Objavljeno u Nacionalu br. 467, 2004-10-26

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

U 'Troji' je najbolji ' naš' Eric Bana

Superskupa 'Troja' nikoga neće razočarati, no riječ je tek o korektnom povijesnom spektaklu u kojemu je najbolji posao obavio 'naš' Eric Bana

Dean ŠošaDean ŠošaNijemac na trajnom radu u Hollywoodu Wolfgang Petersen (“Oluja svih oluja”) dug je niz godina jedan od filmaša kojima se povjeravaju veliki budžeti i čiji filmovi uglavnom postižu komercijalni uspjeh. Pa ipak, 185 milijuna dolara, koliko je navodno koštala “Troja”, Petersen još nikada nije imao na raspolaganju. Zarada “Troje” nije pretjerano blistava, ali jamči Petersonu ostanak u hollywoodskoj A ligi. Ipak, od nesklonosti američkih kino-posjetitelja filmovima zasnovanim na europskoj kulturnoj tradiciji kudikamo je bolnija činjenica da je dojam koji “Troja” ostavlja uglavnom osrednji.
Producenti “Troje” kupili su sve što se novcem moglo kupiti, od superslavne glumačke ekipe na čelu s Bradom Pittom i najboljih majstora posebnih efekata do Davida Benioffa, čovjeka prema čijem je romanu i scenariju Spike Lee snimio svoj najbolji film, “25. sat”. “Troja” je, ukratko, priča o grčkom osvajanju Troje. Benioff i Petersen masakrirali su, naravno, Homerovu “Ilijadu”, no glavni su njeni likovi tu, od lijepe Helene, čija je otmica poslužila kao povod za rat, do Hektora, Ahila, Parisa, Agamemnona, Prijama i kompanije. Benioffov posao svođenja rata i Ilijade na dva i pol sata filma nije bio jednostavan, no ako se na muci poznaju junaci, Benoiff je ispao sličniji kukavici Parisu negoli Hektoru. Film obuhvaća pregršt događaja i likova, no oni se nižu bez osobitog dramaturškog plana, tako da je jedna od najvećih priča zapadne civilizacije na kraju siromašna velikim emocijama. Kao i uvijek, Petersen je dobar koliko je dobar scenarij. Drugim riječima, nije učinio ništa da skreše Benoiffov događajima prenakrcani predložak na pravu mjeru i izbjegne njegovu pretjeranu verbalnost. Naime, unatoč sjajnim efektima i 185 milijuna uloženih dolara, u “Troji” se previše brblja a premalo je radnje.
Dva i pol sata “Troje” nisu malo, ali glavni su likovi uglavnom ostali slabo profilirani. Pravu dubinu imaju jedino Hektor i njegov tata Prijam, za što su ponajprije zaslužni briljantni veteran Peter O’Toole i “naš” Eric Bana, sjajan u ulozi nesretnog trojanskog princa čija je smrt najljepša sekvenca filma.
Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi od Benoiffova predloška napravio, recimo, mladi John Milius. Wolfgang Petersen je dobar redatelj, ali, nažalost, ne i pravi autor – njegov najbolji američki film “Na vatrenoj liniji” više je Eastwoodovo negoli Petersenovo djelce. Petersenova “Troja” na kraju, nažalost, više nalikuje filmovima Michaela Baya i Jerryja Bruckheimera negoli klasičnim povijesnim spektaklima na koje se poziva.

DISTRIBUTER: ISSA
DVD+VHS
Troy, am. pov. spektakl, 2004. R: Wolfgang Petersen GL: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Peter O’Toole, Brendan Gleeson, Brian Cox
FILM: 2
DVD: 2

VELIKA PUSTOLOVINA U TOKIJU
Blitz
DVD+VHS

“Velika pustolovina u Tokiju” je, u najkraćim crtama, japanski crtić za odrasle u kojem obijesni klinci ubijaju siromahe, glavni junaci piju a majke namjerno ostavljaju novorođenčad u smeću. Dodamo li još i to da je redatelj Satoshi Kon bio inspiriran glasovitim filmom Johna Forda “Tri kuma”, jasno je da “Veliku pustolovinu u Tokiju” jednostavno ne smijete propustiti. Unatoč priličnoj žestini, priča o troje beskućnika koji na Božić pronađu ostavljenu bebu odiše rijeko viđenom suptilnošću i lakoćom nadvisuje 90 posto suvremenih božićnih produkcija.
Iako je DVD izdanje “Velike pustolovine u Tokiju” dvostruko, dodatnih priloga baš i nema pretjerano mnogo. Ipak, ljubitelji animacije morali bi ga imati u svojim kolekcijama.

Tokyo Godfathers, jap. anim. film, 2003. R: Satoshi Kon GLASOVI: Toru Emori, Aya Okamoto, Yoshiaki Umegaki, Shozo Izuka, Seizo Kato
FILM: 3
DVD: 2

21 GRAM
Discovery
DVD+VHS

Još uvijek najsuvisliji filmski kritičar Andrew Sarris dopustio si je tvrdnju kako je razvikani film Meksikanca Alejandra Gonzáleza Iñárritua “21 gram” premračan za njegov ukus i kako pesimizam koji je redatelj s sobom iz domovine donio u novoj sredini djeluje isforsirano. Potpisnik odlične “Pasje ljubavi” Iñárritu nesumnjivo je vrlo talentirani filmaš, no u “21 gramu” ipak prečesto igra na prvu loptu, o čemu svjedoči efektno, ali posve besmisleno i otrcano prepletanje vremenskih razina. No opet, glumci su svi redom sjajni, osobito fenomenalna Australka Naomi Watts, a fotografija Rodriga Prieta (“25. sat”) zaslužuje čistu desetku tako da je ukupni dojam više nego povoljan.
DVD izdanje ne sadržava ni jedan dodatni prilog.

21 grams, am. drama, 2003. R: Alejandro González Iñárritu GL: Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro, Danny Huston, Carly Nahon
FILM: 3
DVD: 0

GOTHIKA
Blitz
DVD+VHS

Ugledni francuski glumac i redatelj Mathieu Kassovitz (“Ubojice”) prošle je godine režirao svoj hollywoodski prvijenac, razočaravajući psihološki triler “Gothika”. Priču o specijalistici kriminalne psihologije koja biva optužena za umorstvo supruga Kassovitz je ispričao toliko traljavo da dojam ne popravlja ni sjajna atmosfera, kao što je bio slučaj u podjednako šlampavim, ali puno boljim “Grimiznim rijekama”. Štoviše, uvodni dio toliko je superioran banalnom svršetku da svi oni kojima se zaplet “Gothike” svidi nakon 45. minute mogu slobodno izvaditi disk iz playera žele li sačuvati film u lijepom sjećanju.
Najzanimljviji dodatni prilog DVD izdanju “Gothike” je audiokomentar Kassovitza i direktora fotografije Matthewa J. Libatiquea.

Gothika, am. triler, 2003. R: Mathieu Kassovitz GL: Halle Berry, Robert Downey jr., Charles Dutton, Penélope Cruz, John Carroll Lynch
FILM: 1
DVD: 2

KONJANIK
Blitz
DVD+VHS

Ne računamo li Ogrestin “Tu”, “Konjanik” je zasigurno najbolje ostvarenje prikazano na prošlogodišnjoj Puli. Ipak, osnovni dojam koji Ivandin film ostavlja jest da mu nešto nedostaje. Nije teško dokučiti što: iako su, osim Ivande, na scenariju surađivali autor romana Ivan Aralica i književnik Drago Kekanović, “Konjanik” je ponajprije narativno kaotičan film. Šteta, jer malo koje hrvatsko djelce izgleda toliko svjetski.
Jedini su dodatni prilozi DVD izdanju ukupno najboljeg Ivandina filma galerija fotografija i kino-foršpan.

Konjanik, hrv. pov. spektakl, 2003. R: Branko Ivanda GL: Nikša Kušelj, Zrinka Cvitešić
FILM: 2
DVD: 0

RAT ZA GRADONAČELNIKA
Continental film
DVD+VHS

Mjesto radnje “Rata za gradonačelnika” američka je zabit a junaci koji ratuju bivši američki predsjednik koji se ondje odlučio odmarati i lokalni momak kojemu moćni konkurent pokušava oteti djevojku. U rukama nekog boljeg redatelja ova je osnovna situacija mogla rezultirati barem dopadljivom zafrkancijom na račun politike i izbora, no komedija Donalda Petrieja, poptisnika “Cure sa zadatkom”, nije ni smiješna ni satirična. Uglavnom, da predsjednika ne glumi Gene Hackman, ovaj bi film bio potpuno nezanimljiv.

Welcome to Mooseport, am. komedija, 2004. R: Donald Petrie GL: Gene Hackman, Ray Romano
FILM: 1
DVD: 1

ULIČNI PLES
Blitz
DVD+VHS

Prosječna ocjena od 1,8 donijela je “Uličnom plesu” neslavno 14 mjesto na zloglasnoj listi najgorih filmova svih vremena koju svojim glasovima formiraju posjetitelji Internet stranice IMDb. Iako je snimljeno puno više slabijih filmova od ovoga, već prvih 10 minuta “Uličnog plesa” dovoljno je da vam se ne gledaju filmovi danima. Kako ružne stvari valja što prije zaboraviti, a lijepe pamtiti, recimo da je DVD izdanje “Uličnog plesa” odlično. Protagoniste filma čak možemo i gledati dok obavljaju svoj audiokomentar.
You Got Served, am. glazb. komedija, 2004. R: Chris Stokes GL: Omari Grandberry, Marques Houston
FILM: 0
DVD: 3

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika