06.03.2012. / 08:58

Autor: Hina

AI:

Istražite Lošu zbog Medačkog džepa

"General Davor Domazet-Lošo ne bi smio biti iznimka. Vlasti su u zadnjih godinu dana poduzele neke mjere radi djelotvornije borbe protiv nekažnjivosti za ratne zločine. Sad je vrijeme da poduzmu idući korak i u potpunosti ih primijene, profesionalno i pravodobno", ističe Amnesty International

Photo: Damir Spehar/PIXSELL (arhiva)Photo: Damir Spehar/PIXSELL (arhiva)Uhićenje petorice osumnjičene za ratni zločin počinjen 1993. protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkome Džepu korak je u pravome smjeru kad je u pitanju istraga svih ratnih zločina, ali nužno je istražiti i zapovjednu odgovornost visokorangiranih časnika u toj operaciji, objavio je u ponedjeljak Amensty International.

"Iako ta uhićenja jesu važan korak prema ostvarivanju pravde za žrtve rata 1991. - 1995., nijedan od uhićenih 1. ožujka 2012. nije bio visoki vojni časnik", kaže Nicola Duckworth, direktorica programa Amnestyja za Europu i srednju Aziju. "U javnosti je dovoljno podataka da se sada otvori istraga", piše Duckworth.

Tijekom vojne operacije u Medačkome Džepu u rujnu 1993. hrvatske vojne i policijske snage napale su veći broj srpskih sela, piše u izvještaju AI-ja i dodaje da je po procjenama UN-a ubijeno više od stotinu hrvatskih Srba a mnogo je osoba mučeno i silovano. Prema hrvatskim podacima na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima", ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

Tom su operacijom zapovijedali tadašnji načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske Janko Bobetko, koji je umro krajem travnja 2003., te general Davor Domazet-Lošo, kaže se u izvještaju AI. "Hrvatske vlasti dosad nisu istražile navode o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika te vojne operacije (...) Janka Bobetka koji je tada bio načelnik glavnoga stožera i generala Davora Domazeta Loše".

Godine 2008. zagrebački županijski sud vodio je procese protiv generala Rahima Ademija i generala Mirka Norca, a u vezi sa zločinima koji su po međunarodnome pravu počinjeni u operaciji u Medačkome Džepu, a ta su dvojica generala optužena za zapovjednu odgovornost u toj operaciji, kaže se u izvještaju. Tijekom postupka ustanovljeno je da je u toj operaciji postojao usporedni zapovjedni lanac, a u presudi je sud zaključio da je vrhovno zapovjedništvo operacijom imao general Bobetko koji je imenovao Domazeta-Lošu svojim izaslanikom na terenu, dodaje se u izvještaju AI-ja.

Kao posljedica toga, kaže se, zapovjedna odgovornost Rahima Ademija, službenoga zapovjednika te operacije na terenu, bila je znatno smanjena ulogom Domazeta-Loše. Sud je ustanovio da je Lošo bio zapovjednik te operacije. Na temelju te procjene sudsko je vijeće oslobodilo Rahima Ademija i zapovjednu odgovornost za operaciju pripisalo Davoru Domazetu-Loši na terenu, te generalu Janku Bobetku kao vrhovnome zapovjedniku. "Unatoč tomu, državni odvjetnik još nije otvorio istragu o zapovjednoj odgovornosti Davora Domazeta-Loše za te zločine", kaže se u izvještaju AI-ja.

"Nitko ne bi smio biti iznad zakona. Hrvatske vlasti imaju obvezu u skladu s međunarodnim pravom da istraže, a nađe li se dovoljno dokaza, i da procesuiraju slučajeve ratnih zločina koje su navodno počinili visoki vojni i politički dužnosnici u Hrvatskoj", rekla je Nicola Duckworth. "General Davor Domazet-Lošo ne bi smio biti iznimka. Vlasti su u zadnjih godinu dana poduzele neke mjere radi djelotvornije borbe protiv nekažnjivosti za ratne zločine. Sad je vrijeme da poduzmu idući korak i u potpunosti ih primijene, profesionalno i pravodobno".

Zbog sumnje da su počinili te ratne zločine u četvrtak su uhićena petorica bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukova, a nakon saslušanja u petak zagrebačko tužiteljstvo na slobodu je pustilo njih trojicu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
4/6/09

Alarik, 06.03.12. 10:31

Stotine mrtvih? Kriste! lol, a najgore je kaj nikad nećemo doznat pravu istinu pošto naših istražitelja nije bilo, a Kanađanima ne trbe nikaj, ali baš nikaj vjerovati.


registracija
20/6/11

etna47, 06.03.12. 10:36

Alibaba, 06-03-12 02:30:
Ocigledno rat jos nije gotov za Srbe; Posto nisu uspjeli sve pobiti u cetiri godine raketama, topovima i tenkovima, i logorima, sada ce to uz pomoc 'AMNESTY INTERNATIONAL' po takozvanim sudovima.
Usput receno; gdje su bili ti cinici iz ' AMNESTY INTERNATIONAL' za to vrijeme od '91 - '95 kada su
Srbi (JNA) radili neopisive grozote nad Hrvatima. Mi hocemo odgovor.


registracija
20/6/11

etna47, 06.03.12. 10:56

TA"GAMAD ...AMESTSTY- INTERNATIONAL NJIMA TREBA PO HITNOM POSTUPKU ZABRANITI DJELOVANJE NA PROSTORU REP. HRVATSKE. ONI NIKADA NISU IZVJEŠTAVALI PRAVU ISTINU .. TI TZ. STRANI PLAĆENICI I ŠPIJUNI I POSLJE 20-et GOD. NEDAJU MIRA HRVATSKOM NARODU. NEDAJU MIRA NI MRTVIMA KOJI SU STVARALI LJEPU NAŠU.
PITAM SE KOLIKO I ŠTO SU ONI PODUZELI U POTRAZI ZA JOŠ PREKO 1500 NESTALIH KOJE SU SRBSKE ČETNIČKE HORDE ODVELE U SRBSKE LOGORE. DALI JE NJIMA JASNO DA SE HRVATSKA BRANILA, A DA SVI TI SVJETSKI "MOĆNICI" NISU PUNIH 5-et GOD. NISTA PODUZELI DA SE HRVATSKO GRADOVI I SELA NE RAZARAJU. ZATO JOŠ JEDNOM KLIČEM VAN IZ MOJE ZEMLJE K U G O.


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.03.12. 10:59

Cilj je, institutom zapovjedne odgovornosti i podizanjem optužnica i donošenjem istih protiv ZAPOVJEDNOG KADRA, dokazati da je i ova Hrvatska država nastala na ratnom zločinu. Zanimljivo da se zapovjedna odgovornost ne odnosi na NATO-ve zapovjednike nego samo na zapovjednike malih naroda. Izrael i Amerika si uzimaju za pravo preventivno ratovati protiv možebitnog neprijatelja i to bez jasnog i nedvosmislenog dokaza dok kroz haašku mrežu nama nameću kriterije koje oni ni u ludilu ne bi prihvatili.

Amnesty se ni jednom riječju ne trudi na procesuiranju vodstva Srbije i JNA nego puštaju da ih na miru sahranjuju, kao neki dan Blagoja Adžića. Ovo povijest neće oprostiti svim dodvorničkim vlastima počev od 2000. do danas.


registracija
30/11/10

jato, 06.03.12. 11:48

Istražiti djelovanje Specijalnih jedinica, tj. njihovih pojedinaca.


registracija
30/9/09

davor12345, 06.03.12. 13:05

Jednom obavještajac, uvijek obavještajac!


registracija
30/12/08

csiki, 06.03.12. 13:32

RH vrsila je potragu sta se dogadjalo u Medackom dzepu ali kada su dosli do saznanja sto se dogodilo i ko je odgovaran za te zlocine hteli su zataskat. Ruka pravde je dugacka a Bozja jos duza i RH ne moze izbeci da vrsi istragu. Zasad oni su poceli mnogo ali jos niko nije osudjen, EU nije naivna i oni ce zahtevati da se osude zlocinci koji su pod okriljen domovinskim rata vrsili velike "herojstva" ubijali neduzne


registracija
9/2/12

bobance, 06.03.12. 14:06

Sve Hrvate zlocince na bandere.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.03.12. 15:05

oni sa zapovjednom odgovornosti nisu krivi za ono što su učinili (a činili su dobro - branili su domovinu, to im nitko ne spori). Upravo obratno. Treba im se suditi za ono što nisu učinili - spriječiti zločine nad civilim stanovništvom, spiječiti mučenja, silovanja, ubijanje, pljačku, palež). A bili su u poziciji da nešto učine. Ali nisu. Zvonko, da li možete odgovoriti zašto nisu?


registracija
10/2/12

Hazu, 06.03.12. 16:18

Ma ljudi tko je to vodio rat bez žrtava pa i civilnih dajte mi jedan primjer.
Trebalo bi više zapovjednika biti nego vojnika da se zlo ne dogodi.
Ali kad se uzme u obzir kolike su sveobuhvatne naše AKCIJE općenito bile,te žrtve su doslovno malene,nisu malene za onog čiji je i tko je nekog izgubio,ali malene u vojnom smislu riječi.
A srbi kad su napadali i OSLOBAĐALI Hrvatsku od Hrvata etničkim čišćenjem (također i Bosnu ,Banjaluku od Hrvata komplet i nema povratka dok se četnici vraćaju u RH)
ubialli su redom sve CIVILE da zastraše NENAORUŽAN Hrvatski narod 1991-1992 koji pod embargom od te iste EU i amnestya koji na silu traži procesuiranje i još tako brutalan od komšija i rezervista iz smrdije u jednom selu ubiju 100 Hrvata i nitko ne odgovara,kako se to zove nego nasilno još veće buđenje Hrvatske nacionalnosti i mržnje prema srbima i Hrvatskim pravoslavcima.
I tako su vam srbi i pravoslavci hrvatski zasad nekažnjeno prošli u smislu vojničke riječi (dakako i sudske)opet, jer nema okupiranog sela od juga do sjevera granice RH gdje nisu poubijali na desetke i stotine CIVILA Hrvata ,a nama se sudi i razapinje nas(cijeli Hrvatski narodako gledamo iz srbijanske perspektive koji jedva čekaju takve zločine da nas izjednačavaju i kažu PA NISMO SAMO MI) se za Grubore,za obitelj Zec ,za Sisak,Gospić itd itd,ponavljam bilo je i naših luđaka ubojica to svi znaju i za vrijeme mira,a kak neće za vrijeme početka rata kad nam je sjekira nad glavom bila pune 4 godine.
ZAŠTO PO REDU I DATUMU NE IDU PROCESI ZA ZLOČINE?
ZAŠTO SAMO SVEUKUPNO OKO 500-AK(srba) NJIH LEŽI PO ZATVORIMA ZA TREĆINU SPALJENE HRVATSKE ZEMLJE?
A Hrvatske se razapinje za koliko točno civila ubijenih u Medačkom džepu i Oluji.
Gdje nam je vojska?
Generali?
Vojnici?
Tko je sljedeći za zločin protiv srba?
Oni doista vode opet tihi rat preko Amnesty-a i sličnih i naravno Karl Bildta kojeg Wikiliks optužuje da mrzi Hrvate izuzetno,a kad to mi na to ukažemo ovdje na postovima onda smo zaštitnici ubojica nacionalisti itd itd.
A nitko ne kaže tko štiti kapetana Dragana od progona za koji je i jest kriv,a čak mu se nudi novo suđenje??!!
Uglavnom,slabi smo na trenutnom bojnom polju neovisno hoće li ili neće potrpati sve generale u zatvor savo štrbac sa hrvatskim izdajnicima ,jer mi sudjelujemo šutnjom u demontaži HRVATSKE DRŽAVE.


registracija
1/3/11

Laudate, 06.03.12. 18:43

Amnesty International: "Istražite Lošu...!!"

Laudate: "Istražite Amnesty International, zašto neke zločine vidi a neke ne!"

A možda je A.I. postao samo dementni starac.


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 07.03.12. 20:45

I hrvatske I srpske zlocince u zatvor.


registracija
10/2/12

Hazu, 07.03.12. 22:27

yugohrvat,gdje je logika Gotovina max u zatvor,a šešelj 28 g???
jel tu igra ista pravila kako ti kažeš i jedne i druge?
Ja kažem i jedne i druge,ali ovo je OČITO tko mienja poviest na štetu opet Hrvcata i korist srba uz pomoć Karla Bildta


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika