev 'budući premijer'

"Kako sam već rekao, građani ove zemlje vjeruju u mene i vide me kao predsjednika, zato ću predložiti Medvedeva za predsjednika ruske vlade", rekao je Putin

ArhivaArhivaRuski premijer Vladimir Putin uvjeren je da će pobijediti na predsjedničkim izborima 4. ožujka, rekao je u intervjuu objavljenom u petak i najavio da će za premijera predložiti sadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, dok sam još ne zna hoće li se natjecati i 2018. godine.

"Kako sam već rekao, građani ove zemlje vjeruju u mene i vide me kao predsjednika, zato ću predložiti Medvedeva za predsjednika ruske vlade", rekao je Putin za strane medije u intervjuu postavljenom u petak na internetskoj stranici vlade. "Što je u tome neobično", zapitao se retorički i podsjetio da je riječ o davnome dogovoru da se kandidira onaj koji je "krajem prošle godine bio popularniji, a očito je da sam popularniji od Medvedeva".

Bivši agent tajne službe KGB-a, Putin je na vlasti od 2000., a kako mu prema ustavu nije bilo moguće natjecati se za treći uzastopni predsjednički mandat, izabran je Medvedev, dok je Putin prošle četiri godine bio premijer.

Nakon parlamentarnih izbora 4. prosinca 2011. Putin se prvi put suočio s masovnim prosvjedima, no u intervjuu gotovo da je izrazio zadovoljstvo time. Ističe da vlasti trebaju brzo odgovoriti na događaje, raspoloženja i očekivanja naroda te da i prosvjedi su "dobro iskustvo za Rusiju".

Isključio je nagađanja da bi mogao zaoštriti režim, a prosvjednike je nedavno optužio da su plaćenici Sjedinjenih Država i da pripremaju lažiranja izbornih rezultata kako bi kompromitirali rusku vladu.

Oporba predviđa provjede već u ponedjeljak, uvjerena da izbori neće biti slobodni. Optužuje Putina da je sebi podvrgnuo medije, a neovisne je glasove ušutkao.

Putin ne isključuje mogućnost da se kandidira i na predsjedničkim izborima 2018. godine, što bi, kako kaže, bilo "normalno" jer uživa takvu potporu stanovništva, no odluku još nije donio, rekao je.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika