18.03.2012. / 17:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Umro general pukovnik Imra Agotić

Široj javnosti postao je poznat kao glavni pregovarač s JNA 1991., zbog čega je i svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću

 Imra Agotić (Wikipedia) Imra Agotić (Wikipedia)Prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Imra Agotić umro je jutros u 70. godini u Zagrebu, na hitnoj u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Široj javnosti postao je poznat kao glavni pregovarač s JNA 1991., zbog čega je i svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Imra Agotić rođen je u Gorjanima 12. siječnja 1943., završio je Vojnu akademiju i Školu narodne obrane, te magistrirao na FPZ-u u Zagrebu. Kao pukovnik JNA prelazi u Hrvatsku vojsku, u čijem je Glavnom stožeru od osnutka. Bio je sudionik pregovora o odlasku JNA iz Republike Hrvatske, te član Državne komisije za odnose s UNPROFOR-om. Radio je na osnutku te bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U kasnijim godinama obavljao je dužnost savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja, te za nacionalnu sigurnost.

Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Dobio je medalje Bljesak, Ljeto '95. i Oluja

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 19.03.12. 11:02

Čovjek i general s kojim se doista možemo ponositi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika