Objavljeno u Nacionalu br. 851, 2012-03-06

Autor: Srećko Jurdana

Predsjednik Josipović i Luka Ritz

Sanader, Horvatinčić, ubojstvo Luke Ritza i drugi neadekvatno tretirani kriminalni fenomeni predstavljaju jedno etički ravnodušno pravosuđe koje se znatno manje bavi društvenom terapeutikom, a znatno više kompromisima koji ga održavaju u sadašnjem stanju nezamjerajućega vegetiranja. Predsjednik Josipović pokazao je da je svjestan problema ali ne zna se hoće li na njega primijeniti nekakvu ciljanu terapiju ili ostati na "antibiotiku širokoga spektra"

Predsjednik Josipović održao je prošlog tjedna dulje predavanje na Visokoj novinarskoj školi veleučilišta Vern u Zagrebu, o hrvatskoj vanjskoj politici i odnosima s EU-om. Nakon toga odgovarao je na pitanja nazočnih. Pokazao je neuobičajen osjećaj za duhovitost, kad je samoga sebe kao nosioca predsjedničke funkcije u jednom trenutku nazvao "antibiotikom širokoga spektra". Dakako, pronalaženje utješne riječi za svakoga jedan je od društvenih zadataka predsjednika koji nema velike izvršne ovlasti i na sceni djeluje kao medijator. Što se osnovne teme predavanja tiče, ona pripada standardnom Josipovićevu repertoaru u sličnim ceremonijalnim prilikama. Predsjednik vrlo rijetko govori o hrvatskim unutarnjim zbivanjima - premda su ona za publiku neusporedivo zanimljiviji motiv od europske statistike koju naciji mnogi već godinama prodaju kao vrhunsko političko štivo - i najčešće pribjegava svome razrađenome i nekonfliktnome vanjskopolitičkome diskursu. Njegovi prigodni govori uglavnom pripadaju sferi opće pedagogije.


Ako je nešto bilo posebno instruktivno u Josipovićevoj temeljitoj katalogizaciji hrvatskih vanjskopolitičkih orijentira, onda je to informacija da relevantni inozemni faktori - EU i drugi - od Hrvatske u prvome redu traže regionalne inicijative, ili nekakvo pozitivno djelovanje na ex-jugoslavenskome prostoru. Hrvatske političare, ustvrdio je predsjednik, neprestano upozoravaju da vode računa o "regiji" i usmjeravaju poglede prema istoku. Može se to shvatiti kao poruka da je Hrvatskoj u EU-u namijenjena operativna uloga regionalnoga stabilizatora, inspiratora i reformatora. Senzibilniji promatrač mogao bi iz te poruke također zaključiti da je za spomenute međunarodne činioce Hrvatska gotovo isključivo važna kao angažirani dio historijskoga konteksta iz kojeg ona sama želi pobjeći.

O svrsi kažnjavanja
U jednom kratkom segmentu svoga izlaganja - uzgrednoj usporedbi hrvatskoga i zapadnoga pravnog sustava - predsjednik Josipović ponudio je slušaocima zanimljivu tezu o velikim razlikama u pravosudnom doživljaju svrhovitosti. Hrvatsko pravosuđe suviše je plošno i ograničeno u tumačenju zakona, za razliku od razvijenih pravnih sustava koji kod procesa i presuda uzimaju u obzir mnoge kolateralne okolnosti i društvene efekte. Kad u zakonu piše "dobar dan", za hrvatske sudove to znači isključivo "dobar dan", slikovito je predsjednik predočio tezu, dok u pravno senzibilnijim sredinama taj izraz može imati više značenja. Razvijeni sustavi - duhovito se izrazio Josipović - usavršili su legendarnu Brozovu poruku kako se "ne treba držati zakona kao pijan plota", nastupajući u postupcima fleksibilno, primjereno okolnostima, i tražeći varijante koje će najbolje zadovoljiti društvenu svrhu kažnjavanja.

Autor ovih redaka uočio je iznimno zanimljiv diskusijski potencijal upravo u tom kratkom predsjednikovu osvrtu na međunarodne pravosudne razlike, i postavio mu kombinirano pitanje o beskrajnim hrvatskim procesima, o pritvorima bez zatvora, često namjernim otezanjima suđenja za najteža kaznena djela, o kaznama kojima se nikakva svrha kažnjavanja ne postiže, i u tom sklopu posebno je apostrofirao slučaj nedavnoga oslobađanja ubojice adolescenta Luke Ritza. Kao što je javnosti poznato, skupina huligana u Zagrebu je bez razloga - "iz obijesti" - premlatila Luku Ritza dok je na stanici čekao autobus. Nedugo nakon incidenta umro je od posljedica udaraca. Djelujući i pod pritiskom konsternirane javnosti, policija je uložila velike i dugotrajne napore da pronađe ubojice. Unatoč teškim okolnostima - nedostatku tragova i pouzdanih svjedoka - u tome su na kraju i uspjeli. S kakvim završnim rezultatom?

Etički ravnodušno pravosuđe
Samo je jedan od sudionika u zločinu dobio kratku zatvorsku kaznu (godinu dana); drugi su se izvukli na maloljetnost. I taj koji je osuđen pušten je zadnjih dana prije isteka roka, ne zna se s kakvim pravnim motivima. Imamo, dakle, situaciju u kojoj je jedan osamnaestogodišnjak bezrazložno ubijen na ulici, policiju koja je uložila maksimalne napore da pronađe ubojice, i sudove koji su te ubojice oslobodili, izrugujući se na taj način i uspomeni na Luku Ritza, i njegovoj obitelji, i policiji, i Državnome odvjetništvu, i sveukupnome građanskome osjećaju za etiku. Kakvi se "efekti odvraćanja" postižu takvim nakaradnim odnosom pravnoga sustava prema žrtvama i krivcima - s takvim "poštivanjem slova zakona" koje uvijek ide na ruku zločincima - najbolje pokazuje i zadnji zagrebački incident u kojem je banda huligana u parku "iz obijesti" pretukla dvojicu maloljetnika (jedan je završio u bolnici s teškim ozljedama glave). Obrazac "slučaja Ritz" ponovio se diljem Hrvatske već nekoliko puta, s perspektivom da zadrži svoju društvenu perzistentnost. Za ubilački ulični huliganizam nema većeg poticaja od osjećaja nekažnjivosti ili državne blagonaklonosti, kao ni za političko-gospodarski kriminal, uostalom.

Optuženici za teške pljačke i zločine drže se u Hrvatskoj stanovito vrijeme u pritvoru, i zatim otpuštaju da na slobodi čekaju suđenje do beskonačnosti, koje i kad započne, traje toliko dugo kao da ga država zapravo i ne želi završiti. Sanader, Horvatinčić, ubojstvo Luke Ritza i mnogi drugi neadekvatno tretirani kriminalni fenomeni dio su simbolike jednog etički ravnodušnog pravosuđa koje se znatno manje bavi društvenom terapeutikom, a znatno više kompromisima koji ga održavaju u sadašnjem stanju nezamjerajućega vegetiranja. Predsjednik Josipović pokazao je na spomenutom nastupu u Vernu da je svjestan problema, koji uostalom pripada njegovom akademskom području, ali ne zna se hoće li na njega primijeniti nekakvu ciljanu terapiju ili ostati na "antibiotiku širokoga spektra".

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 06.03.12. 09:43

Bio bi bolji predsjednik Dinko Burić!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika