11.03.2012. / 09:41

Autor: Hina

Pobjeda ljevice u Slovačkoj

Slovačka stranka lijevog centra Smer Roberta Fica pobijedila je na izborima osvojivši skoro 45 posto glasova, po podacima izbornog povjerenstva objavljenim u nedjelju u Bratislavi.

Robert FicoRobert FicoSlovačka stranka lijevog centra Smer Roberta Fica pobijedila je na izborima osvojivši skoro 45 posto glasova, po podacima izbornog povjerenstva objavljenim u nedjelju u Bratislavi.

Nakon 97,9 posto prebrojanih glasova Smer je osvojio 44,8 posto što bi značilo da dobija 84 mjesta od ukupno 150 u parlamentu, javlja slovačka agencija TASR. Izlaznost je bila 58,78 posto.

Prema privremenim i nepotpunim rezultatima Demokršćanski pokret (KDH) ima 8,8 posto i 16 mjesta, zatim prosvjedna stranka "Obični ljudi" sa 8,44 posto i također 16 mjesta. Nakon njih mađarsko-slovačka stranka Most-Hid sa 6,96 posto glasova i 13 zastupnika, pa stranka desnog centra dosadašnje premijerke Ivete Radičove (SDKU-DS) sa 5,7 posto glasova i 11 zastupnika i liberalno-populistička stranka Sloboda i solidarnost (SaS) sa 5,46 posto glasova i 10 zastupnika.

"Europska unija može se osloniti na Smer jer mi shvaćamo da Slovačka, kao mala zemlaj koja živi u Europi i želi živjeti u Europi...želi održanje eurozone i eura kao jake europske valute", rekao je Fico u sjedištu svoje stranke.

U subotu je 4,3 milijuna registriranih birača u Slovačkoj izašlo na biračka mjesta kako bi izabrali novi parlament. Na izborima se 26 stranaka borilo za 150 mjesta u parlamentu. Prijevremeni izbori su postali nužni nakon što se u listopadu prošle godine raspala koalicija desnog centra zbog nesuglasica o europskog fondu za spašavanje posrnulih članica i pomoći Grčkoj nakon samo dvije godine na vlasti.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 11.03.12. 11:15

Čudom je pobjedila stranka koja podržava članstvo u EU? Što možemo očekivati od njih? Veliko ništa. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika