08.03.2012. / 13:52

Autor: Deutsche Welle

Moćna žena Angela Merkel

Angela Merkel je dugo slovila kao političarka koja nije predestinirana za veliku karijeru: s lošom frizurom, manjkom karizme i bez stila. Danas je najmoćnija žena u Njemačkoj, Europi, a neki kažu i na svijetu.

Angela MerkelAngela MerkelNiti jedan političar u poslijeratnoj Njemačkoj vjerojatno nije tako potcijenjen kao ova kćer evangeličkog pastora iz istočnonjemačke provincije. Vanjštinom nije privlačna, a nema ni programatske vizije. "Naravno da Angela Merkel nije ideologinja", kaže novinarka Jacqueline Boysen koja je napisala biografiju sadašnje kancelarke kad ova još to nije bila. Ona odluke donosi samo na temelju činjenica i "ponekad velikodušno prelazi preko ideoloških ili programatskih ograničenja", kaže Boysen. A to joj očito nije naškodilo. "Kohlova djevojčica" se već odavno emancipirala. I svoju stranku (Kršćansko-demokratsku uniju, CDU) i vladu ima pod nadzorom.

Uzorna učenica i "Kohlova djevojčica"

Angela Merkel nije u bivšem DDR-u bila oporbenjakinja. Doživjela je, istina, nekoliko neugodnosti u socijalističkom sustavu, ali one nisu ostavile dubokoga traga. "Nad mojim djetinjstvom nije bilo sjene", izjavila je jednom Merkel. Ona je bila najstarije dijete evangeličkog pastora u sjevernonjemačkoj provinciji. Obitelj nije karakterizirala pretjerana pobožnost nego ustrajavanje na sveobuhvatnom humanističkom obrazovanju. U školi je bila pod osobitom paskom učitelja, kao i sva djeca čiji su se roditelji očitovali kao vjernici. Zato je vjerojatno rano naučila s drugim ljudima postupati oprezno. Bila je dobra učenica, osobito u matematici i ruskom, a i studij fizike u Leipzigu završila je s jako dobrim uspjehom. Za vrijeme studija se udala za kolegu studenta Ulricha Merkela, ali brak je ubrzo propao. No, Merkel je zadržala muževo prezime. Uvijek iznova se Angela Merkel mogla uvjeriti do koje mjere je bivši DDR nadzirao svoje građane. Kad je bila na razgovoru za svoj prvi posao doznala je da su jako dobro informirani o tomu kad je kupila nove traperice, a kad je slušala zapadni radio. Ali, nekih težih posljedica nije imala.

Prilično kasno se Angela Merkel počela baviti politikom, više slučajno nego planirano. Kao zamjenica glasnogovornika posljednjeg predsjednika vlade bivšeg DDR-a Lothara de Maizierea, s 35 godina je mogla pokazati svoje organizacijske i komunikacijske vještine. Kratko prije toga učlanila se u Kršćansko-demokratsku uniju. Do tada je bila marljiva, sad je postala i ambiciozna. Uz pomoć Günthera Krausea osvojila je zastupničko mjesto u Bundestagu, a Krause ju je predložio i za ministricu za žene i mladež, zapisao je Helmut Kohl. Već krajem 1991. postala je zamjenica predsjednika stranke Kohla koji joj je 1994. povjerio dužnost ministrice za okoliš i sigurnost atomskih reaktora.

Stranačka karijera

Kad je 1998. Kohl izgubio na izborima njegova Kršćansko-demokratska unija je bila u šoku. Ali nije Angela Merkel. Ona je vidjela priliku da u eri poslije Kohla učvrsti svoju poziciju. Novi predsjednik CDU-a Wolfgang Schäuble imenovao ju je glavnom tajnicom stranke. A kad je zbog afere s ilegalnim novčanim darovima stranci i Schäuble morao podnijeti ostavku, ukazala se prilika Angeli Merkel.

U travnju 2000. Angela Merkel je izabrana za novu predsjednicu CDU-a. Stranka koja je predvodila u procesu njemačkog ujedinjenja sad je bila u oporbi i teško diskreditirana. I to je omogućilo uspon Angele Merkel. Ona prepoznaje u stranačkoj bazi svoga saveznika koji je izgubio orijentaciju. Tako je nadoknadila nedostatak utjecaja u vodećim krugovima stranke u kojima su tradicionalno dominirali muškarci. Uz marljivost, elan i snažni optimizam ona postaje nova uzdanica kršćanskih demokrata - iako je okružuju jaki suparnici.

Međutim, Angela Merkel se zna izboriti za svoju poziciju. Na parlamentarnim izborima 2005. je kancelarska kandidatkinja CDU-a. Ishod izbora omogućuje samo veliku koaliciju s SPD-om, ali Merkel je kancelarka. U 12 godina na čelu stranke i sedam godina na čelu vlade Savezne Republike Njemačke Angela Merkel uspijeva nadmudriti sve svoje suparnike. Moćni pokrajinski premijeri Roland Koch (Hessen), Christian Wulff (Niedersachsen) iJürgen Rüttgers (Sjeverno Porajnje i Vestfalija) ili su se sami doveli "u zaleđe"" ili ih je "mama" integrirala prema svojim predodžbama. "Ona uvijek figurice na šahovskoj ploči povlači tako da joj nitko ne može postati opasan", zaključuje biografkinja Boysen.

Euro-kancelarka

Od 2008. je Angela Merkel na međunarodnoj pozornici osobito aktivna u rješavanju financijske krize. Uspijeva pridobiti oporbu za odluku o stvaranju njemačkog fonda za spas banaka. Otkako je poznato da je Grčka prezadužena, ona nastoji spasiti stabilnost eura skupa s francuskim predsjednikom Sarkozyjem.

U Ateni je ne vole, ali većina drugih članica EU-a podupire njezinu politiku. Ona spada u političarke za koje je "važnije biti nego imati", kaže njezin stranački kolega Hans-Gert Pöttering, dugogodišnji predsjednik Europskog parlamenta. I tu je njezin pragmatizam iznad svega. Da ona zna voditi, u to su se svi uvjerili, ali kamo, to se pitaju mnogi u CDU-u. Iz vlastitih redova joj predbacuju da stranka gubi svoj profil. Angelu Merkel, naime, ne vide kao dušu kršćanski-konzervativne narodne stranke.

Autori: Wolfgang Dick/Volker Wagener/Anto Janković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 08.03.12. 14:18

Živila još 100 godina


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika