18.03.2012. / 14:45

Autor: Hina

Kritike Vijeća Europe

Bjeloruski 'barbarizam'

"Učinjeno je nešto nepopravljivo. Bjelorusije vlasti ponovno su se oglušile na brojne apele međunarodne zajednice", kazao je Mignon u priopćenju. "Najoštrije osuđujem ta pogubljenja. Smrtna kazna je okrutna i beskorisna. To je barbarska praksa kojoj nema mjesta u civiliziranom društvu", dodao je on

Fotografija snimljena nakon bombaškog napada (arhiva)Fotografija snimljena nakon bombaškog napada (arhiva)Predsjednik parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Claude Mignon kazao je u nedjelju da je "duboko potresen" pogubljenjem Vladislava Kovaljeva i Dmitrija Konovalova koji su u Bjelorusiji osuđeni na smrt i smaknuti zbog bombaškog napada podzemnu željeznicu u Minsku prošle godine.

"Učinjeno je nešto nepopravljivo. Bjelorusije vlasti ponovno su se oglušile na brojne apele međunarodne zajednice", kazao je Mignon u priopćenju. "Najoštrije osuđujem ta pogubljenja. Smrtna kazna je okrutna i beskorisna. To je barbarska praksa kojoj nema mjesta u civiliziranom društvu", dodao je on.

Vijeće Europe, čija je glavna misija zaštita ljudskih prava i demokracije, zahtijeva ukidanje smrtne kazne. Bjelorusija je danas jedina europska zemlja koja nije dio te organizacije.

Mignon je naglasio da je Parlamentarna skupština pozvala bjeloruske vlasti u nekoliko navrata da ne pogube tu dvojicu muškaraca "ne samo na temelju načelnog protivljenja smrtnoj kazni, nego i zbog brojnih upita glede pravednosti njihova suđenja".

Obitelj jednog od osuđenika, Vladislava Kovaljova, u subotu je objavila da je od bjeloruskog vrhovnog suda dobila obavijest o izvršenoj presudi. Bjeloruska televizija danas je objavila da je pogubljen i drugi, Dmitri Konovalov.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbio ih je pomilovati iako su to tražile europske skupine za ljudska prava.

Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov, obojica u dobi od 26 godina, osuđeni su u studenome na smrtnu kaznu. Njihovi odvjetnici tvrdili su da im na suđenju nije dokazana krivnja.

U terorističkom napadu na podzemnu željeznicu u Minsku 2011. godine poginulo je 15, a ranjeno je više od 200 ljudi.

Belorusija je jedina država u Europi koja i dalje ima smrtnu kaznu. Ona se izvršava ispaljivanjem metka u potiljak osuđenika. Mjesto i vrijeme pogubljenja uvijek su tajna, a obitelj nikada ne sazna gde je pokopano tijelo ubijenog.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika