07.03.2012. / 12:31

Autor: Deutsche Welle

Finac bi predvodio euro-skupinu nakon Junckera

Finski premijer Jyrki Katainen pozvao je odabrani broj šefova država i vlada te ministara na "zimski odmor" u Finsku. Tamo bi mogao lobirati za visoku dužnost, vjerojatno za mjesto budućeg šefa euro-zone.

Jyrki Katainen (Foto: World Economic Forum)Jyrki Katainen (Foto: World Economic Forum)Pozivnica koju je u utorak uputio finski premijer odnosi se na događaj koji se održava od 23. do 25. ožujka u mjestu Saariselka, na sjeveru Finske, gdje će se okupljeni posvetiti ekonomskim pitanjima i pokušati "pronaći putove izlaska iz gospodarske krize u Europi".

Sve što se odvija popraćeno je i špekulacijama u finskim i švedskim medijima kao i među diplomatima u Bruxellesu da bi Katainen rado preuzeo dužnost šefa eurozone koju napušta krajem lipnja luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Finac Kaitanen ispunjava sve uvjete

I dok summite eurozone ubuduće predvodi Belgijanac Herman Van Rompuy, šef euroskupine predsjedava mjesečnim sastancima ministara financija eurozone, na kojima se donose bitne odluke kao što su nedavno to bile pojedinosti oko grčkog otpisa dugova i drugog paketa financijske pomoći. Kaitanen je do sada dobio neslužbenu potporu iz Beča. Kada je austrijska ministrica financija Maria Fekter predstavila kriterije za Junckerova nasljednika, ona je naglasila da šef eurozone mora imati iskustva kao ministar financija i da mora dolaziti iz zemlje koja posjeduje trostruko A, dakle najviši kreditni rejting, a sve to su uvjeti koje ispunjava Finac Kaitanen.

Austrijska je ministrica dodala kako bi se odluka o šefu eurozone trebala donijeti kao jedna od odluka u paketu koja uključuje članove direktorija Europske središnje banke i šefa stalnog fonda za stabilizaciju eura (ESM).

Južne članice imaju nešto protiv još jednog Finca

U međuvremenu nekoliko članica eurozone s europskog juga najavile su svoje rezerve, jer ne žele još jednog Finca na istaknutoj funkciji u eurozoni. Olli Rehn kao povjerenik za gospodarska pitanja i financije i potpredsjednik Europske komisije također je iz Finske. Jedan diplomat Europske unije izjavio je da se finska vlada trenutno ponaša "militantnije od Njemačke" kada je riječ o politici spašavanja eurozone.

U Bruxellesu su svi svjesni da se jednom treba pokrenuti rasprava o funkciji koju će uskoro napustiti Jean-Claude Juncker, a rasprava će ići i u pravcu, je li eurozoni potrebno jednako snažno vodstvo kao što je to bilo za vrijeme Junckera.

Novi šef eurozone dijeli posao s Van Rompuyem

Luksemburški premijer bio je i ministar financija i predsjednik vlade Luxembourga i mogao se kretati kako na sastancima ministara financija tako i na summitima EU-a. Novi šef eurozone dijelit će rizik s Van Rompuyom koji će predvoditi sastanke na vrhu članica eurozone.

Na drugom kraju, na nižoj razini „radne skupine" predstavnika ministara financija koji pripremaju sastanke predsjedava trenutno Austrijanac Thomas Wieser.

Van Rompuy danas boravi u Luksemburgu kako bi s Junckerom razgovarao o njegovom nasljedniku. Preostale dužnosti koje treba popuniti su mjesto u direktoriju Europske središnje banke iz Španjolske, zatim funkcija šefa stalnog fonda za spašavanje eura ESM sa sjedištem u Luksemburgu i mjesto direktora Europske banke za obnovu i razvoj sa sjedištem u Londonu.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika