14.03.2012. / 15:57

Autor: Hina

Saudijska Arabija spremna pokriti manjak u naftnoj ponudi

Saudijska Arabija spremna je pokriti sav manjak u opskrbi naftnog tržišta povećanjem proizvodnje crnog zlata, ponovio je u srijedu saudijski ministar nafte Ali al-Nuaimi na konferenciji za novinare u Kuvajtu.

Saudijska Arabija spremna je nadoknaditi manjak nafteSaudijska Arabija spremna je nadoknaditi manjak nafteSaudijska Arabija spremna je pokriti sav manjak u opskrbi naftnog tržišta povećanjem proizvodnje crnog zlata, ponovio je u srijedu saudijski ministar nafte Ali al-Nuaimi na konferenciji za novinare u Kuvajtu.

"Kao što sam već nekoliko puta rekao, Saudijska Arabija i drugi, pripravni su nadoknaditi sav manjak u ponudi sirove nafte", rekao je ministar na konferenciji za novinare održanoj tijekom zatvorenog sastanka na 13. međunarodnom energetskom forumu.

Saudisjki ministar ocijenio je da je naftno tržište na globalnoj razini "u ovom trenutku uravnoteženo, s dovoljnim proizvodnim i rafinerskim kapacitetima", još jednom prebacivši odgovornost za golemi rast cijena nafte na tržišne špekulante.

"Iako su temelji tržišta zdravi, proteklo su desetljeće obilježile nezapamćene fluktuacije cijena nafte", rekao je Al-Nuaimi.

"U bliskoj su prošlosti dezinformacije o dosegnutom maksimumu proizvodnje nafte (ili teze o tome da je proizvodnja već u padu) i neutemeljeni strahovi o proizvodnim kapacitetima pridonijeli su nestabilnosti (cijena).,,, ali su u konačnici nestabilnost uzrokovale špekulacije na tržištu",

Saudijski ministar nafte još je u siječnju ustvrdio kako njegova zemlja može vrlo brzo nadoknaditi količine sirove nafte koje izvozi Iran u slučaju zapadnih sankcija na uvoz iranske nafte zbog sumnji da Teheran pod krinkom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe želi izraditi nuklearno oružje..

Od sredine ove godine izvoz iranske nafte mogao bi se smanjiti najmanje za trećinu, između 0,8 i 1 milijuna barela na dan, zbog međunarodnih sankcija, ocijenila je u srijedu u izvješću Međunarodna agencija za energiju.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 17.03.12. 19:03

Ne postoji nikakav manjak u naftnoj ponudi, nafte ima na pretek, nego Saudijska Arabija kaze da je spremna zaraditi jos vise (petro)dolara, s obzirom da gospodari pokusvaju "urazumiti" Iran, da igraju po naredbama i prodavaju svoju naftu iskljucivo u (petro)dolarima. Zamisli oni se usudili prodavati u drugim valutama. Pa kako ce gospodari onda pokriti tajogromni vanjski dug ako ne mogu plasirati sve ove svjeze tiskane novcanice.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika