Objavljeno u Nacionalu br. 461, 2004-09-14

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Nives Zeljković mora nositi grudnjak

Buduća kraljica BBB-a priznala je Sanji s kim hoda, što je drugi uvjet za titulu

Ivan StarčevićIvan StarčevićSANJA: DUGI BRAK/KRATKI BRAK
Utorak, RTL TV, 16.50
Dva vijenca

Devet gostiju u ovoj izuzetno dinamičnoj emisiji svojim je iskustvima pokrilo temu na način kojemu nema zamjerki. Sudjelovali su: jedan neženja, jedna neudata, jedan pod hitno razveden, jedna udovica, psihologinja, odvjetnica, jedna kratko u braku i bračni par koji se trpi i voli već 54 godine (Eugenija i Mirko Kuljiš). Sve skupa funkcioniralo je kao pravi bračni savjetnik, pa se nadamo da će producent «MaXima film» ne samo ovu «Sanju» ponuditi našem uvijek gladnom tržištu nosača slika i zvuka.

U KRUPNOM PLANU
Utorak, HRT 1, 21.05
Četiri kaktusa

Voditeljica je bila Elizabeta Gojan, odabrana u skladu s težinom teme. Kad je sve u Čečeniji prošlo, kad su ubijena sva djeca i propuštene sve prilike da se svaku večer glupi «Meridijan 16» pretvori u kroniku Sjeverne Osetije, e tada je HRT smogla drskosti da nam večeras organizira stručnu raspravu o tome što se zapravo zbilo. Netko je tu večeras imao jako debelu kožu.

SANJA: JESU LI NOGOMETAŠI POPULARNIJI …
Srijeda, RTL TV, 16.50
Vijenac

Kao živa ilustracija teme o popularnosti određene vrste stričeka kod određenih teta prva je iz dubine studija došetala gđica Nives Zeljković bez grudnjaka, no zato u haljini s dubokim i širokim izrezom, pa se pravo stanje tih ogromnih stvari vidjelo već iz daljine, što nas oslobađa obaveze da govorimo kako je to izgledalo kad je gošća sjela unutar dometa optičkih nišana kamermana i svekolikog pučanstva u studiju i ispred njihovih malih ekrana. Ukratko, stanje je takvo da bi grudnjak trebao biti obavezna oprema u njenim idućim nastupima, inače ne će biti dobro, morat će se, na zahtjev obožavatelja, ići stopama prethodnica, recimo njenih kolegica Severine i Lepe Brene, koje su davno, uz sveopće odobravanje, potražile i našle pomoć ljubaznih plućnih kirurga.
Upućena Sanja upitala je Nives kako je doživjela natpise u novinama (htjela je reći napise) o tome da hoda s četiri dinamovca, našto se gđica Zeljković izjasnila samo za jednoga koji je povrijeđen i ne igra. Budući da taj ne dolazi na stadion, nije uspio reći ostaloj trojici da je on jedini, što je jedno od objašnjenja misterije o pokeru asova. Drugo je da Zdravko Mamić laže, što spominjemo samo reda radi. U svakom slučaju, nakon ovog uspješnog tv nastupa gđica Nives je korak bliže naslovu kraljice Bad Blue Boysa. Hodala je se tvorcem himne Dinama, nema veze što Ripper to uvijek bjesomučno niječe, a za razliku od Doris Dragović, propale kraljice Torcide, gđica Zeljković nema namjeru ići tamo prijeko grlom u jagode, u nevrijeme. Ona se odlučila.

EXKLUZIV
Srijeda, RTL TV, 18.30
vijenac

Da pomognemo ljudima koji ne razlikuju Exkluziv i Exploziv reći ćemo da i mi ne razumijemo tu genijalnost njemačkih urednika. Nema veze, Ana Miščević, Vlatka Matić i Paola Poljak bile su u Švedskoj i za one koji večeras ne namjeravaju gledati nogomet napravile reportaže o bogatašima, modnim kreatorima i inim Šveđanima.

VIJESTI
Srijeda, RTL TV, 18.45
četiri kaktusa

Na državnoj tv na Čečene se gleda uglavnom neprijateljski, ali tu i tamo se plasira kako su Rusi već dvjesto godina tamane Čečene. Na RTL-u nema takvih propusta, tamo se Čečene redovito pere, a njihova krvnika Putina daje nam se u svetačkim pozama. S vremenom se RTL toliko razulario da je večeras tamo neki nepismeni urednički um sročio formulaciju kako su školska djeca pobijena «pod krinkom borbe za čečensku samostalnost». Diljem planeta Zemlje i danas se razmišlja o dubljem, plićem ili bilo kakvom smislu ove poruke.

EXPLOZIV
Srijeda, RTL TV, 19.10
Vijenac

Tema je bila seks prije utakmice da ili ne, pa vam je jasno da se ovo ne piše samo zato kako biste shvatili da postoje exkluziv i exploziv, ta dva dragulja RTL-ove invencije. Ako čitate samo ove retke i ništa više, moram vam ponoviti da su to dvije emisije, a glede seksa rečeno nam je da to pravom sportašu ne bi trebalo smetati. Voditeljica Tatjana Jurić decentno se suzdržala od svakog komentara, što treba cijeniti tim više kad se zna da je nedavno u novinama pisalo da ima dečka nogometaša. RTL ju je poštedio, što znači da oni ipak nisu samo mrski eksploatatori.

ŠVEDSKA – HRVATSKA
Srijeda, RTL TV, 19.50
vijenac
Zvonimir Boban odličan kao komentator utakmice i povremeni korektor zabluda Filipa Brkića, onog Brkića koji svake večeri čita sportske vijesti. U raskoš koju nam je ovim prvim pa nezaboravnim prijenosom priredila RTL ubrajamo i sve što se pojavilo pred kamerama: prije svih novinar Jagić, kao domaćin stručnjacima Robertu Jarniju i Robertu Matteoniju, te Vlatka Matić koja je na tribinama intervjuirala naše trenere. Nešto slično padu Berlinskog zida prije petnaest godina dogodilo se večeras isključivom zaslugom briljantnog RTL-a: pao je Sportski program HRT-a.

24 SATA
Subota, Nova TV, 19.00
Četiri kaktusa
Iz agencijske vijesti ne znaju nam bistrooki s Nove TV pravilno pročitati ni ime 96-godišnjeg portugalskog filmskog režisera Manoela de Oliveire. Prezime ovog balavca bilo je pretežak izazov profesionalnim moćima g. Hervatina koji nam je Oliveiru pripremio u Oliveriu.

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30
Vijenac
Dok na Novoj TV još brljaju i pojma nemaju, HRT-ova Lina Kežić iz Venecije javlja o dodijeljenim nagradama na filmskom festivalu, bravo HRT, bravo gđa Lina Kežić. Idući veliki europski festival je onaj u Berlinu, početkom iduće godine, što znači da je krajnji čas da HRT-ovi odgovorni urednici i tzv. producenti jave upravi festivala (akreditiraju) imena i prezimena osoba koje će poslati na festival. Nemojte da poslije bude nismo znali.

DINAMO – HAJDUK
Subota, HRT 2, 20.20
Četiri Kaktusa
Nakon raskoši koju nam je upriličio RTL u srijedu, mi mali pretplatnici imalo smo pravo, za svoje nemale novce, očekivati da će HRT promijeniti bar sitnicu u uhodanom načinu na koji muči gledatelje svojih sportskih prijenosa. Naravno da se ništa nije promijenilo. Svu silu RTL-ovih novinara zamijenio je mali rudlavi Tommislav Cvitković koji se, u tradicionalnoj ulozi ovce, javljao s maksimirskog travnjaka, tek toliko da pojača šarm usamljenog komentatora Drage Ćosića. Njemu je inventivni šef Željko Vela, njemu Ćosiću, povjerio zadatak da nadjača Filipa Brkića i Zvonu Bobana. Vela je sebe smjestio u studio i ugostio previše ozbiljne goste (dvojicu) čiju je tugu lako razumjeti, jer dovoljno je pred sobom samo vidjeti g. Velu i pasti u depru iz koje nema povratka danima. Osim što su tužni, HRT-ovi komentatori su i zlobni. Uzaludna je ova trka Blatnjaka, popratit će u 83. minuti, naš diplomirani polaznik Sušecove škole zlobe sprint mladog nogometaša, jer sve što trči nepodnošljiv je prizor svakom pravom sportskom reporteru HRT-a.

TV KALENDAR
Nedjelja, HRT 2, 10.15
Kaktus
Na današnji dan rođen je veliki Dubravko Dujšin (1894-1947), što je autore Kalendara navelo na novi prinos poznatoj nebulozi o zagrebačkim školama (crtanog filma, skupljanja maraka, pijanizma, pljuvanja u dalj itd.). Ovaj put je to bila «Zagrebačka glumačka škola», pa molimo za još koji prilog iz izvora nepresušnog ljudske pameti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika