17.03.2012. / 16:19

Autor: Hina

Čačić o HNS-u

Boljih od nas nema

"To može izgledati bahato, ali to je tako. Najbolje je da mi odlučujemo jer boljeg rješenja za građane ove zemlje nema", rekao je Čačić

Photo: Sanjin Strukić/PIXSELLPhoto: Sanjin Strukić/PIXSELLPredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Radimir Čačić danas je rekao da nitko kao HNS nema tu odlučnost i sposobnost da se uhvati u koštac s problemima u kojima je Hrvatska.

"To može izgledati bahato, ali to je tako. Najbolje je da mi odlučujemo jer boljeg rješenja za građane ove zemlje nema", rekao je Čačić u okviru izvješća o radu koje su na Izbornom saboru HNS-a danas podnijeli i HNS-ovi ministri Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak i Andrea Zlatar Violić.

Ocjenjujući današnju ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, Čačić je rekao da je to jasna slika i pokazatelj koliko neuspješne političke elite, koje se nisu digle iznad prosjeka, mogu nanijeti štete. "Treba biti vrlo nesposoban da bi se zemlju dovelo o takvo stanje", rekao je Čačić dodajući da ih zatečena situacija nije iznenadila, ali da su duboko svjesni odgovornosti.

"Šanse su pred nama, ali problemi su ogromni", rekao je ocijenjujući tragičnim što je u nekoliko godina hrvatski dug eksplodirao, pritom su sva prava zadržana, a projekti srezani "i to moramo putpuno promijeniti".

Čačić je naglasio da su proizvodnja energije i hrane glavni projekti za što postoji konsenzus svih i da će ove godine izaći s velikim projektima koji će do kraja slijedeće "biti u pogonu". Posebno je izdvojio programe energetske učinkovitosti u koje se planira uložiti milijarda eura, a te će projekte pratiti i iz EU. Podsjetio je da se susreću s problemima u brodogradnji i privatnim tvrtkama poput Diokija i ustvrdio da im je ova godina posebno problematična jer moraju snimiti i prepoznati stotine malih projekata, kako bi preko 50 posto digli gospodarsku aktivnost.

"Želimo svima dati primjer da je politika mjerljiva disciplina, a ne želimo da nas se mjeri po brbljanju", rekao je Čačić.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je u svom programskom govoru istaknula kako rad u ministarstvu "nije rad odozgo prema dolje". Dodala je i kako su na žalost u Hrvatskoj društvene vrijednosti u krizi i da je zemlja "poharana" tranzicijom i pred izazovima globalizacijskih procesa. Naglasila je, međutim, da je Hrvatska i zemlja s različitim identitetima, da pripada različitim europskim krugovima kulturne baštine i da je to naše bogatstvo.

"Konflikt je naša svakodnevica i zato sada trebamo uvjeriti drugu stranu zašto su naše ideje dobre i zašto na njima treba raditi. Kritičnost HNS-a pokazuje njegovu snagu i želju da bude drugačiji od drugih", kazala je Zlatar Violić.

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je kako će se ubuduće neke stvari moraju drugačije kretati, što će biti teško, ali da je HNS onaj koji će reći - tako više ne ide.

Najavio je da će u ministarstvu pokrenuti niz projekata, među kojima su i poticana stanogradnja, obnova zgrada u javnom sektoru, jednakost svih kod izdavanja dozvola "kako građani ne bi trebali poznavati ministra da bi dobili bolju uslugu javne uprave".

Radit će, kaže, i na provedbi zakona o postupanju s ilegalno izgrađenim zgradama, zakona o prostornom uređenju i gradnji kako bi bili brži i efikasniji, pratiti ono što rade investitori i poduzetnici kako bi znali da država stoji iza njih.

"HNS ne traži isprike već želi raditi, a danas po prvi puta možemo i sanjati i raditi društvo jednakih šansi u kojoj pravna država funkcionira", poručio je ministar Vrdoljak.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je da HNS ima veliku odgovornost za budućnost zemlje i za realizaciju ideja.

"Zemlja je u teškom stanju, ali i na fenomenalnoj prekretnici i točki većih šansi nego je ikad imala", ocijenila je Pusić napominjući kako je HNS "češće i više" govorio o vrijednostima kao što su odgovornost, demokracija, sloboda, autonomija i jednakopravnost pojedinca premda je danas u svijetu zavladala uskogrudnost i vjerovanje da što smo beobzirniji i beozobrazniji da ćemo bolje proći. "I to treba mijenjati", dodala je.

"Djelujmo zajedno i sinergijski, jer ćemo u protivnom biti samo bljesak, zvijezda repatica, bez trajnog utjecaja na budućnost zemlje", rekla je Pusić poručujući kako trebaju učiniti sve da Hrvatska bude pravedna, otvorena i sposobna jamčiti sigurnost svojim građanima.

"Za HNS se ljudi odlučuju jer je on stav, politički prepoznatljiv", rekla je poručujući stranačkim kolegama da uvode nove ideje u politiku.

Aktualni predsjednik HNS-a Radimir Čačić, koji je i jedini kandidat za novog stranačkog predsjednika, osvrnuo se na Saboru HNS-a i na pozdravni govor predsjednika IDS-a i koalicijskog partnera Ivana Jakovčića, koji je rakao da ga na neka prošla vremana podsjeća to što se u HNS-u za vodeće funkcije natječe samo po jedan kandidat.

"Nino zna zgodno reći", rekao je Čačić našalivši se kako mu primjedba nije na mjestu jer je baš Jakovčić, uz kubanskog predsjednika Fidela Castra i još poneke, jedan od najdugovječnijih stranačkih predsjednika.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.03.12. 16:30

Što jest,jest.Nema stranke s toliko nepravomoćnih presuda i onih koje će tek doći.Svi doduše nevini, ali rekord je rekord.


registracija
10/2/12

Hazu, 17.03.12. 18:24

CRKNITE ČAČIĆU TI I TVOJI CIGANI


registracija
9/11/09

superhik, 17.03.12. 18:41

Ma kakvi, pa bolji su vec odavno napustli opljackanu i besperspektivnu bananu, pa je moguce da je i u pravu. On je najbolji za volanom automobila (crash derby)


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.03.12. 21:25

DIJASPORA je bolje rjesenje,....


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.03.12. 21:27

Njemacka, Nizozemska, Svicarska, Svedska, Austrija, Danska, Norveska, USA zive bolje od Hrvata jer su eto Hrvati dobili najbolje:

Cacica, Linica, Pusic, Zoki, ministri bez iskustva u svom resoru, Jacu i HDZ u saboru.

Treba uvesti gradanski neposluh. Ovaj cacic je odvratan. Svojm glupsti dostigao i je i Jacu po odvratnosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika