Objavljeno u Nacionalu br. 851, 2012-03-06

Autor: Renato Baretić

Kadroviku koalicija

Ako ste tako jadno kadrovirali vlastite stranke, ako ste se kumili s mufljuzima i orođivali s nesposobnjakovićima koji se nisu znali sami pošteno i časno nositi sa životom, pa što se sad nama žalite?! Mi vas nismo ni tjerali niti nagovarali.

"Hrvatska je mala zemlja i stoga nam je sužen prostor za pronalaženje kvalitetnih zastupnika i vrhunskih ministara", izjavila je prošle subote u Poreču Milanka Opačić... Uuuupsss!!! Pardon, ispričavam se, izletjelo mi je! "Hrvatska je mala zemlja i stoga nam je sužen prostor za pronalaženje kvalitetnih zastupnika i vrhunskih ministara", tako je zapravo rekla ministrica i bivša dugogodišnja zastupnica... Ajme majko, ne znam što mi je danas, opet mi se omaklo! Dakle, idemo još jednom, ali sad polako: "Hrvatska je mala zemlja i stoga nam je sužen prostor za pronalaženje kvalitetnih kadrova i vrhunskih menadžera".


Uf, eto, napokon mi je uspjelo točno citirati subotnju misao ministrice socijalne politike i mladih! Menadžera fali, a ne zastupnika i ministara, tako je. Misao dostojna naslova "Velike ideje i mali narodi" (sjećate se toga?) doletjela je iz potpuno neočekivanog smjera, iz resora koji se baš i ne bi nešto trebao baviti menadžerima i kadroviranjem po javnim poduzećima, još pak manje objašnjavati javnosti zašto je taj i taj, ili netko drugi takav, ako ne i gori, od vlade imenovan u neki upravni ili nadzorni odbor. Ne znam je li ju netko natjerao da baš ona baš taj vrući kesten izvadi pred novinarima iz vatre, ili joj se jednostavno omaklo (vidjeli smo tu gore kako se to čovjeku lako dogodi!) ali Milanka Opačić tom je jednom rečenicom nehotice opisala doktrinu Kadroviku koalicije: pozabavila se nečim za što nije kompetentna, a pozabavila se samo zato jer je - Članica. I vlade i stranke. Točka.

Ne može se očekivati da će nam javne tvrtke, dakle one što postoje isključivo radi dobrobiti cjelokupne javnosti, voditi "kvalitetni kadrovi i vrhunski menadžeri" ako se za tim kadrovima i menadžerima traga jedino po stranačkim ograncima. Takva očekivanja bivaju još tanjima kad vam kvalitetu raspoloživoga kadra (pa dobro, na kraju krajeva, koga ste to onda primali u stranku, i zašto?!) s visoka opisuje i tumači osoba koja u radnoj knjižici nema ni jednog jedinog dana u famoznom "realnom sektoru", a u kontaktima s "kvalitetnim kadrovima i vrhunskim menadžerima", baš kao ni s onim nekvalitetnima i bijednima, ma niti sa sasvim prosječnima, nikad u životu nije bila u podređenom odnosu. Od gorespomenutog očekivanja ne ostane niti "o" kad iz medija doznate da se vlada nije niti jednom riječju po tom pitanju konzultirala s udrugama menadžera i poslodavaca, čak ni s Hrvatskom gospodarskom komorom. Ni sa kime, samo sa stranačkim ograncima SDP-a i HNS-a, plus kumovi, šogori, bivši poslovni partneri, nepravomoćni osuđenici, proizvođači dugova i gubitaka te ini interesni sukobnici i pretvorbeno-stečajni empiristi. Dovraga, pa ako ste tako jadno kadrovirali vlastite stranke, ako ste se kumili s mufljuzima i orođivali s nesposobnjakovićima koji se nisu znali sami pošteno i časno nositi sa životom, pa što se sad nama žalite?! Mi vas nismo na to ni tjerali niti nagovarali.

Misao Milanke Opačić, kakav god bio razlog i uzrok njezina javnog izricanja, u sebi nosi esenciju vlastodržačkog cinizma, one osobine koja čovjeka znade obuzeti čim osjeti malo stvarne moći. Ni kriva ni dužna - štoviše, jedno od javno najsimpatiziranijih imena Milanovićeva kadroviranja! - ministrica Opačić zračila je u Poreču upravo tim cinizmom, izgovarajući svojevrsni kadrovski manifest koji nema ama baš nikakve veze s njezinim resorom, uvrijedivši pritom ne samo one koji su odabrani u nadzorne i upravne odbore javnih tvrtki, nego i cijelu naciju. I dala nam svima priliku da se prisjetimo onog starog splitskog grafita: "Malo nas je, al smo govna".

Svi još dobro pamtimo koliko je Vesna Pusić, kao čelnica saborskog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, bila - jedino po tom pitanju, naravno - kooperativna s Kosoričinom vladom. Naprosto, dovršavanje pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora bili su nacionalni prioritet, i tu nije bilo mjesta nikakvom strančarenju ili oporbenjačkim zluradostima. Danas je pak nacionalni prioritet izvlačenje Hrvatske iz dubokog dreka u kojem se našla - ponajprije gospodarskog, a potom i korupcijskog, na svim razinama društva. Danas ministrica Pusić brani ama baš svako kadrovsko rješenje u tvrtkama koje su njenoj stranci dospjele u leno. Kamo je i kad u međuvremenu nestao onaj općehrvatski elan gospođe ministrice? Zašto pristaje i sama sudjelovati u opravdavanju suspektnoga kadroviranja, kad zna da će je (monitoring još traje, naime) sutra neki bezveznjak u Bruxellesu zajebavati baš zbog toga?

Zašto i ona, emanirajući istovrsni vlastodržački cinizam, između redaka naciji šalje poruku da je svejedno hoće li neki stranački prika, kumašin ili šuro biti veleposlanik u Maleziji ili šef Hrvatskih kanalizacija ili Agencije za laštenje kobalta, svejedno što, samo nek je on, a ne netko drugi? Gdje je nestao onaj žar za opće dobro, gdje se izgubila ona tolerantnost i susretljivost? Je li doista moguće da su i dvjema spomenutim ministricama i cijeloj vlasti (uključujući i predsjednika Republike, koji će ubuduće, slutim, jako teško preko usana prebacivati sintagmu "nova pravednost", zampinjat će mu jezik svaki put kad je pomisli izgovoriti) nečiji tamo prika, kumašin i šuro važniji od četiri i pol milijuna drugih? Ako su doista toliko sebični, kog se vraga nisu upustili u neki privatni biznis i obogatili se dovoljno da ih zaboli kurkuriku za sve drugo osim familije?

Heh, kad čovjek malo razmisli - pa i jesu, upravo su to i napravili.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 06.03.12. 13:07

MALA ZEMLJA SA VEEEEELIKIM LOPINAMA, to je fakat i to moramo uvažiti.

Prema tome: među velikim lopinama je vrlo teško pronaći MALOG LOPINU


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika