17.03.2012. / 09:35

Autor: Hina

Neutrini ipak poštuju Einsteinovo ograničenje brzine

Posljednja mjerenja kretanja subatomskih čestica iz istraživačkog centra CERN u Ženevi do laboratorija Gran Sasso u Italiji proturječe rezultatima njihovih superbrzina o čemu su izvješća prošlog rujna izazvala znanstvenu senzaciju

Nova istraživanja sugeriraju da se neutrini, za koje se činilo da krše jednu od temeljnih Einsteinovih teorija krećući se brže od svjetlosti, ipak pridržavaju općeg ograničenje brzine.

Posljednja mjerenja kretanja subatomskih čestica iz istraživačkog centra CERN u Ženevi do laboratorija Gran Sasso u Italiji proturječe rezultatima njihovih superbrzina o čemu su izvješća prošlog rujna izazvala znanstvenu senzaciju.

Od tada su se množile sumnje u prvotne tvrdnje, posebice nakon vijesti prošlog mjeseca da su na prve rezulatet takozvanog eksperimenta OPERA utjecali loši kablovi.

Nove analize napravili su istraživači koji rade na drugom eksperimentu pod imenom ICARUS. Mjereći sedam neutrina poslanih u snopu iz CERN-a utvrdili su da je njihova brzina potpuno u skladu s brzinom svjetlosti.

Sandro Centro, stručnjak za visokoenergetsku fiziku i glasnogovornik eksperimenta ICARUS, izjavio je da vjeruje da su rezultati novog testa konačni.

"Brzina svjetlosti i brzina neutrina su isti", rekao je u telefonskom razgovoru nakon što su petak na internetu objavljeni nalazi njegovog tima. Pojedinosti njihovog eksperimenta objavljeni su na stranici http://arxiv.org/abs/1203.3433 .

U ranijoj studiji OPERA izmjereno je da su neutrini razdaljinu od 730 kilometara od CERN-a do laboratorija Gran Sasso u središnjoj Italiji prešli 60 nanoseknudi brže od svjetlosti.

"Dokazi počinju ukazivati da je rezultat studije OPERA posljedica mjerenja", rekao je u izjavi direktor istraživanja u CERN-u Sergio Bertolucci.

CERN je u veljači objavio da su identificirana dva razloga koja su mogla utjecati na mjerenje brzine neutrina u pokusu OPERA. Jedan se razlog tiče oscilatora koji je utjecao na sinkronizacije GPS-a, a zbog kojega se moglo dogoditi da znanstvenici precijene brzinu kretanja neutrina. No drugi je razlog možda i važniji i tiče se konektora optičkog kabela koji dovodi vanjski signal GPS-a u glavni sat Opere. "On možda nije dobro funkcionirao kad je mjereno", rečeno je u CERN-ovu priopćenju.

Bertolucci je dodao da znanstvena zajednica mora biti rigoroznija i da su za svibanj planirana nova ispitivanja koja trebaju dovesti do konačnog suda.

Mnogi su znanstvenici bili skeptični glede prvotnih mjerenja koja su pobijala Posebnu teoriju relativnosti Alberta Einsteina koja kaže da se ništa u svemiru ne može kretati brže od svjetlosti.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 17.03.12. 10:58

Ne da se Einstein hehe


registracija
23/8/09

xaron, 17.03.12. 19:21

Naucnici iz OPERA su izvrsili preko 15000 mjerenja koja su
prikazala brzinu neutrina vecom od brzine svjetlosti. Ovi iz ICARUS su na osnovu desetak mjerenja utvrdili da je brzina neutrona jednaka brzini svjetlosti, a podrazumjeva se da nisu napravili niti jednu gresku samo na osnovu toga sto se to ne kosi sa Ajnstajnovom teorijom ?
Kako po toj istoj teoriji , masa raste sa brzinom proizlazi da bi ti neutrini trebali imati masu osobnog auta po dolasku na cilj u Grand Sassu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika