14.03.2012. / 18:42

Autor: Hina

NATO usvojio plan protiv infiltracije talibana u Afganistanu

NATO je usvojio akcijski plan učinkovitije borbe protiv ubacivanja talibana u afganistansku vojsku, što je zatražila Francuska nakon smrti četiriju svojih vojnika koje je u siječnju ubio afganistanski vojnik, objavila je u srijedu glasnogovornica saveza Oana Lungescu.

NATO se bori protiv infiltracije talibana u AfganistanuNATO se bori protiv infiltracije talibana u AfganistanuNATO je usvojio akcijski plan učinkovitije borbe protiv ubacivanja talibana u afganistansku vojsku, što je zatražila Francuska nakon smrti četiriju svojih vojnika koje je u siječnju ubio afganistanski vojnik, objavila je u srijedu glasnogovornica saveza Oana Lungescu.

Plan koji je odobrilo vojno zapovjedništvo NATO-a sadrži "niz različitih mjera povezanih s novačenjem, nadzorom, obukom i formacijom", rekla je Lungescu na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Poseban će se naglasak staviti na edukaciju glede kulturnih razlika između Afganistanaca i Zapadnjaka u cilju "premošćivanja jaza koji može uzrokovati nasilje i neprijateljstvo" između snaga NATO-a i afganistanskih vojnika, dodala je.

Napadi ubačenih talibana u afganistanske snage čine oko 6 posto od ukupnog broja poginulih vojnika međunarodne koalicije, pema podacima tajnog izvješća NATO-a.

Planom se predviđa stvaranje "protuinfiltracijske" službe u afganistanskoj vojsci koja bi trebala "otkriti osobe sumnjivog ponašanja", one s "psihološkim problemima" ili one koji "se vraćaju iz susjednih zemalja, poput Pakistana", rekla je glasnogovornica.

Akcijski plan, koji će se "još razvijati", trebao bi smanjiti uzroke nezadovoljstva u afganistanskoj vojsci, bilo zbog kašnjenja plaća, odlaska na odmor ili posjedovanja oružja, a predviđa i provedbu kontrola na droge.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika