14.03.2012. / 12:07

Autor: Nacional.hr

Zakon o reprezentativnosti poništit će odredbu ZOR-a

Članak 25. prijedloga Zakona o reprezentativnosti navodi kako 's danom stupanja na snagu ovoga zakona prestaje važiti odredba članka 262. Zakona o radu'.

Predstavnici sindikata (Pixsell)Predstavnici sindikata (Pixsell)Hrvatska vlada će pomoću Zakona o reprezentativnosti poslodavaca i sindikata poništiti odredbu članka 262. Zakona o radu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst prijedloga Zakona o reprezentativnosti nedavno je iz Ministarstva rada stigao na uvid poslodavacima i sindikatima te izazvao pravu buru negodovanja. Članak 25. prijedloga Zakona o reprezentativnosti navodi kako 's danom stupanja na snagu ovoga zakona prestaje važiti odredba članka 262. Zakona o radu'.

Iz sindikata tvrde kako se na taj se način poništava odredba Zakona o radu o produženoj primjeni kolektivnih ugovora nakon njihova isteka. Kako predviđa članak 262. ZOR-a, ako kolektivnim ugovorom nije drukčije određeno, nakon isteka roka na koji je sklopljen kolektivni ugovor, u njemu sadržana pravna pravila iz radnog odnosa i dalje se primjenjuju do sklapanja novoga kolektivnog ugovora, kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu.

Rok važenja kolektivnih ugovora nakon ove izmjene mogao bi se produžiti na nekoliko mjeseci, što bi trebalo biti dogovoreno pregovorima. Sindikati se protive ovom prijedlogu, naglašavajući kako 'Vlada na taj način baca prašinu u oči sindikatima i 750 tisuća građana koji su potpisali peticiju za provedbu referenduma protiv izmjena Zakona o radu'.

Podsjećaju kako je peticiju potpisao današnji predsjednik Vlade Zoran Milanović, tvrde kako se ovim zakonom uvodi 'sindikalni monizam' i 'sindikalno jednoumlje'. Prijedlogom zakona propisuje se i reprezentativnost sindikalnih središnjica. U slučaju da središnjica želi sudjelovati u pregovorima i radu Gospodarskog socijalnog vijeća, mora imati najmanje 50 tisuća radnika članova koji plaćaju sindikalnu članarinu. Time uvjete već sad ne zadovoljavaju dvije od ukupno pet središnjica, Udruga radničkih sindikata Damira Jakuša i Hrvatska udruga sindikata Ozrena Matijaševića.

Prema novom zakonu središnjice bi trebale raspolagati i potrebnim prostorom te zapošljavati najmanje pet radnika, temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme, s punim radnim vremenom te jednim dodatnim radnikom na svakih daljnjih deset tisuća članova iznad 50 tisuća članova. Reprezentativnost bi mogla izgubiti i najveća sindikalna središnjica, Nezavisni hrvatski sindikati Krešimira Severa.

Iz pojedinih sindikata se bune kako prijedlog zakona pogoduje samo SSSH i Matici hrvatskih sindikata Vilima Ribića.

Ozren Matijašević odbio je bilo kakve pregovore o prijedlogu zakona. "Za razliku od mojih kolega, ja sam još prije tjedan dana odbio bilo kakve razgovore o tom prijedlogu. On je loš i štetan, u suprotnosti s međunarodno preuzetim obvezama iz Povelje o slobodi kolektivnog pregovaranja Međunarodne organizacije rada. Poništavanjem članka 262. Zakona o radu na bestijalan se način navodi kako se povoljnije pravo za radnike neće primjenjivati. Za HUS nema dvojbe, prijedlog smo potpuno odbacili i o njemu nećemo pregovarati", rekao je Matijašević.

Njegov stav je potvrdio i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. "To je apsolutno neprihvatljivo. U ZOR ne treba zadirati, osobito ne putem zakona niže razine", kazao je Novosel.

Predstavnici sindikalnih središnjica trebali bi se sastati s ministrom Mrsićem. Ministar je rekao kako 'dok traju razgovori i pregovori o ovom tekstu i dok ne bude poznata finalna verzija zakona, neće izlaziti s komentarima'. "Već sam rekao kako prijedlog nije u kamen uklesan, svakako o rješenjima još možemo pregovarati", izjavio je Mrsić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika