15.03.2012. / 17:21

Autor: Hina

Sindikat: Uvođenjem "kabinetskih" službenika krši se Ustav

Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o državnim službenicima kojima se uvodi posebna kategorija "kabinetskih" državnih službenika, koji se u državnu službu primaju bez prethodne provedbe javnog natječaja, krši se odredba članka 44. Ustava Republike Hrvatske, ustvrdio je danas Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Foto: ArhivaFoto: ArhivaVladinim prijedlogom izmjena Zakona o državnim službenicima kojima se uvodi posebna kategorija "kabinetskih" državnih službenika, koji se u državnu službu primaju bez prethodne provedbe javnog natječaja, krši se odredba članka 44. Ustava Republike Hrvatske, ustvrdio je danas Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Citirana odredba Ustava utvrđuje da svaki hrvatski državljanin ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe, s time da se pod pojmom "javne službe" podrazumijevaju i državne službe, ističe sindikat u priopćenju.

Kako je iz odredbe koju predlaže Vlada jasno da se određene osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme na radna mjesta u kabinetu ministra, jasno je da se time uvodi povlaštena kategorija državnih službenika koji ne samo da se u državnu službu primaju na način koji je zapriječen ostalim građanima, već se tijekom obavljanja državne službe na njih ne primjenjuju odredbe koje vrijede za sve ostale državne službenike, a odnose se na obvezu probnog rada i polaganja državnog stručnog ispita.

Sindikat stoga predlaže Vladi i Hrvatskom saboru da sukladno predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima pokrenu postupak za odgovarajuće izmjene članka 44. Ustava, tako da se pravo građana da budu pod jednakim uvjetima primljeni u javne službe ograniči kad je u pitanju zapošljavanje u kabinetima ministara.

Ako se na taj način ne stvore ustavne pretpostavke za donošenje predloženih izmjena Zakona o državnim službenicima, sindikat će od Ustavnog suda zatražiti pokretanje postupka ocjene ustavnosti odredbe članka zakona kojom se uvodi neustavna i povlaštena kategorija "kabinetskih" službenika, kaže se u priopćenju.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 16.03.12. 08:16

Nema to veze sa ustavom svi oni su vojnici partije!


registracija
22/3/11

vferari, 16.03.12. 11:17

Ako tražimo odgovornost vlade za vođenje države ,ako smo spremni u slučaju neuspijeha od vlade tražiti da otstupe ond moramo biti svjesni da akteri moraju birati svoje saradnike koj su tada jednako odgovorni i napuštanjem vlade odlaze i oni. Nevidim šta je tu protiv ustavno,raspisivanjem natječaja za takve poslove samo se odugovlači ista stvar opet će biti primljeni oni koji najviše odgovaraju resornim ministrima i u čemu je razlika.Neposredno biranje je brže,poštenije i učinkovitije da ne kažemo i odgovornije,jer ako nema rezultata odlaziš.Nevidim niti jedan razlog zbog kojeg bi se sindikalisti uoće trebali javljat.Vlada koja otvoreno preuzima kompletnu odgovornos vođenja države mora imati slobodne ruke da bira kadrove sa kojima će realizirat uspješnost ili skupa s tim kadrovima odlazi i to je to kome to nije jasno ima problema sa samim sobom.


registracija
14/7/11

Trinity, 16.03.12. 11:48

vferari - protuustavan je upravo način odabira kabinetskih službenika koji su svrstani u sustav državnih službenika, a za koje ne vrijedi sve ono što vrijedi za druge državne službenike - probni rad, državni ispit, premještaji, napredovanja u službi. Nije li to diskriminacija ostalih službenika koji da bi se zaposlili u državnoj službi prolaze brojna testiranja znanja i stručnih sposobnosti, intervjue i dr.? Baš kako kaže Sindikat koji itekako ima što za reći, jer zastupa državne i lokalne službenike.
Zašto bi bilo nemoguće da putem javnog natječaja, ili premještajem postojećih službenika koji ispunjavaju uvjete radnog mjesta ministar odabere najbolje od ponuđenog i tako stvori svoj stručni tim, po svom vlastitom odabiru? Predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima zaista se stvara povlaštena kategorija službenika. Po istom tom principu bi se onda mogli zapošljavati i svi drugi, čemu uopće javni i interni natječaji!?
Zašto, kad ih već uvode, vladajući nisu kabinetske službenike ozakonili nekim drugim zakonom, a ne ovim koji važi za "običnog" državnog službenika koji po njihovom prijedlogu, također skandaloznom, može sada završiti svoju karijeru i u nekoj općini, na poslovima niže spreme od one koju ima, a sve pod krinkom "potrebe posla" koju potrebu će ustvrditi njemu neposredno nadređeni službenik po svojoj slobodnoj ocjeni, ne tražeći za to odobrenje ministra! Ovime su državni službenici podložni čistom voluntarizmu svojih šefova, ma kako dobro radili svoj posao!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika