10.03.2012. / 09:11

Autor: Hina

Njemačka želi novu raspravu o ustavu EU-a

Njemačka želi ponovno pokrenuti raspravu o donošenju ustava Europske unije kako bi se osnažila sposobnost Unije za riješavanje financijskih teškoća i napravila protuteža sve snažnijem utjecaju zemalja sa brzorastućim gospodarstvima, rekao je u petak njemački ministar vanjskih poslova.

Guido WesterwelleGuido WesterwelleNjemačka želi ponovno pokrenuti raspravu o donošenju ustava Europske unije kako bi se osnažila sposobnost Unije za riješavanje financijskih teškoća i napravila protuteža sve snažnijem utjecaju zemalja sa brzorastućim gospodarstvima, rekao je u petak njemački ministar vanjskih poslova.

Guido Westerwelle rekao je da Lisabonski sporazum, napravljen nakon što su nizozemski i francuski birači odbili predloženi ustav 2005., nije dovoljan za održavanje europskih struktura za odlučivanje učinkovitim.

"Moramo otvoriti novo poglavlje u europskoj politici", rekao je Westerwelle novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Kopenhagenu. "Trebamo učinkovitije strukture za donošenje odluka".

Njemački je ministar zamisao predstavio svojim kolegama na skupu u Kopenhagenu na kojem su raspravljali i o tome kako jeftinije voditi vanjsku politiku. Westerwelle je rekao da bi se rasprave o pitanju novog ustava trebale nastaviti u Berlinu.

"Mislim da trebamo ponovno otvoriti raspravu o europskom ustavu", rekao je. "Imamo dobar sporazum ali nam treba ustav... U svijetu su se pojavila nova središta moći".

Izvori iz njemačke vlade su rekli da će se predstavnici nekoliko država članica EU-a vjerojatno sastati idućih tjedana.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika